Αντώνης Μανιαδάκης: 35 χρονια στο «τιμόνι» των Μινωικών Γραμμών

Δουλγεράκη Αγγέλα neakriti.gr  27 May, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Αντώνης Μανιαδάκης: 35 χρονια στο «τιμόνι» των Μινωικών Γραμμών

Πάντα λιγόλογος, μετρημένος, ευγενής και φιλόξενος, με υποδέχεται στο γραφείο του γι’ αυτή την κουβέντα που ζητούσα να κάνουμε εδώ και 17 χρόνια. «Όταν θα κλείσει αυτός ο κύκλος» ήταν η μόνιμη απάντησή του.

Σήμερα, συναισθηματικά φορτισμένος, μιλά για τα χρόνια μιας σταδιοδρομίας “δεμένης” με τα “μποφόρια” και τις “μπουνάτσες” σε Κρητικό, Αιγαίο, Αδριατική, της ναυτοσύνης, του επιχειρείν.

Ευτυχώς στον κύκλο που κλείνει, η περηφάνια της πρώτης μέρας εισόδου στην “οικογένεια” των “Μινωικών” παραμένει, καθώς την παραδίδει εύρωστη οικονομικά...

Μιλά για την εταιρεία που αγαπήθηκε και στηρίχθηκε από τους Κρητικούς στα 50 χρόνια της ζωής της, το κοινωνικό της έργο, τους ανθρώπους που στήριξαν τον ίδιο, τους χιλιάδες μικρομετόχους και τα στελέχη σε στεριά και θάλασσα.

Μας αφήνει να γνωρίσουμε έστω και στο ελάχιστο τον άνθρωπο Αντώνη Μανιαδάκη, που η ζωή τον ήθελε να γεννηθεί την ημέρα του Αϊ Νικόλα, προστάτη των ναυτικών.

«Γεννήθηκα στο Τυμπάκι Ηρακλείου βράδυ του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών. Ίσως ήταν οιωνός για τη μετέπειτα πορεία και τις επιλογές μου, που ήταν πάντα γύρω από τη θάλασσα, αν και η οικογένειά μου δεν ήταν ναυτική. Η ενασχόλησή μου με το ναυτικό επάγγελμα ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο στην ηλικία των 17 ετών. Ξεκίνησα στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ηρακλείου το 1977, αποφοίτησα πρώτος σε όλη την Ελλάδα από το ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων Α’ τάξεως, τιμήθηκα γι’ αυτό από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων και τον υπουργό Ναυτιλίας στις αρχές του ’90.

Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Plymouth του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκτώντας τον τίτλο Master of Science in International Shipping».

* Πόσο εύκολο ήταν;

«Δεν ήταν. Όμως τα εμπόδια είναι για να τα υπερπηδάμε. Ο δρόμος της ζωής μου σίγουρα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Αφιέρωσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία των στόχων μου, εργάστηκα σκληρά για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την εξέλιξή μου. Πορεύτηκα με εντιμότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος».

Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

* 35 χρόνια στο “πλοίο”... “Μινωικές Γραμμές”, στρέφοντας το βλέμμα σε εκείνη την πρώτη μέρα, ποιες εικόνες και συναισθήματα κρατάτε, κύριε Μανιαδάκη;

«Η εν λόγω στιγμή παραμένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου, αναλλοίωτη στον χρόνο. Ένιωθα χαρά, ενθουσιασμό, συγκίνηση, μα κυρίως δέος περνώντας το κατώφλι αυτού του επιβλητικού νεοκλασικού κτηρίου της εταιρείας, γεμάτος υπερηφάνεια και ικανοποίηση που ανήκα κι εγώ σε αυτή την οικογένεια που λέγεται “Μινωικές Γραμμές”, αλλά και μεγάλη ευθύνη».

* 35 χρόνια μετά, στην ώρα της αποχώρησης πώς νιώθετε;

«Προφανώς είναι στενάχωρη, γιατί θεωρητικά κλείνει ένας πολύ σημαντικός κύκλος πολυετούς επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Μου προκαλεί συναισθηματική φόρτιση. Παράλληλα όμως νιώθω ευγνωμοσύνη απέναντι στην εταιρεία για τα όσα μου προσέφερε. Ήταν μεγάλη μου τιμή που υπηρέτησα σε αυτή τη θέση, αν και θεωρώ ότι τα καλύτερα έρχονται! Δεν ξεχνώ κι ευχαριστώ, επίσης, εκείνους που έδειξαν εμπράκτως στο πρόσωπό μου εμπιστοσύνη και στήριξη.

