Αρνάκι γιουβέτσι, ιδιαίτερα αρωματικό

gastronomos.gr  15 September, 2024 ΑΡΘΡΑ
Αρνάκι γιουβέτσι, ιδιαίτερα αρωματικό

Υλικά

Μερίδες: 4-5

 1.600 αρνίσιο μπούτι με το κόκαλο, κομμένο σε κομμάτια-μερίδες
 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
 2 καρότα, σε μικρά κομμάτια
 90 ml ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο
 400 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
 1 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
 30 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (από βάζο)
 250 γρ. κριθαράκι χοντρό
 τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα (ή 1/2 μάτσο άνηθος, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένος)
 ξύσμα από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά)
 120 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για το αρνάκι γιουβέτσι, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
Βάζουμε να ζεσταθεί καλά μια σκέτη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, και μόλις κάψει ακουμπάμε εκεί τα κομμάτια κρέατος σε μονή στρώση.
Τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα, τα γυρίζουμε και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα σοτάρουμε σε δύο δόσεις.
Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε σε ένα σκεύος για φούρνο (πήλινο για γιουβέτσι ή σε βαθύ ταψί ή σε γάστρα) που να τα χωράει άνετα σε μονή στρώση.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν και να μαραθούν, και προσθέτουμε το ούζο (ή το τσίπουρο), τις ντομάτες, το δεντρολίβανο, 500 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι η σάλτσα να κοχλάσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος με το αρνάκι.
Ανάλογα με το σκεύος φούρνου που θα χρησιμοποιήσουμε, το σκεπάζουμε με το καπάκι του ή διαφορετικά με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το αρνάκι να μαλακώσει καλά.
Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε σχετικά δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε το κριθαράκι για λίγα λεπτά, μέχρι να ξανθύνει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα, προσέχοντας να μην αρπάξει και πικρίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, ξεφουρνίζουμε, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ρίχνουμε το κριθαράκι ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Το πιθανότερο, σύμφωνα με τις αναλογίες της συνταγής, είναι να μη χρειαστούν επιπλέον υγρά, αλλά αν δούμε ότι το κριθαράκι δεν καλύπτεται πλήρως από τη σάλτσα, προσθέτουμε το ανάλογο καυτό νερό και αλατοπίπερο.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι, αλλά να παραμείνει ζουμερό, γιατί θα συνεχίζει να απορροφά τη σάλτσα για μερικά λεπτά αφότου ξεφουρνίσουμε το φαγητό.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, σκορπίζουμε τον δυόσμο ή τον άνηθο και σερβίρουμε.
Ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού. Σερβίρουμε αμέσως.

 

gastronomos.gr  15 September, 2024 ΑΡΘΡΑ