Αποκάλυψη: Ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία ράβουν τα ρούχα των Ευρωπαίων
Προσφυγόπουλα από τη Συρία εργάζονται σε εργοστάσια στην Τουρκία που φτιάχνουν ρούχα για τη βρετανική εταιρία λιανικής Marks & Spencer και για το διαδικτυακό κατάστημα ASOS, σύμφωνα με έρευνα της εκπομπής του BBC, Panorama.
Η έρευνα, που θα μεταδοθεί απόψε, ανακάλυψε προσφυγόπουλα από τη Συρία, το μικρότερο από τα οποία ήταν μόλις 15 χρονών, να εργάζονται επί πολλές ώρες έναντι μικρής αμοιβής, φτιάχνοντας και σιδερώνοντας ρούχα που στέλνονται στη Βρετανία.
Δημοσιογράφοι του BBC τράβηξαν φωτογραφίες με τα σήματα της Marks & Spencer στα εργοστάσια. Μερικοί σύροι πρόσφυγες εργάζονταν 12 ώρες την ημέρα σε ένα εργοστάσιο που φτιάχνει τζιν για τις μάρκες Mango και Zara, χρησιμοποιώντας χημικά χωρίς κατάλληλη προστασία, ανέφερε το BBC.
Εκπρόσωπος του M&S δήλωσε: 'Δεν είχαμε βρει στο παρελθόν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι σύροι εργάτες απασχολούνται σε εργοστάσια που μας προμηθεύουν, άρα είμαστε πολύ απογοητευμένοι από αυτά τα ευρήματα, τα οποία είναι εξαιρετικά σοβαρά και είναι απαράδεκτα για το M&S'.
Εκπρόσωπος της ASOS είπε: 'Είναι ένα θέμα που λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη. Αλλά θα ήταν λάθος για εμάς να σχολιάσουμε πληροφορίες που δεν έχουμε δει'.
Η M&S δήλωσε πως εργάζεται με τον προμηθευτή της στην Τουρκία προκειμένου να προσφέρει νόμιμη απασχόληση σε όσους σύρους εργάτες απασχολούνται καθημερινά στο εργοστάσιο.
Η Τουρκία είναι η κύρια πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία. Περίπου τρία εκατομμύρια υπολογίζεται ότι ζουν εκεί. Η Άγκυρα υπέγραψε τον Μάρτιο μια συμφωνία με την ΕΕ προκειμένου να αναχαιτιστεί η ροή προσφύγων προς την Ένωση.
Έρευνα που διεξήγαγε το Reuters φέτος βρήκε επίσης αποδείξεις για προσφυγόπουλα από τη Συρία που εργάζονται σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία κάτω από παράνομες συνθήκες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Βρετανία-Πώς οι Εργατικοί εξασφάλισαν το 34% των ψήφων αλλά το 63% των εδρών
- Διαφανείς και προβλέψιμοι όροι εργασίας - Τι προβλέπει κοινοτική οδηγία
- Εργασία: Ποιόυς έπληξε περισσότερο η πανδημία;
- Παραμένει έκτος πρασινης λίστας των Βρετανών η Ελλάδα
- Ενδιαφέρον από δέκα χώρες της ΕΕ να μετεγκαταστήσουν ασυνόδευτα παιδιά