Τους αείμνηστους Μανόλη Κουλεντάκη, Βασίλη Παπαδάκη και Γιάννη Παπαγιαννάκη. Τον κ. Στέλιο Σαρρή και όλα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας για την απόλυτη στήριξή τους τα τελευταία 25 χρόνια. Ως κατ’ επανάληψη εκλεγμένος διευθύνων σύμβουλος επί 17,5 έτη, τους χιλιάδες μικρομετόχους (60.000 το 2004), για τη στήριξη και ψήφο τους με ποσοστά 95%-100%, όπως και τους μεγάλους μας μετόχους, Romano Artioli και Παναγιώτη Λασκαρίδη, τους αείμνηστους Aldo Grimaldi και Περικλή Παναγόπουλο, τον Emanuele Grimaldi και την οικογένειά του. Επίσης, τα χιλιάδες στελέχη μας σε στεριά και θάλασσα, που συνέβαλλαν μαζί μου στην ανάπτυξη και εξέλιξη αυτής της μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η ζωντανή, πρωτοπόρος και δυναμική εταιρεία θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί για πολλά ακόμη χρόνια».

(Η ανακοίνωση της εταιρείας ανέφερε: «Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των “Μινωικών Γραμμών”, Emanuele Grimaldi, και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιθυμούν να ευχαριστήσουν τον κ. Μανιαδάκη για τη δέσμευση και την αφοσίωσή του όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στο “τιμόνι” της εταιρείας»).

* 35 χρόνια στο “τιμόνι” της. Πώς ήταν το ταξίδι;

«Γεμάτο εμπειρίες, πρόοδο και δημιουργικότητα, με τις θετικές και αρνητικές του στιγμές. Αντιμετώπισα συχνά ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις. Τα προβλήματα σε μία εταιρεία είναι αναπόφευκτα. Η πρόκληση όμως είναι να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίζουμε καλύτερα.

Έμαθα να έχω ξεκάθαρους στόχους, να είμαι πιο δυνατός, μάχιμος και να διεκδικώ με πάθος το καλύτερο.

Όταν ανέλαβα το 2005, η εταιρεία βρισκόταν πράγματι σε αρκετά δυσμενή κατάσταση, απόρροια του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος ναυπήγησης πλοίων, που εμπεριείχε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τραπεζικό δανεισμό και εξωτερικές υποχρεώσεις περί τα 560 εκατ. ευρώ. Όμως με σωστή στρατηγική, ενδελεχή αξιολόγηση των τότε δεδομένων, ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, και ορθολογική χάραξη νέων στόχων προσπαθήσαμε με πολύ κόπο και το καταφέραμε να μετατρέψουμε το αρνητικό κλίμα σε θετικό».

«Παραδίδω μια εύρωστη εταιρεία με μηδενικό δανεισμό»

* Πέρασαν χρόνια, δηλαδή, για να πείτε πάει καλά τώρα...

«Ναι, ισχύει! Όμως, τώρα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί αφήνω ως παρακαταθήκη μία οικονομικά εύρωστη εταιρεία, με μηδενικό δανεισμό, εξωστρεφή, λειτουργική και παραγωγική. Μια εταιρεία που, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, τον έντονο ανταγωνισμό στον κλάδο και το υψηλό κόστος των καυσίμων, λόγω των τρεχουσών συνθηκών, έχει αποπληρώσει το σύνολο του τραπεζικού της δανεισμού, ο οποίος όταν ανέλαβα ανερχόταν σε 527 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι μηδέν».

* Η μεγαλύτερη πρόκληση για την εταιρεία ήταν μόνο η οικονομική; Η αλλαγή σχήματος από εταιρεία λαϊκής βάσης, η είσοδος στο Χρηματιστήριο δεν ήταν εξίσου σημαντικά ή δύσκολα;

«Για πολλά χρόνια, η λειτουργία κι ο επενδυτικός σχεδιασμός είχε ως βασικό πυλώνα χρηματοδότησης τον τραπεζικό δανεισμό, η εξυπηρέτηση του οποίου αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για την εταιρεία. Στα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η πορεία των “Μινωικών Γραμμών” επηρεάστηκε αισθητά. Η χρηστή διαχείριση και η στοχευμένη επιχειρηματική της δραστηριοποίηση, ωστόσο, στα κρίσιμα έτη της ύφεσης, με τη στήριξη των μετόχων της, συνέβαλλαν με ουσιαστικό, αν όχι καθοριστικό τρόπο, στη βελτιστοποίηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων και επιδόσεων, παραμένοντας σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης».

