Αυγά μάτια με κάππαρη, αντζούγιες και χοντροκομμένη ντομάτα

gastronomos.gr  12 August, 2022 ΑΡΘΡΑ
Αυγά μάτια με κάππαρη, αντζούγιες και χοντροκομμένη ντομάτα

Υλικά

Μερίδες: για 1 αυγό

 1 αυγό
 3-4 φιλέτα αντζούγιας, διατηρημένα στο λάδι
 1 κουτ. σούπας κάππαρη
 1 μικρή ώριμη ντομάτα, κομμένη κυδωνάτη
 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
 λίγο αλάτι
 πιπέρι μαύρο ή λίγες νιφάδες μπούκοβο ή τσίλι

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τα αυγά μάτια με κάππαρη, αντζούγιες και χοντροκομμένη ντομάτα, αρχικά βάζουμε ένα μικρό τηγάνι με το λάδι σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε την κάππαρη και την τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά. Θέλουμε να ροδίσει λίγο, θα πάρει έτσι μια ιδιαίτερη νοστιμιά.
Ρίχνουμε την ντομάτα στο τηγανάκι. Έχουμε τον νου μας, θα τσιτσιρίσει λίγο. Δεν την αλατίζουμε. Την αφήνουμε ανενόχλητη 1 λεπτό και μετά γυρίζουμε τα κομμάτια με το κουτάλι και τα βάζουμε άκρη άκρη στο τηγάνι για να κάνουμε χώρο για το αυγό.
Αλατοπιπερώνουμε το λάδι στον κενό χώρο. Έτσι θα πάρει νοστιμιά το αυγό από κάτω – το αλάτισμα αυτό το έχω κλέψει από τον Λευτέρη Λαζάρου.
Ρίχνουμε αμέσως στο καυτό λάδι το αυγό. Το τηγανίζουμε μέχρι να κάνει αυτή τη θεϊκή καραμελένια δαντέλα ολόγυρα. Κάθε τόσο ρίχνουμε στο ασπράδι καυτό λάδι για να ψηθεί κι αυτό.
Τα τελευταία δευτερόλεπτα ρίχνουμε τα φιλέτα αντζούγιας, να ζεσταθούν λίγο.
Ρίχνουμε πιπέρι ή μπούκοβο και βγάζουμε το αυγό από το σκεύος όσο ο κρόκος είναι μελάτος.
Αλατίζουμε τον κρόκο και σερβίρουμε.
Σερβίρουμε με ψωμί για να βουτήξουμε στο λάδι που έχει νοστιμίσει από την κάππαρη, την αντζούγια και τα ζουμιά της ντομάτας.

 

Για περισσότερες μερίδες

Αν θέλετε να φτιάξετε το φαγητό για περισσότερες μερίδες, θα βάλετε λίγο μεγαλύτερο τηγάνι. Αλλά και πάλι κι εκεί ψήστε τα αυγά ανά δύο, το πολύ τρία. Μην τα παραστριμώξετε. Τα υπόλοιπα υλικά θα τα πολλαπλασιάσετε αναλόγως. Φτιάξτε τα ανά δύο τρία, βγάλτε τα σε πιάτα και συνεχίστε μέχρι να φτάσετε τις μερίδες που θέλετε. Έτσι κι αλλιώς, καλό είναι να σταθούν λίγο.

 

gastronomos.gr  12 August, 2022 ΑΡΘΡΑ