Αποκαλύψεις Μανώλη Φραγκάκη για το νέο αεροδρόμιο

  06 February, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Αποκαλύψεις Μανώλη Φραγκάκη για το νέο αεροδρόμιο

Eκτακτη συνέντευξη Tύπου παραχωρησε σημερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο Δήμαρχος Μινώα – Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης ενεργοποιώντας μια σειρά από… βόμβες

Ο κ. Φραγκάκης, προχώρησε σε αυτή τη συνέντευξη θέλοντας να δώσει απαντήσεις προς τους πολίτες και την κοινωνία, δίνοντας διευκρινήσεις για μια σειρά από θέματα, αλλά και απαντήσεις για άλυτα ζητήματα που απασχολούν την κοινή Γνώμη.

Παράλληλα, αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως με αφορμή την κάθοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη.

Στη διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ. Φραγκάκης επισήμανε ότι ζητούμενο ειναι η συμμετοχή του Δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο, αποκαλύπτοντας ότι ο Δήμος δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ του νέου διεθνούς αεροδρομίου. Ο Δήμαρχος είπε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΣ έχει έντεκα άτομα – πέντε από την ΤΕΡΝΑ κι άλλα πέντε από το Υπουργείο.
«Πρέπει να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για την 11η θέση – ακούγεται ότι θα είναι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εμείς διεκδικούμε μια θέση από τις πέντε του Υπουργείου για να υπάρχει εκπρόσωπος του Δήμου. Είναι κάτι που είχε δεμσμευτεί ο τότε Υπουργός κ. Σπίρτζης κατά τη σύμβαση παραχώρησης», είπε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Φραγκάκης είπε επίσης ότι υπαρχουν μια σειρά από θέματα που πρέπει να λυθούν. Πρέπει όπως τόνισε να γίνει ένας περιμετρικός δρόμος γυρω από το αεροδρομιο για να συνδέονται το ίδιο, όλοι οι οικισμοί. Να έχουν τα ίδια οφέλη.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπαρξει σύνδεση όλων των οικισμών – και του Καστελίου – με το Βιολογικό του νέου αεροδρομίου.

Τα κληροτεμάχια

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των 1000 περίπου κληρονόμων που αυτή τη στιγμή είναι στον «αέρα». Μιλάμε για τη διευθέτηση του θέματος της αποζημίωσης τους από την απαλλοτρίωση των κληροτεμαχίων τους. Τεμάχια γης που φαίνεται ακόμη ότι ανήκουν στους προγόνους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που τα είχαν λάβει μετά από τη διανομή τους, το 1938.

«Τα κληροτεμάχια αυτά έχουν κατατμηθεί πολλές φορές από τότε και σήμερα, με την κτηματογράφηση αποκαλύφθηκε το κενό που υπαρχει, με συνέπεια να μη μπορούν να λάβουν τις αποζημιώσεις. Για αυτό πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία», είπε ο Δήμαρχος.

Επιτροπή

Παράλληλα ο Δήμαρχος δηλωσε πως μέσα στις προθέσεις του είναι η σύσταση μιας ακόμη Επιτροπής- πέρα από την Επιτροπη Περιβάλλοντος – με στόχο την επίβλεψη για την τήρηση των όρων της σύμβασης. Μια Επιτροπή που θα αποτελείται από εξιεδικευμένα μέλη. Για την σύσταση και τη λειτουργία της όμως θα πρεπει να υπαρξει χρηματοδότηση από την Πολιτεία.

Όσο για το ποσοστό επί των κερδών, ο κ. Φραγκάκης, είπε ότι παρά τις προσπάθειες που θα γίνου, το 1% επί των κερδών, που αναμένεται να λαμβάνει ο Δήμος, δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο ίδιος θα συνεχίσει την προσπάθεια διεκδίκησης του 1,5% έστω, όμως με μικρές πιθανότητες, όπως σημείωσε.

Το νερό

Αναφορά έκανε και στο θέμα του νερού, λεγοντας πως τα όποια ζητήματα θα διευθετηθούν, με τον ίδιο να είναι σίγουρος ότι δε θα υπαρξει πολίτης χωρίς νερό, απαντώντας στα όσα ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φραγκάκης έκανε αναφορά και στις εξελίξεις για το τοπικό Χωρικό, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό θα φτάσει σε σημείο ολοκλήρωσης σε δύο χρόνια περίπου. Με την εφαρμογή του ο Δήμος θα μπει σε νέα εποχή, μιας και θα καθορίζονται η χρήση γης.

Ενώ έκανε λόγο και για τη διευθέτηση του χρεους των 3 εκ ευρώ, λέγοντας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχει την θετική απόφαση των τριών εμπλεκόμενων υπουργείων, προκειμένου να μπορέσει να διευθετήσει τον ισολογισμό και να καταθέσει τον νέο προϋπολογισμό.

 

  06 February, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