Άρση της ασυλίας του Π. Πολάκη αποφάσισε η Βουλή
Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Η διαδικασία διεξήχθη στη βάση δύο δικογραφιών, εκείνης για την ηχογράφηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και εκείνης για συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος πρώην στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι δικογραφίες εστάλησαν στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία ενέκρινε και τη σχετική προώθησή τους.
Για την πρώτη υπόθεση υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 163 βουλευτές. Για τη δεύτερη υπόθεση υπέρ ψήφισαν 162 βουλευτές. Και οι δύο αιτήσεις έγιναν έτσι δεκτές.
Νωρίτερα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέβηκε στο βήμα και όπως και στις προηγούμενες τοποθετήσεις του, ήταν χειμαρρώδης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑμίλησε για πολιτική δίωξη και αήθη πράξη εκδίκησης προς το πρόσωπό του, προκάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, επιτέθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρθηκε στο «σκάσε» στον Πουλή, έβγαλε στη φόρα πολλά χαρτιά που αφορούσαν σε μυστήριες υποθέσεις με χρήματα, καταγγέλλοντας χρηματισμούς και «χορηγίες», ενώ έκλεισε εν μέσω αποθέωσης με μαντινάδες, ευχαριστώντας την οικογένειά του και τη μια του κόρη που βρισκόταν στο ακροατήριο.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ξεκινώντας την τοποθέτησή του, σημείωσε ότι «έγινε η άρση της ασυλίας μου όταν την προηγούμενη εβδομάδα αποφυλακίστηκε ο κύριος Αριστείδης Φλώρος και έρχεται τη στιγμή που σε χρόνο ρεκόρ έρχεται η αποφυλάκιση, λόγω της αναγνώρισης του έντιμου πρότερου βίου και όχι λόγω των ποινικών κωδίκων, του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου».
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι υπήρξαν στο παρελθόν άλλες περιπτώσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που στις περιπτώσεις τους δεν έγινε άρση της ασυλίας τους και τόνισε ότι «εγώ ζητάω να πάω επειδή είμαι πολιτικό πρόσωπο και υπουργός με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών». Πρόσθεσε πως «η επιλογή του άρθρου 86 θα σήμαινα πολιτική αυτοκτονία για τη ΝΔ, γιατί από την επιτροπή θα έβγαιναν στη φόρα τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ».
«Δεν υπάρχει ούτε μωρό παιδί σε αυτή τη χώρα το οποίο να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συζήτηση περί άρσης της βουλευτής μου ασυλίας για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του υποψηφίου της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές κ. Σταμάτη Πουλή και της παραβίασης απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον διοικητή της ΤτΕ και πρώην υπουργό Οικονομικών επί συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Στουρνάρα, συνιστά μία ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου», ανέφερε ο Πάυλος Πολάκης.
Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό «αυτή η συζήτηση συνιστά και μία αήθη προσπάθεια πολιτικής αντεκδίκησης προς το πρόσωπό μου υπό την έννοια και της ηθικής σπίλωσης και της οικονομικής επιβάρυνσης και της ψυχικής ταλαιπωρίας επειδή ακριβώς και το ξέρω, κι εγώ ταλαιπώρησα πολλαπλώς το σύστημα κατά την υπουργική μου θητεία. Αποτελεί επίσης μία προσπάθεια να με εξαναγκάσουν σε σιωπή ή να ακυρώσουν εκ των προτέρων την κριτική που θα ασκώ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σε μία κυβέρνηση που υποσχόμενη επιτελικό κράτος όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη συζήτηση στις επιτροπές συστήνει ένα κράτος Μαρίας Αντουανέτας με 440 μετακλητούς, ένα κράτος πρωθυπουργοκεντρικό».
Σχετικά με τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ασυλίας του πρ. Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«O Παύλος Πολάκης δεν φοβάται και δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι και σήμερα, σε όλη του την πολιτική διαδρομή πάλεψε και παλεύει για ένα δημόσιο σύστημα υγείας σε όφελος του πολλών και αδύναμων. Όλες του οι πολιτικές ενέργειες έχουν ως άξονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, με αφετηρία την κάθαρση του δημόσιου συστήματος Υγείας, άνοιξε όλες τις σκοτεινές ντουλάπες της διαπλοκής και έφερε στο φως τα πιο χτυπητά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας. Έβαλε φρένο στα ντόπια και ξένα εξω-θεσμικά συμφέροντα που απομυζούσαν το δημόσιο χρήμα σε βάρος ασθενών και ασφαλισμένων. Με μια κουβέντα, έβαλε το Δημόσιο πάνω από το ιδιωτικό. Ακριβώς για την υπεράσπιση του Δημοσίου, το παλαιό σύστημα σήμερα θέλει ρεβάνς και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Εδώ βρίσκεται η αιτία της δίωξης και όχι στο ύφος του πρ. Αναπληρωτή Υπουργού.
Δεν έχουμε αυταπάτες: Ο πολιτικός πολιτισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι το τραπεζομάντηλο που σκεπάζει το τραπέζι στο οποίο στήνονται οι πολιτικές διώξεις. Ενδεδυμένα με διαφορετικό πολιτικό προσωπείο, γνωστά στελέχη του παλαιού καθεστώτος κρατούν ήπιους τόνους. Πρόκειται για ένοχη τακτική με στόχο την χειραγώγηση της διαδικασίας
Βαθιά πεποίθηση μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει η υπόθεση των σκανδάλων στο χώρο της Υγείας να απομακρυνθεί από τη Βουλή. Δεν πρέπει στις κοινοβουλευτικές αίθουσες να ακουστούν οι λεπτομέρειες. Πρέπει αυτές να θαφτούν άρον-άρον. Δεν πρέπει η υπόθεση των μεγάλων σκανδάλων να επανέλθει στη Βουλή. Δεν πρέπει να υπενθυμίζεται στην κοινή γνώμη όσα συνέβησαν επί ημερών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται ενάντια σε τέτοιους αντιπερισπασμούς.
Καθήκον όλου του δημοκρατικού κόσμου είναι να μείνουμε αταλάντευτα απέναντι στις προκλητικές μεθοδεύσεις και στον κοινωνικό και πολιτικό οδοστρωτήρα της σημερινής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις