Αποκλειστική Συνέντευξη: Μιχάλης Νικητάκης, πρόεδρος Τοπικού Καμηλαρίου.
Ευγενής άνθρωπος, οξυδερκής επιχειρηματίας, φιλόξενος οικοδεσπότης. Ένας πρόεδρος με συγκροτημένα θέλω και απόψεις,που φιλοδοξεί να κάνει την περιοχή ευθύνης του ένα πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης.
Καλημέρα, είστε ο πρόεδρος του Τοπικού Καμηλαρίου, ενός πανέμορφου τόπου με αυξημένες ανάγκες, λόγω και του τουρισμού…
Ναι. Ανήκουμε διοικητικά στο Δήμο Φαιστού και στην αρμοδιότητά μου είναι ο Άγιος Ιωάννης, το Καμηλάρι και το Καλαμάκι, περιοχές με φυσική ομορφιά και αρκετό τουρισμό.
Ποια ανάγκη σας οδήγησε να γίνετε πρόεδρος, να συμμετέχετε σε αυτή τη διαδικασία;
Πως έγινε ;.….Όπως συνήθως γίνεται με όλους, με πλησίασαν διάφοροι γνωστοί μου, που ήξεραν το μεράκι και το πάθος μου για τον τόπο καταγωγής μου και με παρότρυναν να συμμετέχω στις εκλογές. Έτσι, “μπήκα” στο ψηφοδέλτιο, δεν πίστευα ότι “θα βγω”… αλλά οι συμπολίτες μου, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είχαν άλλη γνώμη και με εκλέξανε στη θέση που σήμερα υπηρετώ!
Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος εμπιστεύτηκε τις ικανότητές σας και σας τίμησε με την ψήφο του, τώρα όμως περιμένει από εσάς έργα.
Ναι και το σέβομαι αυτό, θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ… τώρα πρέπει να παλέψουμε… όλοι μαζί, για το καλό του τόπου μας!
Τι θα μπορούσε να κάνει ο πρόεδρος ενός τόσο μικρού μέρους και με δεδομένο το γεγονός ότι στην εποχή μας δεν υπάρχουν χρήματα εύκολα διαθέσιμα από την πολιτεία;
Όπως όλοι γνωρίζουμε τα πράγματα στη χώρα μας είναι δύσκολα, ο κόσμος δεν έχει χρήματα… οι δήμοι δεν έχουν καθόλου χρήματα!… τα περισσότερα πράγματα , τις πρώτες ανάγκες που έχουμε για τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών μας, όπως λάμπες φωτισμού, καθαριότητα στους δημόσιους χώρους, βάψιμο και συντήρηση, δε μας τα προσφέρει ο δήμος, τα αντιμετωπίζουμε όλα μόνοι μας!
Υπάρχει λοιπόν αυξημένη ανάγκη για εξεύρεση οικονομικών πόρων, πράγμα πολύ δύσκολο, για να τα καταφέρουμε διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις, για να μαζέψουμε χρήματα και να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες.
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιείτε μέσα στο χρόνο γίνονται από εσάς ή σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής ;
Όλοι μαζί… όλοι οι φορείς του Καμηλαρίου συμμετέχουμε. Είμαστε μια μικρή οργανωμένη κοινότητα με κοινούς στόχους και συνεργαζόμαστε για το καλό του τόπου μας. Όλα τα προεδρία πρόθυμα και χωρίς εγωπάθεια βοηθούν … ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών και εγώ ως πρόεδρος του Τοπικού Καμηλαρίου φυσικά, βοηθάμε στην κοινή προσπάθεια, για το κοινό καλό.
Σε αυτόν τον πολύ όμορφο τόπο της Μεσαράς ζουν και πολλοί ξένοι, πως είναι η συνύπαρξη μαζί τους, με δεδομένη τη διαφορετική τους κουλτούρα και το διαφορετικό τρόπο ζωής τους;
Έχουμε συνηθίσει… εδώ και πολλά χρόνια το Καμηλάρι και το Καλαμάκι έχουν ξένους, από τον καιρό των χίπης υπήρχαν τουρίστες στην περιοχή. Σεβόμαστε τους ανθρώπου που αγαπάνε τον τόπο, τιμάνε τον πολιτισμό και σέβονται τις παραδόσεις μας, άλλωστε μην το ξεχνάμε, αυτοί είναι η κινητήρια οικονομική μας δύναμη… τους αγαπάμε γιατί μας έχουν βοηθήσει και έχει αναπτυχθεί ο τόπος. Είμαστε ήσυχο μέρος , έχουμε φιλόξενους ανθρώπους και ίσως είναι και αυτός ένας λόγος που οι ξένοι μας προτιμούν, εκτός από την ομορφιά του τοπίου και τη θάλασσα.
