Ασφάλεια: Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία

  08 January, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ασφάλεια: Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία

Λίγες ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεση τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες για να επιλέξουν σε ποια από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες θα ενταχθούν για το 2023 και να καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

 

Όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο e-ΕΦΚΑ οι παραπάνω μπορούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το τρέχον έτος μέσω της ειδικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias)

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα εξής:

Ενότητα Ασφαλισμένοι
Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση επιλογής/μεταβολής, θα παραμείνουν για το έτος 2023 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος. Η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, όπως επεσήμανε πρόσφατα σε ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ.

Πόσο θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές

Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές επισημαίνεται πως αυτές αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

Πρώτη ασφαλιστική κατηγορία: Το μηνιαίο ποσό σήμερα για τις εισφορές είναι 210 ευρώ (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας) και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 231 ευρώ (+21 ευρώ).
Δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία: Οι πολίτες σήμερα πληρώνουν σε μηνιαία βάση εισφορές 252 ευρώ και αυτές αναμένεται να ανέβουν στα 277,2 ευρώ.
Τρίτη ασφαλιστική κατηγορία: Το μηνιαίο ποσό σήμερα για τις εισφορές είναι 302 ευρώ και αναμένεται να ανέλθει στα 332,2 ευρώ.
Τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία: Οι πολίτες σήμερα πληρώνουν εισφορές 363 ευρώ σε μηναία βάση. Ωστόσο το ποσό αυτό αναμένεται να ανέβει στα 399,3 ευρώ σε μηναία βάση.
Πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία: Το μηνιαίο ποσό σήμερα για τις εισφορές είναι 435 ευρώ και αυτό αναμένεται να ανέλθει στα 478,5 ευρώ.
Έκτη ασφαλιστική κατηγορία: Το μηνιαίο ποσό σήμερα για τις εισφορές είναι 566 ευρώ και αναμένεται να ανέβει στα 622,6 ευρώ.

Για τους αγρότες 

Τα ανώτατα ποσά ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν σήμερα σε μηνιαία βάση οι αγρότες είναι 295 ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό αναμένεται να αγγίξει τα 321,5 ευρώ.
Τα κατώτατα ποσά ασφαλιστικών εισφορών που μπορούν να καταβάλουν σήμερα οι αγρότες είναι 91 ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό αναμένεται να ανέλθει στα 99,2 ευρώ.

Οι εισφορές υγείας των αγροτών αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 34,8 ευρώ και 41,4 ευρώ.

Τι εξετάζεται για την εισφορά υπέρ ανεργίας

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται η περικοπή των 10 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά υπέρ ανεργίας .Υπενθυμίζεται πως η εισφορά των 10 ευρώ θεσμοθετήθηκε για να λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας και οι μη μισθωτοί.

Σημειώνεται δε πως η εισφορά αυτή αυξάνεται κατά 30 ευρώ στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία κατά 36 ευρώ, στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία κατά 43.5 ευρώ και στην έκτη ασφαλιστική κατηγορία κατά 56.6 ευρώ.

 

  08 January, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