Αποκλειστική Συνέντευξη: Γιώργος Ντισπυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού.
Έμπειρος συνδικαλιστής… μαχητικός διεκδικητής των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Είστε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού, περιγράψτε μας με δυο λόγια τη φυσιογνωμία και τις δράσεις του συλλόγου.
Ο σύλλογός μας ήταν… είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των αγροτικών αγώνων, θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον αγρότη για να διεκδικεί τα συμφέροντά του.
Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του αγροτικού κόσμου;
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, σοβαρό πρόβλημα! Στην περιοχή μας, τη Μεσαρά, ασχολούμαστε με τα θερμοκήπια, ειδικότερα στο Τυμπάκι και στο Αντισκάρι.
Ο κόσμος εδώ είναι καταχρεωμένος, με τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, επιλύθηκαν λίγα προβλήματα, από τα πολλά που έχουμε και αυτό ήταν η θετική πλευρά… όμως υπάρχει και η άσχημη.
Μας βάλανε επενδύσαμε στη δουλειά μας - κάναμε καλές κατασκευές στα θερμοκήπια, βάλαμε τα ηλεκτρονικά πρότυπα που χρειάζονταν για να προχωρήσουμε καλύτερα και να βγάλουμε ποιοτικότερα προϊόντα και ποιο είναι το αποτέλεσμα … να μην καταφέρνουμε από εδώ και πέρα να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στις τράπεζες!
Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να είσαι αγρότης… και μάλιστα νέος αγρότης;
Είναι πολύ δύσκολο, ο κόσμος που ασχολείται με την αγροτιά, με τη καλλιέργεια προϊόντων, δυστυχώς δεν έχει ούτε μια μέρα για να ξεκουραστεί, ειδικά στα θερμοκήπια και τη μέρα των Χριστουγέννων ο αγρότης θα πρέπει να πάει στη δουλειά του… έστω και για λίγο θα πάει όμως.
Δηλαδή θέλω να καταλάβετε ότι, οι αγρότες αυτή τη στιγμή προσπαθούν, πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και το λιγότερο που δουλεύουν είναι 12-13 ώρες τη μέρα .
Η κούραση είναι δεδομένη και μεγάλη από ότι μου λέτε, η αμοιβή είναι ανάλογη;
Καθόλου… καθόλου. Να σκεφτείτε ότι ο κάθε αγρότης αυτή τη στιγμή δυστυχώς, νιώθει καλύτερα όταν καταφέρει να βγάζει σε πέρας και μόνο τις υποχρεώσεις του. Δε μιλάμε για να βγάλει χρήματα, να περνά καλά, να κάνει καταθέσεις, όχι!
Όταν καταφέρνει και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να πληρώνει δηλαδή τους γεωπόνους, τις τράπεζες, την εφορία, τότε είναι ευχαριστημένος . Εκεί έχουμε φτάσει.
Από μια συνέντευξη που πήρα τώρα τελευταία, στην ερώτησή μου αν γίνονται νέοι αγρότες μου είπαν ότι ο κόσμος προτιμά να μην γίνει αγρότης, είναι έτσι;
Ναι, δυστυχώς τα παλιότερα χρόνια ο κόσμος ασχολιόταν με τη γεωργία, τώρα πλέον αρχίζει και αλλάζει το κλίμα, αλλά μη νομίζετε ότι και τα παλιότερα χρόνια οι νέοι αγρότες έμεναν στην καλλιέργεια της γης, έμπαιναν μόνο για να πάρουν ένα πριμ και για τίποτα άλλο.
Ποιό είναι το μέλλον του αγροτικού επαγγέλματος;
Αν δεν αλλάξουν σοβαρά πράγματα, δεν υπάρχει μέλλον.
Από την πολιτεία εννοείται ;
Ναι. Γιατί αρκετά χρόνια τώρα κανείς , κανένα κόμμα, καμία κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα των αγροτών, παρόλο που δεν τους είχαμε αφήσει σε ξερό κλαδί… είμαστε συνέχεια στα Υπουργεία, προτείναμε πράγματα, αλλά δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα.
Οι αγρότες δεν έχουν καθόλου ευθύνη;
Ευθύνονται και οι αγρότες, ευθύνονται για την κακή νοοτροπία που τους έχουν περάσει όμως οι πολιτικοί… παντού είναι οι πολιτικοί στη μέση.
