Απίθανοι τραγανοί μελιτζανοκεφτέδες με μυρωδάτη και δροσερή σως γιαουρτιού
Υλικά
6 μελιτζάνες φλασκες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο στον τρίφτη
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
6-7 φυλλαράκια δυόσμου
ψιλοκόμμενα
1 αβγό
1/2 κουπα παρμεζάνα τριμμένη
1/2 κούπα περίπου φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι πιπέρι
Λίγο λάδι
Για τη σως γιαουρτιού
1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό
2 κ.σ ελαιόλαδο
λίγες σταγόνες λεμόνι
3 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες τις στεγνωνουμε , τις κόβουμε στη μέση και χαράζουμε την ψυχα τους.
Τις βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα , τις αλατιζουμε ελαφρώς τις περνάμε με λίγο λαδακι και τις ψήνουμε στο αεροθερμο στους 190 βαθμούς για μισή ώρα περίπου μέχρι να μαλακωσουν.
Αφαιρουμε την ψυχα και την βάζουμε στο σουρωτο.
Πατάμε με το πιρούνι να λιώσει και να αφήσει τα περίσσεια υγρά της.
Την βάζουμε σε ενα μπολ.
Σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λαδακι το κρεμμύδι καί το σκόρδο να γυαλίσουν και να γλυκανουν.( Φεύγει η πολύ σπιρτάδα τους ).
Τα προσθέτουμε μέσα στην ψυχα της μελιτζανας .
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμωνουμε μέχρι να έχουμε ένα μίγμα που να μπορεί να πλάθεται.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη φρυγανιά επιπλέον.
Αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο να σφίξει καλά και να δέσουν όλα τα αρώματα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια , τα περνάω από τη φρυγανιά και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι κατά προτίμηση ελαφρυ.
Βγάζουμε τους κεφτέδες πανω σε χαρτί κουζίνας να τραβήξει την περίσσεια λαδιού.
Σερβίρουμε με τη σως γιαουρτιού
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.