* Οργάνωση, ακριβής έλεγχος, προσήλωση στους στόχους, το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων;

«Η άσκηση μίας αποτελεσματικής, ισορροπημένης, χωρίς υπερβολές διοίκησης, ιδιαίτερα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον, απαιτεί ορθό προγραμματισμό, σωστή διαχείριση, αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της εταιρείας, σύμπνοια ιδεών, λογική, οργάνωση και ακριβή έλεγχο. Πρωτίστως όμως θα πρέπει να υπάρχει κοινό σύστημα αξιών, ομαδικό πνεύμα, σεβασμός, προσήλωση στους στόχους της εταιρείας και όραμα. Αυτό προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών της εποχής, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και οι φιλοδοξίες που είχα θέσει για την εταιρεία. Εκείνο που χρειάζεται και μας ωφελεί είναι να κοιτάμε πάντοτε μπροστά και να εξελισσόμαστε, παρά να κοιτάμε πίσω και να μετανιώνουμε».

* Τα παραπάνω συνηγόρησαν στη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε και διαρκεί με το επιβατικό κοινό;

«Η εταιρεία είναι η πλέον ποιοτική στον τομέα της επιβατηγού οχηματαγωγού ναυτιλίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις γραμμές που δραστηριοποιείται και αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση, προσφέροντας στο επιβατικό κοινό άνεση, πολυτέλεια, ταχύτητα με σύγχρονα οικολογικά πλοία, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με το εξειδικευμένο κι έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό σε στεριά και θάλασσα».

* Το ίδιο ισχύει και για εσάς προσωπικά; Η στάση σας είναι στάση ζωής ή επαγγελματικής επιλογής; Άλλωστε, δύσκολα κι αξιέπαινα είναι και τα δύο.

«Θα έλεγα ισχυρή στάση ζωής. Ακεραιότητα, υπευθυνότητα, εντιμότητα, πειθαρχία, συνέπεια στις αρχές και τις αξίες σου και θετική σκέψη λειτουργούν ως πυξίδα και παίζουν βασικό ρόλο στην επίτευξη στόχων ή αντιμετώπισης προβλημάτων. Όμως για να πετύχεις χρειάζεται σκληρή δουλειά και αυταπάρνηση».

* Ο άνεμος δεν ήταν πάντα ούριος. Οι δοκιμασίες-προκλήσεις, απ’ όσο θυμάμαι, συνεχείς. Πόσο σας επηρέασαν;

«Επειδή οι δυσκολίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, δεν έχουμε ίσως τη δυνατότητα να τις αποφεύγουμε πάντα. Μπορούμε όμως να επηρεάσουμε τον τρόπο σκέψης και αντίδρασής μας. Το κυριότερο, να μην επιτρέψουμε να καθορίσουν τη ζωή μας. Μέσα από τέτοιου είδους καταστάσεις είχα την ευκαιρία να μάθω να αξιολογώ σωστά, να εξετάζω υπό διαφορετικό πρίσμα, να επικεντρώνομαι σε αυτά που έχω τη δυνατότητα να υλοποιήσω για να αλλάξω τα πράγματα, έμαθα τα πραγματικά μου όρια και ανακάλυψα πόσο πιο δυνατός μπορεί κάποιος να γίνει. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εταιρεία προχώρησε μπροστά με τις μικρότερες δυνατές απώλειες».

«Στις εποχές που εξελίσσονται, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε»

* Θα παραμείνουν οι “Μινωικές” στο Ηράκλειο με την αποχώρησή σας ή θα μεταφερθούν τα γραφεία στον Πειραιά;

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας είναι αυτό που αποφασίζει εάν θα προχωρήσει σε μία τέτοιου είδους κίνηση, αφού επεξεργαστεί και αξιολογήσει τα έως τώρα δεδομένα. Προς το παρόν, η εταιρεία συνεχίζει από εδώ την επιτυχημένη πορεία της, με συνέπεια στις αρχές και στους στόχους που έχει θέσει...