Στην καθημερινότητά μας διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλά εισαγόμενα, αγροτικά προϊόντα και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές από τα ντόπια! Ποιός έχει συμφέρον από αυτές τις εισαγωγές και κατά πόσο μπορεί το κράτος να παρέμβει;
Μπορεί το κράτος να παρέμβει… μπορεί σε πάρα πολλά πράγματα, απλά υπήρχε μια νοοτροπία, μπορεί και να υπάρχει ακόμα θα το δούμε στη πορεία και με αυτή τη κυβέρνηση που έχει αλλάξει, ότι πρέπει ο καταναλωτής να τρώει φθηνά… ναι, να τρώει φθηνά αλλά όχι με λάθος τρόπο.
Συμφέροντα υπάρχουν πολλά, εντός και εκτός της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτρέψει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στα κράτη μέλη της από χώρες που δεν ανήκουν σε αυτήν, λόγω της πολύ χαμηλής τους τιμής. Δυστυχώς οι εισαγωγές που γίνονται στη χώρα μας είναι από Σκόπια , Αλβανία, Τουρκία, χώρες της βόρειας Αφρικής κ.α., των οποίων καταρχήν τα προϊόντα είναι πολύ επιζήμια για την υγεία των ανθρώπων, διότι υπάρχουν γεωργικά εφόδια (λιπάσματα, σπόροι κ.α.), που εδώ και 20 χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί από τη χώρα μας και εκεί συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν! Ποτέ δεν έχει γίνει κανένας ουσιαστικός έλεγχος.
Ένα πολύ προβεβλημένο θέμα που ακούγεται πάντα προεκλογικά, είναι η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τις επιχειρήσεις τουρισμού στη χώρα μας. Βλέπετε κάποια θετική εξέλιξη σε αυτό,… υπάρχει κάποιος φορέας που θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτή τη διαδικασία και να την αναπτύξει;
Κοιτάξτε, εδώ και 2 χρόνια γίνεται μια σοβαρή δουλειά…
Είναι υποχρεωμένες δηλαδή κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις να παίρνουν ελληνικά αγροτικά προϊόντα;
Όχι-όχι, απλά στη Κρήτη τουλάχιστον και πιο πολύ οι ξενοδόχοι, έχουν στραφεί προς τα δικά μας αγροτικά προϊόντα.
Τα ζητάνε απευθείας από τους αγρότες ή υπάρχουν κάποιοι διαμεσολαβητές;
Τα ζητάνε απευθείας και τώρα, αυτές τις μέρες, γίνονται συναντήσεις μεταξύ ξενοδόχων και αγροτών και κλείνονται συμφωνίες.Πριν 3 χρόνια είχαμε ξεκινήσει πάλι σαν Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και είχαμε συζητήσει το ίδιο πράγμα.
Δηλαδή, να υπάρχει μια τιμή αγοράς από τον παραγωγό για τους ξενοδόχους, ίδια για όλο το καλοκαίρι… όσο και να πάει το προϊόν στη λιανική αγορά, εμείς θα το πουλάγαμε σε αυτή τη συμφωνημένη τιμή… έτσι θα μπορούσε ο παραγωγός να έχει ένα καλό εισόδημα .
Προχώρησε αυτή η συμφωνία, μαζεύτηκαν τότε γύρω στις 20.000 κλίνες και … αλλά κάπου χάλασε η δουλειά και δεν συνεχίστηκε η συνεργασία!
Οι παραγωγοί το θέλουν αυτό;
Ναι το θέλουν. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν γίνει πάλι συναντήσεις με τους ξενοδόχους, έχουν κλειστεί συμφωνίες και έχουν γίνει ομαδοποιήσεις, γιατί ο ξενοδόχος σου λέει “κοίταξε εγώ θέλω τομάτα 0,60 λεπτά, θέλω αγγούρι, θέλω καρπούζι… θέλω αυτό - αυτό”, είναι δύσκολο ο ξενοδόχος να απευθυνθεί σε μένα για τομάτα, στον άλλο για καρπούζι κ.ο.κ. και έτσι αναγκάζονται οι παραγωγοί και κάνουν κάποιες ομαδοποιήσεις τις οποίες τους ζητάει υποχρεωτικά το ξενοδοχείο που προμηθεύουν.
