Βρετανία-Πώς οι Εργατικοί εξασφάλισαν το 34% των ψήφων αλλά το 63% των εδρών
Όσοι παρακολούθησαν τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον ”θρίαμβο”, όπως χαρακτηρίστηκε, των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, θα παρατήρησαν πως στις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν όσο και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δεν γινόταν καθόλου λόγος για τα ποσοστά των κομμάτων. Όλη η συζήτηση και ανάλυση περιστρεφόταν γύρω από τις βουλευτικές έδρες που συγκέντρωναν τα κόμματα.
Αυτό σχετίζεται με τα παράδοξα του εκλογικού συστήματος της χώρας, στο οποίο ο αριθμός ψήφων και κατά συνέπεια το ποσοστό που κερδίζει ένα κόμμα δεν επηρεάζει τόσο ουσιαστικά το πόσες έδρες θα κερδίσει στην Βουλή των Κοινοτήτων και άρα την πολιτική δύναμη του.
Για παράδειγμα οι Εργατικοί σε αυτές τις εκλογές κατάφεραν να εξασφαλίσουν 412 από τις συνολικά 650 και να εξασφαλίσουν μια υπερπλειοψηφία 174 εδρών καταφέρνοντας μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία τους. Αυτό το κατάφεραν συγκεντρώνοντας το 34% των ψήφων που όμως τους χάρισε το 63% των εδρών.
Οι δε Συντηρητικοί, υπό τον Ρισι Σούνακ κέρδισαν το 24% των ψήφων αλλά μόλις το 19% των εδρών.
Σε μια δεύτερη ανάγνωση μάλιστα των εκλογικών αποτελεσμάτων, τονίζεται πως η τόσο μεγάλη ήττα σε επίπεδο εδρών οφείλεται, κατά ένα μέρος στο εκλογικό σύστημα και κατά ένα άλλο στις εκλογικές περιφέρειες που πήρε το Reform UK και στην κακή επίδοση του σκωτσέζικου SNP.
Μάλιστα αν δει κανείς τους αριθμούς των ψήφων, θα παρατηρήσει πως οι Εργατικοί υπό τον Κιρ Στάρμερ υπέστησαν μεγάλη πτώση στις ψήφους που συγκέντρωσαν, συγκριτικά με τις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχασαν.
Πρακτικά το κόμμα κέρδισε σημαντικά λιγότερες ψήφους και δυσανάλογα πολύ περισσότερες έδρες, συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες εκλογές που ηττήθηκε.