Οι “Μινωικές Γραμμές” συμπληρώνουν φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή τους. Συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου μας και της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας. Πριν πέντε δεκαετίες, το όραμα κάποιων Κρητικών, με στόχο την ανάπτυξη του νησιού, τη σύνδεσή του με την ηπειρωτική Ελλάδα, με σύγχρονα πλοία, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, αποτελεσματική και ασφαλή μεταφορά επιβατών, οχημάτων και αγαθών, έγινε πραγματικότητα. Συνέβαλε ουσιαστικά στην οικονομία της Κρήτης και της έδωσε δυναμική τουριστική ώθηση. Ως εκ τούτου, όλοι οι Κρητικοί ταύτισαν τη ζωή τους και το μέλλον τους με την ανάπτυξη αυτής της εταιρείας και ήταν υπερήφανοι γι’ αυτό».

Προσήλωση στον στόχο - Η γραμμή των Χανίων και το λιμάνι του Νότου

* Γραμμή Πειραιάς- Ηράκλειο- Χανιά και Πειραιάς-Χανιά, εγχείρημα δύσκολο στον καιρό της κρίσης, που με υπομονή και επιμονή επιτεύχθηκε. Ευελπιστείτε στην εδραίωση της εταιρείας στον συγκεκριμένο προορισμό;

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες που προέκυψαν κατά το χρονικό διάστημα από τη δραστηριοποίηση της Εταιρείας μέχρι και σήμερα, ήδη έχει αποκτηθεί ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στη γραμμής των Χανίων, ενώ οι εκτιμήσεις μας για το τρέχον έτος είναι ότι θα ενισχύσει τη θέση της στην εν λόγω αγορά ακόμα περισσότερο. Περαιτέρω, θεωρούμε ότι η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η προσήλωση στον επιχειρηματικό μας στόχο, ανεξαρτήτως των δυσκολιών, είναι τα βασικά στοιχεία για την εδραίωση των “Μινωικών Γραμμών” στη γραμμή των Χανίων. Εν κατακλείδι, ωφελημένη από την παρουσία μας στη γραμμή των Χανίων είναι η κοινωνία της Δυτικής Κρήτης, καθώς η είσοδός μας στην εν λόγω γραμμή δημιούργησε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού»...

* Πιστεύετε στο λιμάνι του Νότου ακόμα;

«Η προοπτική δημιουργίας λιμένος στο Τυμπάκι θα ήταν μία πολύ θετική κι ουσιαστική επένδυση, καθώς θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, θα άνοιγε σημαντικούς επιχειρηματικούς δρόμους για τον τουρισμό και το εμπόριο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δρόμων με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου (π.χ. Βόρειας Αφρικής), καθώς θεωρώ ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται μονόπλευρα προς τον Βορρά της, ενώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης προς τα νότια της Κρήτης».

* Ποια η στάση και αρωγή της Πολιτείας στις ναυτιλιακές εταιρείες διαχρονικά; Αν ήταν στο χέρι σας, πώς θα ιεραρχούσατε τυχόν αλλαγές και ποιες θα ήταν αυτές;

«Η ανάπτυξη κι η εξέλιξη μίας ναυτιλιακής εταιρείας βασίζεται κυρίως σε αποτελεσματικό Management, έμπειρο και αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό, έμπρακτη υποστήριξη από την Πολιτεία, η οποία θα πρέπει να εντάξει τον κλάδο μας στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή της πολιτική. Έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες της ακτοπλοΐας δεν τυγχάνουν της δέουσας αναγνώρισης και της υποστήριξης, ως ένας από τους σημαντικούς παραγωγικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Βέβαια, έχουν υπάρξει κατά καιρούς μέτρα οικονομικής στήριξης, ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, για την απρόσκοπτη λειτουργία και βιωσιμότητά τους, όμως είναι ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Επίσης, πρέπει να περιοριστεί ο κρατικός παρεμβατισμός μόνο σε τομείς που αφορούν στην ασφαλή και ποιοτική διαχείριση των πλοίων, να γίνει απλοποίηση διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας, να δοθεί προσοχή στα προβλήματα ελλιπούς λιμενικής υποδομής και να αναβαθμιστεί η ναυτική εκπαίδευση».

