Αντίστροφη μέτρηση για την «απάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν -Τα πιθανά σενάρια

  03 October, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την «απάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν -Τα πιθανά σενάρια

Στο κατακόρυφο βρίσκεται η αγωνία στη Μέση Ανατολή μετά τη μαζική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ, με τις δυο χώρες να απειλούν η μία την άλλη με αντίποινα.

Το Ισραήλ, που έχει την στήριξη των ΗΠΑ, «υπόσχεται» εκδίκηση στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση της Τρίτης (1/10), ενώ από τη πλευρά της η Τεχεράνη τονίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση θα απαντήσει.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν χθες ότι περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, οι οποίες αναχαιτίστηκαν από την αντιπυραυλική άμυνα, ενώ σημειώθηκε ένας τραυματισμός στο δυτικό τμήμα της Γαλιλαίας.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε σύσκεψη κορυφής με στελέχη ασφαλείας, την ώρα που ο πλανήτης περιμένει την απάντηση του Τελ Αβίβ στο χτύπημα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή, η απάντηση του Ισραήλ θα έχει σαν στόχο να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημία στο Ιράν. Σύμφωνα με τις Times of Israel, υπάρχει η αίσθηση πως η απάντηση πρέπει να είναι «δυναμική» και να έρθει σύντομα.

Άγνωστο παραμένει το ποια θα είναι η απάντηση από πλευράς Ισραήλ, ενώ στη «λίστα» του IDF είναι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, λιμάνια και πολλοί άλλοι στόχοι, όπως και δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να κάνει κάτι που θα το φέρει σε σύγκρουση με τους συμμάχους του.


Με μήνυμά του στο Χ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η χώρα του «δεν θα καταστραφεί» γιατί «θα σταθεί ενωμένη». «Βρισκόμαστε στη μέση ενός σκληρού πολέμου εναντίον του άξονα του κακού του Ιράν, που επιδιώκει να μας καταστρέψει. Αυτό δεν θα συμβεί, γιατί θα σταθούμε ενωμένοι και με τη βοήθεια του Θεού θα νικήσουμε μαζί», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Το Ισραήλ θα επιστρέψει τους απαχθέντες στο Νότο, θα επιστρέψει τους κατοίκους στο Βορρά και θα εγγυηθεί την αιωνιότητα του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Εκατέρωθεν απειλές Ισραήλ - Ιράν
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Ισραήλ και Ιράν αντάλλαξαν απειλές, εν μέσω του φόβου για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε αφού το Ισραήλ εξόντωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο εναντίον της σιιτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

«Το Ισραήλ θα αμυνθεί. Θα αναλάβουμε δράση. Και, σας διαβεβαιώνω, οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το Ιράν για τις ενέργειές του θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν», είπε στο Συμβούλιο ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν.

Από τη πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ιράν Αμίρ Σαγιέντ Ιραβανί, σημείωσε πως η πυραυλική επίθεση της Τρίτης (1/10) έγινε «για να αποκατασταθεί η ισορροπία και για λόγους αποτροπής». Τόνισε πως η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν το Ισραήλ σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις στον Λίβανο.

«Το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια στρατιωτικής επίθεσης και παράνομης χρήσης βίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ιρανός πρόεδρος: «Εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, θα δώσουμε ισχυρότερη απάντηση»
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεν επιδιώκει πόλεμο», αλλά υποσχέθηκε πως σε περίπτωση αντιποίνων από το Ισραήλ για τη πυραυλική επίθεση, θα ακολουθήσει «ισχυρότερη απάντηση».

«Εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, θα έχουμε μια ισχυρότερη απάντηση», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, στη Ντόχα.

Το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», διαβεβαίωσε ο Πεζεσκιάν και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «μας αναγκάζει να αντιδράσουμε». Ο πρόεδρος του Ιράν ταξίδεψε στο Κατάρ την επομένη της πυραυλικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με την Τεχεράνη, το 90% των ιρανικών πυραύλων έπληξε τους στόχους.

«Ο κακόβουλος στόχος του σιωνιστικού καθεστώτος είναι να σπείρει την ανασφάλεια και να εξαπλώσει την κρίση στην (ευρύτερη) περιοχή», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Ιράν, προτρέποντας Αμερικανούς και Ευρωπαίους να πιέσουν το Ισραήλ «να σταματήσει την αιματοχυσία».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι τόνισε ότι απαιτείται επειγόντως ο τερματισμός των συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ, επισημαίνοντας ότι σχεδόν 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ.

«Σταματήστε τις συγκρούσεις. Δεν χρειάζεται άλλο αίμα. Δεν χρειάζεται άλλη καταστροφή», είπε αγανακτισμένος ο Μικάτι σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση ATFL (American Task Force on Lebanon). «Υπάρχει άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός», σημείωσε και πρόσθεσε πως μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου θα ήταν προς το συμφέρον τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου, υπογραμμίζοντας πως όλες οι πλευρές θα έπρεπε να τη σεβαστούν. Τέλος, εξέφρασε τη βούληση να αναπτύξει δύναμη 10.000 Λιβανέζων στρατιωτών στο νότιο τμήμα της χώρας του, εφόσον συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.

Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα τη νύχτα στη Βηρυτό με 6 νεκρούς
Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινό βομβαρδισμό τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην καρδιά της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στη Βηρυτό . Στόχος ήταν ένα κέντρο άμεσης βοήθειας υπηρεσίας προσκείμενης στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας και πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο κίνημα. Πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα στο κέντρο της Βηρυτού αυτή την εβδομάδα.