Μεμονωμένα ή μέσα από κάποιους φορείς, κάποιους συλλόγους;
Μεμονωμένα… μεμονωμένα οι παραγωγοί κουβεντιάζουν μαζί τους , ο ξενοδόχος με τον αγρότη συζητάει και έρχονται σε μια συμφωνία συνεργασίας.
Μπορεί να είναι βιώσιμη αυτή λύση; Δεν θα έπρεπε οι αγρότες να έχουν καλύτερα ένα φορέα πιο συγκεντρωτικό;
Σίγουρα θα έπρεπε να υπήρχαν περισσότερες ομάδες παραγωγών, δυστυχώς ο αγρότης ακόμη δεν έχει εμπιστοσύνη, έχει πάθει πολλά.
Είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν πολλά προβλήματα με τους συνεταιρισμούς, όχι με όλους, αλλά με αρκετούς.
Ναι, το συζητάνε συνέχεια οι αγρότες το θέμα των συνεργασιών, με όποιους και να συζητήσουμε, το θέλουν…. αλλά είναι επιφυλακτικοί… “ας το κάνουν πρώτα αυτοί να δούμε πως θα περπατήσει και θα μπούμε στη συνέχεια και εμείς”, σου λένε! … και έτσι το πράγμα δεν προχωράει.
Βλέπετε να γίνονται κάποιες κινήσεις από τους αγροτικούς φορείς, εν προκειμένω από τον Αγροτικό Σύλλογο Φαιστού, που να εξυπηρετούν εμπράκτως τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης;
Κοιτάξτε, ο Αγροτικός Σύλλογος πριν λίγο καιρό ήταν Τυμπακίου, τώρα έγινε Φαιστού, έχουμε διεκδικήσει πάρα πολλά πράγματα πραγματικά για τους αγρότες και αγρότες δεν είναι μόνο οι θερμοκηπιάδες, είναι και αυτοί που έχουν ελιές, έχουν αμπέλια που έχουν μια φορά το χρόνο εισόδημα …! πράγματα όπως το φορολογικό… το παλέψαμε όσο δεν πήγαινε, τώρα θα χάσει η Κρήτη το 50% των επιδοτήσεων, εγώ προσωπικά δεν παίρνω επιδοτήσεις, αλλά δεν έχει σημασία αυτό.
Δηλαδή θα χάσουμε τη νέα Cup ;
Ναι δυστυχώς!
Έχω ρωτήσει πάρα πολλούς αγρότες και δεν ξέρει κανείς να μου πει τι είναι νέα Cup. Κάποιοι άλλοι μου είπαν πως ότι ισχύει σήμερα μπορεί να μην ισχύσει αύριο, έτσι είναι;
Έχετε δίκιο, καταρχήν ούτε το Υπουργείο καλά-καλά δεν ξέρει τι είναι. Είναι ένα μπάχαλο. Δυστυχώς το κράτος δεν έχει σχεδιάσει την αγροτική πολιτική που θα βαδίσει, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και να πάμε παραπέρα.
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι, επειδή τα έχω ψάξει πάρα πολύ τα αγροτικά θέματα, για να αλλάξει δραστικά το εισόδημα του αγρότη θα πρέπει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι τώρα, να ανακαλέσει όλες τις άδειες που έχουν δοθεί σε όλες τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων και λιπασμάτων….
Δε γίνεται, δεν πάει άλλο. Για να καταλάβετε δεν ξέρει, ούτε ο ίδιος ο Υπουργός κάποια πράγματα. Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι ελεύθερη. Ελεύθερη αγορά όμως δεν ισχύει σε αυτά τα πράγματα .
Ελεύθερη αγορά είναι δυστυχώς μόνο για μένα τον αγρότη! Θα έπρεπε λοιπόν το Υπουργείο, όταν π.χ. ένα από τα γεωργικά εφόδια (λιπάσματα, σπόροι, φάρμακα, οτιδήποτε) περνάει από το Υπουργείο για να πάρει έγκριση προκειμένου να μπει στη χώρα μας, να του λέει ο Υπουργός “Πόσο θα το πουλάς αυτό”… “10,00 EURO”… “ Όχι κύριε, θα πάρεις έγκριση για να το πουλάς 5,00EURO!!!
Πιστεύετε ότι θα γίνει κάποτε αυτό;
Θα γίνει… όταν θα σταματήσουν οι μίζες.
Πείτε μας τις εκτιμήσεις σας για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, με δεδομένη τη στροφή των ευρωπαϊκών αγορών σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο κ.λ.π., που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Πολύ μεγάλο θέμα αυτό, σίγουρα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο μέλλον και το χειρότερο, είναι αυτό το τελευταίο που γράφτηκε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκε τα μεταλλαγμένα, εκεί θα παιχτούνε πολλά!
Βέβαια από ότι γνωρίζω, είναι στη διάθεση του κάθε κράτους αν θέλει να μπούνε τα μεταλλαγμένα στη χώρα του ή όχι, ποιος θα το ελέγξει όμως… εδώ τόσα και τόσα άλλα περνάνε έτσι.
Τι προτείνετε εσείς στο κράτος, εν προκειμένω στη νέα Ελληνική Κυβέρνηση;
Είπαμε για τα λιπάσματα, μπορούν να κάνουν κάτι εκεί, να ανοίξουν κάποια εργοστάσια για λιπάσματα ελληνικά, το πιο μεγάλο αγκάθι των αγροτών σήμερα είναι το κόστος παραγωγής. Είναι και το φορολογικό, υπάρχουν πολλοί αγρότες φέτος που θα πληρώσουν 15.000ΕΥΡΩ -20.000ΕΥΡΩ φόρο, ποσά που είναι εξωπραγματικά. Παρόλο που κάναμε πολλούς αγώνες δεν καταφέραμε τίποτα… τίποτα δυστυχώς.
Από τα καυτά θέματα που απασχολούν σήμερα τον αγροτικό κόσμο και για τα οποία αγωνίζεστε, εξ’ όσων γνωρίζω, είναι τα βιβλία εσόδων - εξόδων και η φορολογία των αγροτών. Υπάρχει κάποια εξέλιξη;
Και εκεί ένα μπάχαλο είναι… και εκεί τα ίδια. Καταρχήν με το καινούριο φορολογικό σύστημα που βάλανε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την επιστροφή του Φ.Π.Α των αγροτών, γιατί μας εντάξανε στους επιχειρηματίες και θα περνάνε κάποια χρόνια για να πάρουμε πίσω τα χρήματα από το Φ.Π.Α.!
Με άλλη μια κινητοποίηση θα λυθούν τα προβλήματα;
Όλα όχι. Πρέπει να περιμένουμε κάποια πράγματα. Πήγαμε πριν από μερικές μέρες στον Υπουργό, με συνδικαλιστικούς φορείς και από την Ιεράπετρα μαζί και θέσαμε όλα αυτά τα προβλήματα. Ναι και το 12,000€ αφορολόγητο θα γίνει… ναι και αυτό θα γίνει… ναι σε όλα, αλλά συγκεκριμένη απάντηση δεν μας δώσανε!
Αλλά αν δεν αλλάξουν αυτά δεν θα αλλάξουν τα πράγματα, θέλω να περιμένω λίγο μήπως κάτι γίνει, αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν θα γίνει τίποτα ούτε και αυτή τη φορά.Δυστυχώς όμως γιατί οι αγροτική παραγωγή στην Κρήτη, που γνωρίζω καλά, μπορεί να δώσει πολύ χρήμα και στη χώρα.
Αλλά πρέπει να κάνουν κάποιες κινήσεις και εμείς σα χώρα, ώστε και από τα προϊόντα που εξάγουμε να φέρνουμε πραγματικό χρήμα…γιατί να σας πω, το σπόρο τον εισάγουμε, τα λιπάσματα τα εισάγουμε, τα γεωργικά εφόδια το ίδιο. Δηλαδή ότι ευρώ κερδίζουμε από τις εξαγωγές, πάλι έξω πάει!
Δεν μπορεί… γενετιστές δεν έχει η χώρα μας να βοηθήσουν να κάνουνε το σπόρο π.χ. της τομάτας, το ξέρετε ότι είναι πιο ακριβός και από το χρυσάφι; Κάποιοι όμως έχουν τεράστια συμφέροντα από αυτή την κατάσταση… αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Και πρέπει να το καταλάβουν αυτοί που κάνουν κουμάντο, γιατί εμείς μπορεί να φωνάζουμε… δεν αποφασίζουμε όμως.
Σας γνωρίζουμε σαν το δραστήριο πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού, ένα δυναμικό συνδικαλιστή αρκετά προβεβλημένο από τα Μ.Μ.Ε., πως είναι ο Γιώργος εκτός από συνδικαλιστής;
Αγρότης και με πολύ δουλειά στις πλάτες του!