* Άρα διεκδικήσεις, καθυστερήσεις και ελλείψεις έφεραν ίσως και συγκρούσεις με την Πολιτεία;

«Έχω μία αρχή στη ζωή μου, να είμαι ακριβοδίκαιος και αντικειμενικός - το κάνω πάντα. Δεν έμπαινα εύκολα σε αντιπαραθέσεις, σεβόμουν τις απόψεις των άλλων, εφόσον στηρίζονταν σε επιχειρήματα, και μέσω ενός δημιουργικού και παραγωγικού διαλόγου προσπαθούσαμε να βρούμε κοινό τόπο, ώστε συλλογικά να συνδιαμορφώσουμε και να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας. Ως επικεφαλής αυτής της μεγάλης εταιρείας, επί 17,5 χρόνια, η αλήθεια είναι ότι κλήθηκα να διαχειριστώ αντίξοες καταστάσεις και διαφορετικούς ανθρώπους, κατόρθωσα, όμως, να ανταπεξέλθω σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλες τις δύσκολες προκλήσεις, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, στηριζόμενος στα προαναφερόμενα. Γενικά το πρόσημο είναι θετικό».

* Με το Τυμπάκι και τους ανθρώπους του δεν κόψατε ποτέ τους δεσμούς. Πάντα μεταξύ Τυμπακίου, Ηρακλείου...

«Το Τυμπάκι είναι ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα μέχρι τα 17 μου, η δική μου “Ιθάκη”, το πατρικό μου, που δίνουν νόημα στο ταξίδι της ζωής μου. Όμως, η πόλη μου για 35 χρόνια, εξίσου σημαντική, τόσο για την προσωπική όσο και την επαγγελματική μου ανέλιξη, παραμένει το Ηράκλειο, πόλη που αγαπώ».

* Τι σας έχει λείψει και τι θέλετε σήμερα να “απολαύσετε”;

«Τα ταξίδια, ιδιαίτερα τα μακρινά, γιατί με γεμίζουν εικόνες και συναισθήματα. Κάθε ταξίδι είναι μία πολύτιμη εμπειρία, μια περιπλάνηση σε διαφορετικούς τόπους και ανθρώπους, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις»...

Βιογραφικό που ξεχωρίζει

Μια πορεία γεμάτη διακρίσεις!

Ο ίδιος τους τίτλους και την επιβράβευση δεν την επικαλείται, δεν την προτάσσει, όμως έρχεται πρώτος μεταξύ των πρώτων στο ελληνικό επιχειρείν. Η επαγγελματική του πορεία, οι ικανότητες και το βιογραφικό του ξεχωρίζουν στη μεγάλη βάση δεδομένων ατόμων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, “The Official Board”, όπου αναδείχτηκε πρώτος σε αναζητήσεις.

* Εργασιακή εμπειρία:

- Φεβρουάριος 2005-έως σήμερα: διευθύνων σύμβουλος στις “Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ” (ναυτιλιακή εταιρεία).

- Ιούνιος 2004: μέλος Δ.Σ. των “Μινωικών Γραμμών”.

- Σεπτέμβριος 2003-Ιούνιος 2004: πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος “Autovie Del Mare Maritime Way”.

- 2001-2002: αντιπρόεδρος Δ.Σ. στη Mediterranean Ferries (κοινοπραξία Grimaldi Genova & “Μινωικών Γραμμών”).

- Οκτώβριος 1997-Ιούλιος 2003: εντεταλμένος Ναυτιλιακού Τομέα στις “Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ” (ναυτιλιακή εταιρεία).

* Εκπαίδευση:

University Of Plymouth, U.Κ.:

Master of Science (Msc) in International Shipping, Maritime Economics and Shipping Finance, Shipping, Management and Marketing, Shipping Law and Marine Insurance.
Δίπλωμα πλοιάρχου Α’ τάξης: Πρώτευσε πανελλαδικά στις εξετάσεις του 1994.

* Επιμελητήρια-Ενώσεις:

Μέλος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου.
Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής του Ιταλικού Νηογνώμονα (RINA).
Μέλος του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Μέλος του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής - Επιχειρηματικής Συνεργασίας.
Μέλος της Εθελοντικής Ομάδας “Γιατροί του Αιγαίου ΠΑΓΝΗ”.