Οι ντόπιοι… οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν συνηθίσει να ζουν με τους ξένους;
Φυσικά, οι ξένοι μας εισπράττουν την Κρητική φιλοξενία σε όλο της το μεγαλείο, οι μεγάλοι άνθρωποι τους κερνούν στα καφενεία, τους διευκολύνουν στη διαμονή τους και στις μετακινήσεις τους… είναι πολύ φιλικοί, προσιτοί και ζεστοί μαζί τους… αυτό το εισπράττουν θετικά οι φίλοι που μας επισκέπτονται.
Πέρα από τις “καλές αγορές”, που πιθανότατα κάνουν σε γη ή σε σπίτια στην περιοχή, όσοι ζουν μόνιμα στον τόπο, βοηθάνε με άλλο τρόπο; Συμμετέχουν δηλαδή στα κοινά, προσφέρουν τρόφιμα/χρήματα για τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, συμμετέχουν σε τοπικές δραστηριότητες, προσπαθούν για το κοινό κάλο;
Ναι.. ναι, όλοι βοηθάνε! Όλοι έχουν μπει στο κλίμα της εποχής και συμμετέχουν, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι πολίτες, ειδικότερα σε περιβαλλοντικά και ανθρωπιστικά θέματα .
Εσείς προσωπικά, σαν πρόεδρος τι φιλοδοξείτε να κάνετε για την περιοχή ευθύνης σας; Τι έργο θα θέλατε να αφήσετε φεύγοντας;
Ζούμε σε ένα πολύ όμορφο τόπο, όποιος έρχεται εδώ τον ερωτεύεται… θέλουμε να τον κάνουμε ακόμα πιο όμορφο, για να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο, από την ομορφιά του τόπου μας ζούμε εμείς και τα παιδιά μας αργότερα, για τη διατήρηση αυτής της ομορφιάς θα παλέψω και για τη σωστή ανάπτυξη των χωριών που είναι στη δικαιοδοσία μου.
Ποιό είναι το σημαντικό έργο που λείπει από την περιοχή σας ;
Οι δρόμοι !… η πρόσβαση στα χωριά μας δηλαδή, αλλά και όλοι οι δρόμοι μέσα στα χωριά. Θέλουμε βοήθεια από την πολιτεία, τα συγκεκριμένα έργα δε μπορούμε να τα υλοποιήσουμε μόνοι μας, είναι αμαρτία τόσο πλούσια χωριά από τα ιδιωτικά ακίνητα, να είναι τόσο φτωχά σε ότι έχει να κάνει σε σχέση με τις δημόσιες κατασκευές και υπηρεσίες.
Έχουμε αρχαιολογικούς τόπους πολλούς , έχουμε τον τάφο του Καμηλαρίου εδώ κοντά, την αρχαία ελιά - 2.500 χρόνων, για τα οποία έρχονται πολλοί ξένοι επισκέπτες και οι δρόμοι είναι χάλια, δεν υπάρχει δυστυχώς πρόσβαση με αμάξι!
Οι δρόμοι είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, εδώ στο Καμηλάρι έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, έχουν κτίσει πολλοί άνθρωποι σπίτια- βίλες, έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε αυτά και πάνε εκεί μέσα από χωματόδρομους!
Έχετε βοήθεια από το Δήμο Φαιστού ή βασίζεστε στις δικές σας δυνάμεις;
Προς το παρόν μόνοι μας. Όπως σας είπα η καθαριότητα γίνεται με δική μας πρωτοβουλία και εργασία, τα ξερόφυλλα το ίδιο, ο δήμος δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά , δεν έχει τη δυνατότητα. Όλα τα καλύπτουμε μόνοι μας, δεν υπάρχουν.. λάμπες φωτισμού παραδείγματος χάριν , χθες πήγα αγόρασα 30 λάμπες με δικά μου έξοδα, έβαλα και καύσιμα για να έρθει το αυτοκίνητο του δήμου για να έρθουν να τις βάλουν!
Με άλλα λόγια υποκαθιστάτε το δήμο στις καθημερινές σας ανάγκες;
Υπάρχει διάθεση και καλή θέληση από το Δήμο, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα! Έτσι είναι, εμένα παίρνει ο κόσμος τηλέφωνο και μου λέει τις ανάγκες και τα προβλήματά του, εγώ με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου και του προέδρου των Επαγγελματιών παλεύουμε για να τα λύσουμε, ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά τα πρόθυμα παιδιά και τα καταφέρνουμε στην καθημερινότητά μας...
