Αποκλειστικό: «Τρέχουν» για το έργο που θα ξεδιψάσει τη Μεσαρά- Συνάντηση στο Υπουργείο!
Ένα από τα έργα που με την ολοκληρωση του θα συμβάλλει στην ενίσχυση της άρδευσης της Μεσαράς και του νότιου Ρεθύμνου, είναι αυτό της εκτροπής του Πλατύ ποταμού!
Ενα έργο, το οποιο, η κυβέρνηση θέλει να «ξεπαγωσει», όπως αποκαλύπτει σημερα το mesaralive.gr. Στα πλαίσια αυτά ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, καλεί τους Δημάρχους των εμπλεκόμενων Δήμων και εκπροσώπους των ΤΟΕΒ σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα
Η συνάντηση θα γινει το μεσημερι και έχει προγραμματιστεί για τις 2 μμ. Ο κ. Σπίρτζης άλλωστε, στη διάρκεια της παρουσίας του στο Ηράκλειο (για τα εγκαίνια του ΚΤΕΛ) και κατά την επίσκεψη του στη Μεσαρά, την επόμενη μέρα, είχε συζητήσει το θέμα και είχε τοποθετηθεί επ' αυτού, λέγοντας πως το έργο αυτό, πρέπει να χαρακτηριστεί εθνικής εμβέλειας, προκειμένου με τις κατάλληλες ενέργειες, να εξασφαλιστεί η ανάλογη χρηματοδότηση.
Υπενθυμίζεται οτι το έργο έχει «παγώσει» αν και το 2017 είχαμε φτάσει κοντά στη δημοπράτηση του. Ετσι ως σημερα, ένα έργο που θα μπορούσε να επιλύσει προβλήματα άρδευσης μιας τεράστιας περιοχής, δεν προχώρησε. Τώρα όμως, με το ζήτημα της λειψυδρίας να είναι υπαρκτό και έντονο, όλοι αναζητούν λύσεις.
«Πρόκειται για ένα έργο πνοής που θα δώσει ανάσα στους κατοίκους. Με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομων, εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός ως μεγάλου, σύνθετου και ειδικού έργου εθνικού επιπέδου. Συνδυααμένα έργα που προβλέπονται είναι αυτά του Πλατύ ποταμού, του Φράγματος Φανερωμένης και του Γερακαρίου, καθώς και των κατάντι αρδευτικών έργων. Προϋπολογισμός της μελέτης είναι τα 2 εκ. ευρώ ενώ το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής φτάνει τα 180 εκ. ευρώ. Το έργο αυτό εντάσσεται στο προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.
Αναμένονται λοιπόν με ενδιαφέρον οι εξελίξεις για ένα κολοσσιαίο έργο, το οποίο ελπίδα όλων είναι να προγραμματιστεί και να υλοποιηθεί είτε ως ενιαίο, είτε τμηματικά.
Τι προβλέπει το έργο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πλατύς Ποταμός κατεβάζει κατά μέσο όρο πάνω από 50-55 εκατομμύρια κυβικά νερό τον χρόνο. Νερό που μένει αναξιοποίητο. Σε αυτό το έργο σε γενικές γραμμές και με βάση τις πληροφορίες που υπαρχουν προβλέπονται έργα για την κατασκευή δυο φραγμάτων, καθώς και δημιουργία των ταμιευτήρων Πλατύ και Γερακαρίου. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την άρδευση εκτάσεων και αγωγού μεταφοράς νερού για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Φανερωμένης.
Φυσικά μιας και μιλάμε για ένα έργο τέτοιου κόστους, η πρόβλεψη έχει να κάνει και με την κατασκευή συμπληρωματικών έργων (οδικών παρεμβάσεων για παράδειγμα) και υποέργων. Ένα τέτοιο έργο όμως, θα ωφελήσει τον πρωτογενή τομέα, μέσα από την έμμεση αύξηση της δυνατότητας άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων στην περιοχή της Μεσσαράς χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα της πεδιάδας.
Θα συμβάλλει υπό προϋποθέσεις στον τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της πεδιάδας της Μεσσαράς.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)