Διακρίσεις

Κυματοθραύστης ο ίδιος, σε εξαιρετικά δύσκολες ισορροπίες, χωρίς εκπτώσεις, κέρδισε την επιβράβευση του επιβατικού κοινού. Μια σχέση εμπιστοσύνης, που εν πολλοίς οφείλεται επίσης στο εξειδικευμένο κι έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό της, σε στεριά και θάλασσα.

Οι προσωπικές και εταιρικές βραβεύσεις-διακρίσεις για τις υπηρεσίες, το κοινωνικό πρόσωπο και τη συνολική προφορά στην ελληνική κοινωνία πολλές:

- 2016 και 2005: Minoan Lines - Passenger Line of the Year/Lloyd’ s List Greek Shipping Awards

- 2016/2017 & 2011/2012: Minoan Lines - Κορυφαία Εταιρική Επωνυμία στην Ελλάδα στην κατηγορία των μεταφορών/ Corporate Superbrands Greece 2016.

- 2011/2012 & 2008/2009: Minoan Lines - Η ακτοπλοϊκή εταιρεία με την Καλύτερη Φήμη/ Famous Brands.

- 2011: Business Leader in Greece.

- 2008: Τιμητική πλακέτα από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού για την προσφορά του στη Ναυτιλία.

- 2006-2007: Top Manager Ακτοπλόος της χρονιάς.

- Χρυσό βραβείο στην κατηγορία “Υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων/ Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης”, Tourism Awards 2017.

- Χρυσό βραβείο στα Greek Hospitality Awards - “Best Greek Coastal Shipping Company”.

- Tourism Awards 2018: Επτά βραβεία για τις “Μινωικές Γραμμές”.

- Tourism Awards 2019: Τέσσερα βραβεία για τις “Μινωικές Γραμμές”.

- True Leader στις Θαλάσσιες Μεταφορές.

- Tourism Awards 2020: Τρία βραβεία για τις “Μινωικές Γραμμές”.

- Greek Hospitality Awards 2020: Καλύτερη Εταιρεία στην Ελληνική Ακτοπλοΐα.

- Tourism Awards 2021: Δύο χρυσά για τις “Μινωικές Γραμμές”.

- Tourism Awards 2022: Τρεις σπουδαίες διακρίσεις για τις “Μινωικές Γραμμές”.

1972-2022: Το 50χρονο το ταξίδι των “Μινωικών Γραμμών”!

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η ζωντανή, πρωτοπόρος και δυναμική εταιρεία θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί για πολλά ακόμα χρόνια. Με συνοδοιπόρους το επιβατικό κοινό που προτιμά τις “Μινωικές Γραμμές” και τις στηρίζει», θα πει ο Αντώνης Μανιαδάκης.

«Εταιρεία-σημείο αναφοράς ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου, υπόδειγμα ποιοτικής πρωτοπορίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις γραμμές που δραστηριοποιούνται, προσφέροντας στο επιβατικό κοινό άνεση, πολυτέλεια, ταχύτητα με σύγχρονα οικολογικά cruise ferries, υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε στεριά και θάλασσα.

Εταιρεία-σημείο αναφοράς για την κοινωνική της προσφορά, συμμετέχοντας ενεργά σε πολλές χορηγικές δράσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ανθρωποκεντρική της φιλοσοφία, την ουσιαστική της προσφορά στην κοινωνία, σε όλο το φάσμα των διαφορετικών πυλώνων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με διαχρονικά προγράμματα και πολλαπλές δράσεις.

Ακτοπλοϊκή εταιρεία που αφουγκράζεται τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, στηρίζει ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε ανάγκη, όπως άπορους, άνεργους, άτομα με ειδικές ικανότητες, πολυμελείς οικογένειες, φοιτητές, κοινότητες απεξάρτησης, “Γιατρούς του Αιγαίου ΠΑΓΝΗ”, με χορηγίες όπως του πλέον προηγμένου συστήματος καθοδηγούμενης χειρουργικής Stealth Navigator S8 ΕΜ ΕΝΤ προς την ΩΡΛ Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, “Χαμόγελο του παιδιού”, κ.λπ.

Με παρακαταθήκη αυτά τα 50 χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας και προσφοράς και τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουν αυτό το ταξίδι στο μέλλον με αισιοδοξία για τη μεγάλη θαλάσσια δύναμη της Ελλάδας».

Από:Δουλγεράκη Αγγέλα

 

Δουλγεράκη Αγγέλα neakriti.gr  27 May, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