Με νέα μέτρα, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, προικοδοτεί η κυβέρνηση το νέο ασφαλιστικό όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα που εστάλη στους εκπροσώπους των θεσμών και τον οποίο αποκαλύπτει η «Ν».
Όπως προκύπτει, το νομοσχέδιο θα πρέπει να φέρει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις για να εξοικονομηθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ, περικοπές στο ΕΚΑΣ που θα αποδώσουν 223 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» στο μέρισμα που διανέμει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αλλά και αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Μόνο από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αγρότες υπάρχει πρόβλεψη για πρόσθετα έσοδα 108 εκατ. ευρώ, ενώ δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών που θα πρέπει να πληρώνουν ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Οσον αφορά τις εισφορές του σημερινού ΙΚΑ, προβλέπεται η αύξησή τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκειμένου τα έσοδα να αυξηθούν κατά 346 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων που πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά για να εκπληρώσει τον μνημονιακό στόχο πρέπει να ανέλθει στο 0,25% του ΑΕΠ για το 2015 (ήτοι περίπου 425 εκατ. ευρώ και στο 1% του ΑΕΠ για το 2016, ήτοι περίπου 1,8 δισ. ευρώ).
Όπως προκύπτει από τον πίνακα της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό επιτυγχάνεται με τον συνυπολογισμό των μέτρων που ελήφθησαν από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά συνεχίζουν να ισχύουν και για το 2016. Αυτή η «παραδοχή» δίνει στην ελληνική πλευρά τη δυνατότητα να συνυπολογίσει μέτρα για το 2016 συνολικού ύψους 840 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ήδη γνωστά και νομοθετημένα. Βέβαια, αυτή η παραδοχή θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των δανειστών, όπως και οι υπόλοιπες εκτιμήσεις. Από το αν θα γίνει αποδεκτή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και από το αν θα γίνουν δεκτές οι προβλέψεις για τα νέα μέτρα, θα κριθεί το κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία για το ασφαλιστικό μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα που παρουσιάζει στους δανειστές η ελληνική πλευρά είναι τα εξής:
· Προσαρμογή στις εφάπαξ παροχές που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: 87 εκατ. ευρώ.
· Σταδιακή μείωση δικαιούχων του ΕΚΑΣ (αναπροσαρμογή ετήσιων εισοδηματικών κριτηρίων): 223 εκατ. ευρώ.
· Σταδιακή αύξηση εισφορών υπέρ κύριας σύνταξης ασφαλισμένων στο ΟΓΑ: 102 εκατ. ευρώ.
· Προσαρμογή στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: 146 εκατ. ευρώ (υπάρχει και πρόβλεψη 21 εκατ. ευρώ για το 2015).
· Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες: προκύπτει δαπάνη 62 εκατ. ευρώ.
· Εναρμόνιση του ποσοστού της εισφοράς υπέρ του κλάδου σύνταξης με αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: προκύπτει δαπάνη 26 εκατ. ευρώ.
· Παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) των παλαιών ασφαλισμένων: 200 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει εξετάσει το σενάριο μεγαλύτερων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ (1,5 μονάδα αντί για μία) έτσι ώστε να μη γίνει η περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Ο πίνακας αποτυπώνει πάντως το σενάριο που περιλαμβάνει και περικοπή των επικουρικών.
· Αντικατάσταση της βάσης υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες (των ασφαλιστικών κλάσεων με στοιχεία πραγματικού εισοδήματος). Για το συγκεκριμένο μέτρο δεν υπάρχει δημοσιονομική εκτίμηση καθώς η τεράστια αλλαγή επιφέρει πολύ μεγάλες αυξήσεις γι’ αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 ευρώ, αλλά και μειώσεις για όσους εμφανίζουν χαμηλά κέρδη στην εφορία. Με βάση το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων των επαγγελματιών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δηλώνουν 5.000-10.000 ευρώ, εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες θα πληρώνουν λιγότερες εισφορές.
· Διόρθωση στο μέτρο απόδοσης εισφορών συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας: προκύπτει αρνητικό αποτέλεσμα 29 εκατ. ευρώ.
· Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων: για το φλέγον θέμα, το κυβερνητικό έγγραφο αναφέρει ότι δεν έχει γίνει ποσοτικοποίηση.
· Αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής σύνταξης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (0,5 μονάδα για εργοδότες και 0,5 μονάδα για εργαζόμενους): 346 εκατομμύρια ευρώ.
Τα ήδη νομοθετημένα
Για να κλείσει ο λογαριασμός του 1,829 δισ. ευρώ, το υπουργείο Εργασίας συνυπολογίζει και τα ακόλουθα ήδη νομοθετημένα μέτρα:
· Αποτροπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων: 23 εκατ. ευρώ για τον κοινωνικό προϋπολογισμό και 8 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του δημόσιου τομέα.
· Καταβολή μόνο του οργανικού ποσού σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 30ή Ιουνίου 2015 με ηλικία κάτω των 67 ετών: 17 εκατ. ευρώ για το 2016.
· Αύξηση εισφοράς υπέρ υγείας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6%: 531 εκατ. ευρώ.
· Επιβολή εισφοράς υγείας στις επικουρικές συντάξεις: 183 εκατ. ευρώ για το 2016.
· Επίπτωση των μέτρων αποτροπής πρόωρης συνταξιοδότησης στις εφάπαξ παροχές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: 78 εκατ. ευρώ για το 2016.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς - Τουλάχιστον 11 νεκροί
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- NBA Cup: Θρίαμβος για τους Bucks με triple-double του MVP Αντετοκούνμπο
- Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
- Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό
Σχετικά άρθρα
- Kids Wallet και...οριζόντια απαγόρευση: Τα νέα μέτρα για τον εθισμό των ανηλίκων στα social
- Mίνι ασφαλιστικό: 22 ερωτήσεις και απαντήσεις – Όλες οι αλλαγές
- Συντάξεις: Όλα όσα φέρνει το νέο ασφαλιστικό
- e-ΕΦΚΑ: Όσα αλλάζουν στις συντάξεις από τον Οκτώβριο 2023 και μετά
- Τα 6 SOS για ταχύτερη και μεγαλύτερη σύνταξη