Από κόσκινο νέες λίστες λογαριασμών εσωτερικού και εξωτερικού

  12 October, 2017 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA
Από κόσκινο νέες λίστες λογαριασμών εσωτερικού και εξωτερικού

Φωτο:Sofokleousin.gr

Εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων από λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού και του εσωτερικού, που παρελήφθησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου πραγματοποιούν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να ανεβάσουν στα επίπεδα άνω των 6 δις. ευρώ, τον πήχη των αδήλωτων εισοδημάτων που θα φανερωθούν, είτε εθελοντικά είτε με το «ζόρι».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Σin επιταχύνθηκαν από την ΑΑΔΕ οι έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς όπως επίσης και στους λογαριασμούς περιλαμβάνονται στα 65 CDs, μετά τα νέα στοιχεία που ελήφθησαν, από τραπεζικούς λογαριασμούς και του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Η προθεσμία για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων λήγει στις 31 Οκτωβρίου, μετά και τη νέα παράταση που δόθηκε, αλλά οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ δουλεύουν νυχθημερόν, πάνω στα νέα στοιχεία που έλαβαν, προκειμένου να εντοπίσουν όσο περισσότερους καταθέτες γίνεται. Στόχος της Αρχής, είναι η οικειοθελής αποκάλυψη να ξεπεράσει το φράγμα των 6 δισ. ευρώ, από τα 5 δισ. ευρώ, που έφτασε τον Σεπτέμβριο, αλλά και παράλληλα να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα φορολογουμένων οι οποίοι δεν έχουν πρόθεση να ενταχθούν στη ρύθμιση παρά το ότι αποφεύγουν τα εξοντωτικά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Σημειώνεται ότι το κόστος της οικειοθελούς συμμόρφωσης κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%, ανάλογα με το χρόνο απόκρυψης, ενώ, για όσους μείνουν εκτός ρύθμισης, φτάνει στο 120% του ποσού που δεν δηλώθηκε.

Τα νεότερα στοιχεία που κυριολεκτικά ξεσκονίζουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι:

Τα στοιχεία που απέστειλαν τέλη Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες για τις καταθέσεις και γενικά χρηματοοικονομικές επενδύσεις των πελατών τους, τα οποία ήδη ξεκίνησαν και διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων.
Τα στοιχεία που έλαβε η ΑΑΔΕ από τράπεζες 54 χωρών, τα οποία επίσης αφορούν σε καταθέσεις και άλλων στοιχείων κινητής περιουσίας (χρηματοοικονομικές επενδύσεις)  φορολογικών κατοίκων Ελλάδας.

Σημειώνεται, ότι μέχρι το τέλος του 2017, η ΑΑΔΕ, θα λάβει επιπλέον και στοιχεία από τράπεζες από 30 άλλες χώρες, σφίγγοντας περαιτέρω τον κλοιό γύρω από τους Έλληνες φορολογούμενους, που έχουν βγάλει στο εξωτερικό αδήλωτα και αφορολόγητα κεφάλαια. Επίσης, η χώρα μας έχει πλέον ενταχθεί στην πλατφόρμα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού και τραπεζικού χαρακτήρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω διασυνοριακών συναλλαγών και απόκρυψης εισοδημάτων που παράγονται εκτός της χώρας που φορολογούνται οι πολίτες.

Τα στοιχεία που κοινοποίησαν και θα κοινοποιήσουν οι ξένες τράπεζες στις ελληνικές αρχές αφορούν:

1. Καταθετικούς λογαριασμούς.

2. Λογαριασμούς θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.

5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

6. Αξία και υπόλοιπο λογαριασμού (τραπεζικού κ.ά.).

Ποιοί πρέπει να ανησυχούν

Η φορολογική μνήμη της εφορίας, μετά την απόφαση του ΣτΕ και την εξειδίκευση από την ΑΑΔΕ, μπορεί να πάει πίσω έως και 20 χρόνια υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

• Για τις χρήσεις έως και το 2001 και μετά εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Δηλαδή, όποιος δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση ελέγχεται ακόμη και για 15 χρόνια πίσω.

• Για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία. Μεταξύ των στοιχείων που θεωρούνται συμπληρωματικά είναι και οι λίστες (με cds, USB κ.λπ.) που έφτασαν σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών, όπως οι περίφημες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ.

• Για τις υποθέσεις από το 2008 και μετά, η απόφαση προβλέπει πως θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχει φοροδιαφυγή. Μάλιστα για αυτές ισχύει 20ετής παραγραφή.

• Για τις χρήσεις από το 2011 και μετά ολες οι υποθέσεις ελέγχονται κανονικά, καθώς εμπίπτουν στην πενταετία από το χρόνο παραγραφής, που πλέον ισχύει ως γενικός κανόνας. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις, ο έλεγχος θα εστιαστεί σε εκείνες του 2011 που κινδυνεύουν με παραγραφή στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017 και κατόπιν σε εκείνες του 2012 κ.ο.κ.

Πηγή: sofokleousin.gr

 

  12 October, 2017 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα