Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση

  12 May, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για το 2022.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αύριο Παρασκευή 13 Μαΐου στις 10 π.μ. θα γίνει η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ) στα γραφεία της Συνομοσπονδίας. Στη συνάντηση αυτή η ΓΣΕΕ αναμένεται να ζητήσει από τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ) να υπάρξουν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που αυτός ορίστηκε στα 713 ευρώ από την 1η Μαΐου του 2022.

Τι θα προβλέπει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει να υπογραφεί νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προκειμένου να διασωθούν μεταξύ άλλων οι τριετίες, το επίδομα του γάμου και οι άδειες εργαζομένων Αναλυτικά:
Τριετίες

Εάν υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με κατώτατο μισθό και κατοχύρωσαν τριετίες προϋπηρεσίας έως το 2012 θα λάβουν επίδομα προϋπηρεσίας που ισούται με 10% επί του μισθού. Ωστόσο το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και 30%.

Αυτό μεταφράζεται ως εξής:

α. Όποιος μισθωτός εργαζόμενος αμείβεται με κατώτατο μισθό και το 2012 είχε συμπληρώσει έως 3 χρόνια προϋπηρεσία, θα λάβει 713 ευρώ.

β. Όποιος μισθωτός εργαζόμενος αμείβεται με κατώτατο μισθό και είχε προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια (έως το 2012), τότε θα δει μια αύξηση της τάξεως του 10% δηλαδή ο μισθός του θα ανέλθει στα 784,3 ευρώ.

γ. Όποιος μισθωτός εργαζόμενος αμείβεται με κατώτατο μισθό και είχε προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια (έως το 2012), τότε ο μισθός του αυξάνεται κατά 20%, δηλαδή διαμορφώνεται στα 855,6 ευρώ.

δ. Όποιος μισθωτός εργαζόμενος αμείβεται με κατώτατο μισθό και είχε προϋπηρεσία άνω των 9 ετών (έως το 2012), τότε ο μισθός του θα αυξηθεί κατά 30%, δηλαδή θα ανέλθει στα 926,9 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 δεν είχαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους καθώς "πάγωσαν" οι τριετίες.

Επίδομα γάμου

Το επίδομα γάμου θα υπολογιστεί στο 10% επί του βασικού μεικτού μισθού. Αυτό δικαιούνται να το λάβουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ αλλά σύμφωνα με την άποψη της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ δευτερευόντως μπορούν να το διεκδικήσουν όλοι οι έγγαμοι μισθωτοί της χώρας.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  12 May, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