Ούτε μικρό καλάθι δεν κρατούν οι αιγοπροβατοτρόφοι της Κρήτης, ακούγοντας τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά να ανακοινώνει πως στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει ημερομηνία και τρόπο καταβολής άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, προκειμένου να μπορέσουν να εφοδιαστούν με ζωοτροφές. Όπως αποκαλύπτει στη «ΝΚ» ο πρόεδρος της Ομάδας Ανασυγκρότησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, οι εκπρόσωποι των κρητικών κτηνοτρόφων είχαν ενημερώσει τον υπουργό πρόσφατα ότι μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία η στήριξη δε θα πάει στις τσέπες των κτηνοτρόφων, αλλά στις τσέπες μεγάλων επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος.
Η εμμονή Γεωργαντά να βγαίνει και να λέει για τα... «40 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους», ερμηνεύεται από τον Γιώργο Τζουλιαδάκη ως μια προσπάθεια εμφάνισης «σπουδαιότητας» της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που μπορεί να είναι υπαρκτή, αλλά μόνο για τη βιομηχανία κρέατος και όχι για την κτηνοτροφία.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής ποσού άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη των κτηνοτρόφων, προκειμένου να εφοδιαστούν με ζωοτροφές. Και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει τον ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα στο 6%.
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα και να στηρίξουμε τον αγρότη για να συνεχίσει να παράγει. Αν γεωργοί και κτηνοτρόφοι συνεχίσουν να παράγουν, δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς και εξήγησε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηριχθεί, καταρχάς, ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, αυτός δηλαδή που τα εισοδήματά του προέρχονται μόνο από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων», σύμφωνα με δηλώσεις του στην τηλεόραση.
«Υπάρχει τρόπος στήριξης»
«Μη λέει ότι τα δίνει σε μας» ήταν το χθεσινό σχόλιο του Γιώργου Τζουλιαδάκη. «Είναι χρήματα που θα τα πάρουν κάποιοι μεγάλοι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα αλλαντικά. Έχουν αγοράσει μισοτιμής χιλιάδες αρνιά και τα έχουν βάλει στις εγκαταστάσεις τους για πάχυνση. Στη συνέχεια, από τον Αύγουστο και μετά, διοχετεύουν τα σφάγια στην κατανάλωση μέσω της βιομηχανίας κρέατος»...
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Ομάδας Ανασυγκρότησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου εξηγεί τα εξής: «Εμείς στην Κρήτη παραγωγή στο κρέας έχουμε από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού. Σε ό,τι αφορά το γάλα, παράγεται τέλος του χρόνου. Δηλαδή Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Τους υπόλοιπους μήνες, δεν υπάρχει παραγωγή του γάλακτος. Το ίδιο γίνεται και με τα αμνοερίφια. Όσον αφορά αυτό που λέει, δηλαδή, ο υπουργός, ότι θα δώσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 το 4% επί των πωλήσεων των αγροτικών προϊόντων, ελάχιστα θα είναι τα χρήματα που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Αυτό θα ευνοήσει μόνο τους μεγάλους επιχειρηματίες. Τα είπαμε στον υπουργό την Τσικνοπέμπτη και μας είπε ότι θα απαντούσε στα αιτήματά μας. Καμία απάντηση δεν έχουμε πάρει».
Τι προτείνουν - Πραγματική στήριξη απέναντι στην ακρίβεια
Ποια ήταν όμως η πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης;
«Το φορολογικό έτος του 2020, επί του τζίρου αγοράς ζωοτροφών του κάθε κτηνοτρόφου, να δώσει το κράτος ένα 30%. Έτσι θα γίνει μία στήριξη του κόσμου απέναντι στην ακρίβεια των ζωοτροφών. Αυτό θα ήταν το πιο δίκαιο και το πιο αντικειμενικό. Δηλαδή, μια κτηνοτροφική μονάδα που “τάισε” το 2020 10.000 ευρώ ζωοτροφές, να λάβει μία στήριξη ακόμα και στη μισή ζημιά και ακόμα μεγαλύτερη, που προκύπτει από τις αυξήσεις στο κόστος των ζωοτροφών»...
Εξάλλου, ως προς τη δυνατότητα να αποκτήσει η Κρήτη επάρκεια στα σιτηρά μέσα από σπορές, ο συνδικαλιστής κτηνοτρόφος είναι κατηγορηματικός: «Η σπορά στα κτηνοτροφικά φυτά γίνεται το φθινόπωρο. Στα καλαμπόκια και στα τριφύλλια που γίνεται τώρα, αυτή την περίοδο, βασική προϋπόθεση σε αυτές τις καλλιέργειες είναι να υπάρχει άφθονο νερό. Αλλά από ’κει και πέρα, υπάρχουν και άλλα θέματα. Οι σπόροι είναι πανάκριβοι. Τα λιπάσματα είναι απαγορευτικά, ιδίως το άζωτο που χρειάζονται αυτά τα φυτά για να αναπτυχθούν. Το πετρέλαιο που θέλει το τρακτέρ... Δε γίνεται με αυτά τα κόστη καν να μπεις σε αυτή τη διαδικασία... Πού θα βρει τα χρήματα ένας παραγωγός αυτή τη στιγμή να μπει σε αυτές τις καλλιέργειες, όταν δεν έχει καν τα χρήματα να θρέψει την οικογένειά του;», διερωτάται χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Και καταλήγει λέγοντας πως «ήδη οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης δεν έχουν ζωοτροφές για να ταΐσουν τα ζώα τους. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και τα προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας, όχι τόσο στην αγορά του Πάσχα, όσο στην καλοκαιρινή περίοδο, όταν δε θα βρίσκουμε αμνοερίφια στα κρητικά κρεοπωλεία...».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Έρχεται νέα ενίσχυση για κτηνοτρόφους της Κρήτης
- Δραματική μείωση του γαλακτος στην Κρήτη-Έντονος ο προβληματισμός των κτηνοτρόφων
- Ακρίβεια: Σε είδος πολυτελείας μετατρέπεται το γάλα - Σήμα κινδύνου από τους κτηνοτρόφους
- Κτηνοτρόφοι: Χάθηκε το 25% του ζωικού κεφαλαίου σε ένα χρόνο
- «Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης έμειναν να παλεύουν μόνοι για την επιβίωσή τους»