Έχετε ελεύθερο χρόνο;
Δυστυχώς δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Αγρότης και συνδικαλιστής είναι δύσκολος συνδυασμός, και τα δύο έχουν μεγάλες απαιτήσεις, σε θέλουν συνέχεια από κοντά.
Έχετε μέλη στο σύλλογο που σας ακολουθούν, βοηθάνε ή έχει ατονήσει ο συνδικαλισμός και στον αγροτικό τομέα;
Αρχίζει ο κόσμος και κουράζεται, αδιαφορεί και λένε “αυτοί δεν κάνουν τίποτα και να πάμε τι θα κάνουμε;”… δεν πιστεύει πια ο κόσμος στις κινητοποιήσεις και στους συλλόγους , δυστυχώς.
Ο συνδικαλισμός έχει μπει στη ζωή σας από παιδί ή μεγάλος τον ανακαλύψατε;
Από παιδί.
Σκέφτεστε την επόμενη μέρα, που δεν θα ασχολείστε με το συνδικαλισμό;
Από τη πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα δεν μπορούσα να καταλάβω κάποιους συνδικαλιστές-συνεταιριστές που για μια ζωή ήταν σε αυτή την καρέκλα !
Εγώ έχω κλείσει ήδη μια δεκαετία σαν πρόεδρος και αυτό γιατί υπάρχει πρόβλημα ώστε να αναλάβουν κάποιοι άλλοι.
Σύντομα όμως θα αποχωρήσω. Θα ασχοληθώ μόνο με τη δουλειά και την οικογένειά μου.
Δεν θα ασχολείστε με το συνδικαλισμό;
Βεβαίως και θα συμμετέχω στους αγροτικούς αγώνες και διεκδικήσεις, αλλά .. θα είμαι απλός αγρότης.Νομίζω ότι έζησα πολλά, αρκετά καλά, έκανα παρά πολλούς φίλους, από τους αγρότες ποτέ δεν με πρόσβαλε κανείς, ούτε καν με υπονοούμενα, ποτέ…!
Με βλέπουν άνθρωποι και με χαιρετάνε, μου μιλάνε, θεωρώ ότι έχω την εκτίμηση του κόσμου και αυτό με χαροποιεί.
Θα μας κάνετε μια αποτίμηση του συνδικαλιστικού σας έργου.
Κοιτάξατε, υπάρχουν και καλές και κακές στιγμές, όπως το πάρει καθένας. Θεωρώ ότι είχαμε μεγάλη επιτυχία στο μεγάλο συλλαλητήριο, τότε που έγιναν τα επεισόδια στον Πειραιά.
Είχαμε βάλει τρία θέματα στο τραπέζι… τα δυο τα πετύχαμε(την αύξηση του Φ.Π.Α στο 11% που ήταν ένα σοβαρό θέμα και τη μείωση του ασφαλιστικού του ΕΛΓΑ που πληρώναμε φανταστείτε 3%!... από το τζίρο μας πληρώναμε το 3%, μιλάμε για τεράστια ποσά.
Αποζημίωση μηδέν, και το καταφέραμε τότε και το κατεβάσαμε, είναι μεγάλη υπόθεση.
Τώρα τα υπόλοιπα για μένα δεν θα τα πω εγώ, ο κόσμος θα με κρίνει… με έχει κρίνει, δεν μπορώ να πω κάτι. Θεωρώ όμως προσωπικά ότι έκανα και λάθη, γιατί όλοι μας κάνουμε λάθη, όποιος δεν τρέχει, δε δουλεύει… δεν κάνει και λάθη, έτσι; Ποτέ όμως δεν πούλησα κανέναν και αν ποτέ μου έλεγε κάποιος αυτή τη κουβέντα “πουλημένε” δεν ξέρω τι θα έκανα!
Έχετε κάτι άλλο να μας πείτε , να συμβουλέψετε τους νέους αγρότες και γενικά τον αγροτικό κόσμο;
Πιστεύω ότι οι αγρότες , ειδικά οι νέοι αγρότες, έχουν πιο μεγάλη όρεξη, γι’ αυτό θα πρέπει να παλέψουν δυνατά , θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να συμμετέχουν σε οτιδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει και όλα θα πάνε καλά… τουλάχιστον αυτό ελπίζω.