Ανοικτα καταστήματα την Κυριακή

  26 November, 2022 ΑΡΘΡΑ
Ανοικτα καταστήματα την Κυριακή

Με την αγορά να κινείται ήδη από την Παρασκευή (25/11) σε ρυθμούς Black Friday, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά σε όλη την επικράτεια αύριο, Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 20:00, ενώ τη Δευτέρα 28/11/2022 (Cyber Monday) οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλες προσφορές σε ποικιλία προϊόντων, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Προχωρούν σε 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις οι υπάλληλοι

Επί ποδός βρίσκονται στην Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα οι εμποροϋπάλληλοι, που στην απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων αύριο Κυριακή 27 Νοεμβρίου, εκείνοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία και σε κινητοποιήσεις.

«Δεν τους χαρίζουμε τις Κυριακές μας, δεν τους χαρίζουμε τις ζωές μας», είναι το μήνυμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, που καλεί τους εργαζόμενους για τις 10 το πρωί της Κυριακής 27 Νοεμβρίου, έξω από τα Δικαστήρια, ώστε να ξεκινήσουν δυναμική κινητοποίηση και να αντιδράσουν στο οποιοδήποτε άνοιγμα επιχείρησης στο Ηράκλειο!

Μιλώντας στο neakriti.gr, χθες Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος ήταν καταπέλτης: «Εκτός από αυτή την Κυριακή, καλούμαστε να δουλέψουμε άλλες δύο Κυριακές μέσα στις γιορτές. Που σημαίνει ότι μετατρέπει η κυβέρνηση τον μήνα Δεκέμβριο αλλά και τον Ιανουάριο που θα έρθει σε μήνες-εφιάλτες για τους εμποροϋπαλλήλους και τις οικογένειές τους. Άρα μιλάμε για δύο Κυριακές που δουλεύουμε, ούτως ή άλλως, και μία που μπαίνει επιπλέον με απόφαση του υπουργείου. Την ίδια ώρα που η αγοραστική δύναμη πέφτει και οι τιμές σε όλα τα προϊόντα αυξάνονται, το πρόβλημα των νοικοκυριών δεν είναι το ωράριο των καταστημάτων, αλλά το γεγονός ότι δεν έχουν χρήματα για να ψωνίσουν».

«Τι άλλο θα σκεφτούν ακόμη;» 

Είναι δε πολύ χαρακτηριστική η ανακοίνωση των ιδιωτικών υπαλλήλων του νομού Ηρακλείου: «“Λευκή Νύχτα”, Black Friday, Cyber Monday, άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης! Τι άλλο θα σκεφτούν οι μεγαλέμποροι με τις κυβερνήσεις τους και τα κόμματά τους για να μας ξεζουμίσουν και να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους; Τίποτα δε μας εκπλήσσει πια μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων αρχικά την Κυριακή 6 Νοέμβρη, και μετά από απανωτές αποφάσεις και αλλαγές λόγω της κακοκαιρίας και του μαραθωνίου κατέληξε τελικά στην Κυριακή 27 Νοέμβρη». 

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πανελλαδικά διεκδικούν:

- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή εργασία για όλους, μείωση του εργασίμου χρόνου. Καθορισμένο ωράριο με βάση τη Συλλογική Σύμβαση.

- Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

- Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.

- Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.

- Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.

- Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

- Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό-λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

- Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Προαιρετικό το άνοιγμα... - «Όχι» και από τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης

Όμως, στο πλευρό των εργαζομένων, λέγοντας «όχι» στο άνοιγμα της Κυριακής, τάσσονται και οι εμπορικοί φορείς της Κρήτης. Μάλιστα, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, όπως και η ΓΣΕΒΕΕ, έχει πάρει συγκεκριμένη αρνητική απόφαση.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης ήταν ξεκάθαρος: «Εμείς συμφωνούμε μόνο για τις θεσμοθετημένες Κυριακές. Βεβαίως και διαφωνούμε με τα κυριακάτικα ανοίγματα. Η Κυριακή είναι για να ξεκουράζονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι επαγγελματίες. Αυτά όλα έχουν γίνει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, μην τυχόν χάσουν, αφού ο κόσμος θα πάει να... ψωνίσει, επειδή έχει χρήματα που του περισσεύουν και δε θέλει να τα κάνει αποταμίευση στις τράπεζες!».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης λέει πως «μπορεί να μην έχουμε εμείς πάρει συγκεκριμένη απόφαση, όμως το έχουμε ξεκαθαρίσει: Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτές τις πρακτικές, να βγαίνει ο κάθε υπουργός και να ανακοινώνει άνοιγμα της Κυριακής, επειδή του το ζητάνε τα μεγάλα καταστήματα. Αλλά αφήνουμε τα μέλη μας να αποφασίσουν προαιρετικά. Αν έχουν την όρεξη να ανοίξουν την Κυριακή, ας ανοίξουν. Ο κάθε έμπορος ας πάρει την απόφασή του για τη δική του επιχείρηση».

 

  26 November, 2022 ΑΡΘΡΑ