Πως βλέπετε το μέλλον του χωριού σας;
Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε, πρέπει να πάρουμε το μέλλον του τόπου στα χέρια μας , μόνοι μας πρέπει να παλέψουμε, με δικούς μας τρόπους να βγάλουμε χρήματα για να τον συντηρήσουμε… κάνοντας εκδηλώσεις , λαχειοφόρους αγορές, κάνοντας τα πάντα! .. να βρούμε δηλαδή τρόπο να βγάζουμε κάποια χρήματα για να μπορέσουμε να είμαστε πάντα ζωντανοί, δημιουργική σκέψη και διάθεση χρειάζεται.
Ποια είναι η βασική ασχολία των κατοίκων του Καμηλαρίου, αγρότες ή τουρισμός;
Οι περισσότεροι είναι ασχολούνται με τον τουρισμό, έχει όμως και αγρότες και ελάχιστους κτηνοτρόφους.
Εκτός από τον τουρισμό και τα ωραία σπίτια που υπάρχουν εδώ στο Καμηλάρι, γιατί άλλο θα μπορούσε να έρθει ένας επισκέπτης;
Για το καινούργιο σχετικά επίτευγμά μας, τη βιολογική τοπική αγορά, η οποία γίνεται κάθε Κυριακή από τις 08:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, από το Μάρτη, μέχρι τέλη Νοέμβρη.
Επίσης το φεστιβάλ KAMILARI ART, που γίνεται το Σεπτέμβρη, με εξαιρετικές εκδηλώσεις τέχνης και συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Είναι μια πολύ καλή προσπάθεια για να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες της περιοχής … Θέλουμε να προσελκύσουμε κόσμο στην πανέμορφη παραλία και τις εξαιρετικές ταβέρνες του Καλαμακίου… όπου θα απολαύσουν το μπάνιο τους, τα θαλάσσια σπορ και πολύ φρέσκο ψάρι, αλλά και κόσμο στις παραδοσιακές ταβέρνες του Άη Γιάννη και του Καμιλαρίου.
Επίσης, για το πανηγύρι του χωριού μας στις 6 Αυγούστου, που διοργανώνουν τα μέλη του πολύ δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Καμηλαρίου και το FAISTOS RUN, που φέτος για πρώτη φορά διοργανώνουμε.
Τι είναι το FAISTOS RUN;
Το “faistos run” είναι μια νέα προσπάθεια προκειμένου να προσελκύσουμε κόσμο στην περιοχή μας, να προτρέψουμε τους κατοίκους για άθληση και να ξαναζωντανέψουμε ένα αρχαίο μονοπάτι που ξεκινάει από τις αρχαιότητες της Φαιστού, περνάει από τον Άγιο Ιωάννη, διασχίζει το Καμηλάρι και καταλήγει στο Καλαμάκι.
Ο αγώνας δρόμου θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου και θα ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί από τη Φαιστό. Η απόσταση είναι 8.400 χιλιόμετρα και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Στο τέλος της διαδρομής στο Καλαμάκι ,εκτός από τα έπαθλα, θα έχουμε και πολλές εκπλήξεις. Θέλουμε τη συμμετοχή του κόσμου και ελπίζουμε αυτή μας η δραστηριότητα να γίνει θεσμός.
Ας μιλήσουμε λίγο για τα προσωπικά σας. Είστε παντρεμένος, έχετε παιδάκια;
Ναι είμαι παντρεμένος με την Ilse και έχουμε 2 παιδιά, αγοράκια.
Η επαγγελματική σας ενασχόληση;
Είμαι κτηματομεσίτης και κατασκευαστής. Δραστηριοποιούμε κυρίως στο Καμηλάρι και στην ευρύτερη περιοχή.
Όταν τελειώσει η θητεία σας θα ξαναπροσπαθήσετε; Είστε ευχαριστημένος από αυτό που ζείτε σαν πρόεδρος;
Νομίζω πως ναι, είναι πολύ νωρίς όμως για να το πω με σιγουριά!
Προς το παρόν μιας και “βγήκα” πρέπει να παλέψω και για τα τρία όμορφα χωριά μας.
Έχουμε τον Άγιο Ιωάννη - ένα όμορφο χωριό με ιστορία, το Καμηλάρι - για όσους τους αρέσει η ποδηλασία- mountain bike, το τρέξιμο, οι αρχαιολογικοί χώροι, το Καλαμάκι - που είναι κατάλληλο για wind surf, για kait surf και παρά πέντε .
Πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια, για να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο και να μείνει ευχαριστημένος από τη διαμονή του. Είναι μεγάλη η ευθύνη της θέσης που κατέχω και φτωχά τα μέσα για να την υποστηρίξω !
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις