Άσπρα φασόλια με τόνο... ένα υπέροχο νηστίσιμο πιάτο.
Κλασικό πιάτο της Τοσκάνης, μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για μεσημεριανό νηστίσιμο φαγητό. Προτιμήστε τον τόνο σε λάδι που δίνει πολύ πιο πλούσια γεύση στο ντρέσινγκ της σαλάτας
Υλικά (Για 4 άτομα)
2 κονσέρβες τόνου σε λάδι
3 φλιτζάνια νερόβραστα άσπρα φασόλια
1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι
1 κ.τ.σ κάπαρη
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
1 κ.τ.σ ξύδι, από λευκό κρασί
¾ κ.τ.γλ αλάτι
1 κ.τ.γλ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, κόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές ροδέλες, ξεπλένουμε την κάπαρη και τη στραγγίζουμε. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ρίχνουμε τα φασόλια, τον τόνο μαζί με το λάδι του, την κάπαρη, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το ξύδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά.
Τιπς
* Αγοράζουμε νερόβραστα λευκά φασόλια σε κονσέρβα ή τα βάζουμε να μουλιάσουν αποβραδίς. Το πρωί τα στραγγίζουμε, τα βράζουμε, χύνουμε το πρώτο νερό και τα ξαναβάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν
* Ο τόνος Αλοννήσου είναι ίσως η καλύτερη επιλογή
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον τόνο με γαύρο μαρινάτο ή αντσούγιες
* Μπορούμε επίσης αντί για μαϊντανό να ρίξουμε μερικά φύλλα άγριας ρόκας
Πηγή: tanea.gr