Μια από τις επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου έπληξε «κέντρο της πολιτικής προστασίας» του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Μπασούρα, στην καρδιά της πόλης, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολάχ. Νεότερος απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και άλλους επτά τραυματίες.

Ανταποκριτές του πρακτορείου AFP μετέδωσαν πως άκουσαν ισχυρή έκρηξη και ένιωσαν ακίνητα να δονούνται, προτού σπεύσουν ασθενοφόρα.


Το κτίριο που βομβάρδισε το Ισραήλ στην περιοχή Μπασούρα της Βηρυτού, το οποίο απέχει λίγα μέτρα από το κοινοβούλιο του Λιβάνου / Φωτογραφία X
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τρεις αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της Βηρυτού λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την τρίτη σειρά πληγμάτων εναντίον του συγκεκριμένου προπυργίου του σιιτικού κινήματος, που υποστηρίζεται από το Ιράν, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.

Σύμφωνα με την πηγή, «τρεις ισραηλινές επιδρομές στοχοποίησαν τα νότια προάστια της Βηρυτού χθες βράδυ», την ώρα που η Χεζμπολάχ λέει πως προβάλλει αντίσταση σε ισραηλινά χερσαία στρατεύματα που μπήκαν στον νότιο Λίβανο. Δημοσιογράφοι του AFP κοντά στη λιβανική πρωτεύουσα άκουσαν εκκωφαντικούς κρότους, που αντήχησαν σε ακτίνα χιλιομέτρων.

Η πηγή τόνισε πως χτυπήθηκε κέντρο άμεσης βοήθειας υπηρεσίας συνδεόμενης με τη Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από τομείς νοτίων προαστίων της Βηρυτού, των Χαρέτ Χράικ, Μπουρζ αλ Μπαράζνα και Χαντάθ Γαρμπ, που αναγγέλλεται νέους βομβαρδισμούς εναντίον μελών ή εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ.

Άλλοι 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 85 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τετάρτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Δαμασκός: Νεκρός σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση ο γαμπρός του Νασράλα και ο γιος του
Το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο τα μέλη του στενού περιβάλλοντος του Χασάν Νασράλα, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τον διαδεχτούν στην ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Το απόγευμα της Τετάρτης (2/10), ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή στη Δαμασκό, στη συνοικία Μεζέχ, με απολογισμό τρεις νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Σύμφωνα με το Sky News Arabic, από τα πλήγματα σκοτώθηκε ο γαμπρός του Χασάν Νασράλα, ο Χασάν Τζααφάρ Κασίρ, ενώ μεταξύ των νεκρών ήταν ο γιος του και ακόμη ένα ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ.


Ο Χασάν Κασίρ ανήκε στον πολύ στενό κύκλο του νεκρού ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, καθώς ήταν ο γαμπρός του. Ήταν επίσης αδελφός του Μοχάμεντ Τζααφάρ Κασίρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα στη Βηρυτό την Τρίτη (1/10), κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ.

Ο αδελφός του ήταν επικεφαλής της Μονάδας 4400 της Χεζμπολάχ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παράδοση όπλων από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στον Λίβανο. Σκοτώθηκε σε πλήγμα στη Βηρυτό μαζί με τον διοικητή της Μεραρχίας Ιμάμ Χοσεΐν, μιας ιρανικής πολιτοφυλακής που δρα παράλληλα με τη Χεζμπολάχ.

Ο Μπάιντεν λέει «όχι» σε επίθεση του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αντίθεσή του σε ισραηλινή επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, την επομένη της εκτόξευσης σχεδόν 200 ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

«Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε εάν θα υποστήριζε μια τέτοια ενέργεια από το Ισραήλ.

«Και οι επτά από εμάς (σ.σ. οι ηγέτες της G7) συμφωνούμε ότι οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να αντιδράσουν, αλλά θα πρέπει να αντιδράσουν αναλόγως» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στους άλλους ηγέτες της Ομάδας των Επτά.

Ορισμένοι αναλυτές εκτίμησαν ότι ενδεχομένως το Ισραήλ να επιχειρούσε να πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν, ως αντίποινα για τη δεύτερη πυραυλική επίθεση που δέχθηκε μέσα σε λίγους μήνες από την Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους ότι θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και ότι θα είχε σύντομα νέα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. «Προφανώς, το Ιράν έχει παρεκτραπεί», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Υπεύθυνη η Χαμάς για τη μη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Η Χαμάς αρνήθηκε να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων-κατάπαυσης του πυρός τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Η Χαμάς ήταν απρόθυμη να έρθει στο τραπέζι για να εμπλακεί τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ο Μίλερ.

«Εάν το Ιράν θέλει να χρησιμοποιήσει τη διακοπή των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός ως δικαιολογία για τις ενέργειές του, πρέπει να υποδείξει την τρομοκρατική ομάδα που ελέγχει», συνέχισε. «Η Χαμάς είναι υπεύθυνη τις τελευταίες εβδομάδες για την κατάρρευση αυτών των συνομιλιών».

Πρόσθεσε ότι η «τρομοκρατική ομάδα με έδρα τη Γάζα» σταμάτησε να συνεργάζεται με τους μεσολαβητές σε Αίγυπτο και Κατάρ.

 

  03 October, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα