Απόψε η Πανσέληνος του Ελαφιού: Γιατί ονομάστηκε έτσι η υπερπανσέληνος του Ιουλίου

H υπερπανσέληνος του Ιουλίου, ίσως η φωτεινότερη από όλες τις υπόλοιπες του έτους, θα «μαγέψει» μικρούς και μεγάλους το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου 2022. Η φωτεινότητά της αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στις 21:37, ενώ η NASA αναφέρει πως το φαινόμενο θα είναι ορατό για περίπου τρία 24ωρα.
Πανσέληνος του Ελαφιού: Γιατί ονομάστηκε έτσι η υπερπανσέληνος του Ιουλίου
Ο όρος υπερσελήνη αναφέρεται συνήθως σε μια πανσέληνο που μπορεί να ξεχωρίσει περισσότερο από άλλες, αφού βρίσκεται εντός του 90% της πλησιέστερης τροχιάς στη γη. Το περιοδικό «Almanac» αναφέρει ότι η υπερπανσέλληνος του Ιουλίου θα είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη για ολόκληρο το 2022, καθώς η Σελήνη θα πλησιάσει περισσότερο από ποτέ για φέτος τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.418 χιλιομέτρων στο περίγειό της.
Η φωτεινότητα της πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο. Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Ωστόσο, ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.
Επικρατέστερη ονομασία για το εν λόγω φεγγάρι είναι «Πανσέληνος του Ελαφιού» (Buck Moon). Το όνομα αυτό προέκυψε, διότι σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, "καλυμμένα" με βελούδινo και απαλό τρίχωμα. Παρόλαυτα διατηρεί και μερικά άλλα ονόματα όπως : «Πανσέληνος του Κεραυνού» «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου».
Δείτε επίσης
- Airbnb: Αυτές είναι οι νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ενοικιαστές
- Kαιρός:Καμίνι η χώρα-Που έφτασε η θερμοκρασία στην Κρήτη
- Μηχανογραφικό 2025: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ
- Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς
- Με ωμή ντομάτα: 32 συνταγές χωρίς μαγείρεμα για τις μεγάλες ζέστες
Σχετικά άρθρα
- Πανσέληνος Απριλίου: Απόψε θα δούμε το ροζ φεγγάρι - Πώς πήρε το όνομά του
- Η υπερπανσέληνος του Αυγούστου και τέσσερις μήνες σεληνιακών θεαμάτων
- Πανσέληνος Μαΐου: Τι είναι το Φεγγάρι των Λουλουδιών που θα απολαύσουμε στον νυχτερινό ουρανό
- Φεγγάρι του Λύκου: Έφτασε η πρώτη πανσέληνος του 2024
- Πανσέληνος: Αύριο Τρίτη το μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς – Ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι