Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών κατά του κοροναϊού, όπως προανήγγειλε, χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Οι γιατροί θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα και να υποβάλλουν τα αιτήματά τους, ενώ η χορήγηση θα γίνεται με συναίνεση των ασθενών ακόμα και από το σπίτι τους. Σύμφωνα με την κ. Γκάκα τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν όλα δοθεί και η πλατφόρμα έχει κλείσει, ενώ ξεκινά χορήγηση των αντιικών χαπιών. Πρόκειται για τα χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα). Η έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η έγκριση από τον ΕΜΑ, οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν έχοντας προηγουμένως υπογράψει για τη συναίνεσή τους.
Τα χάπια αυτά θα μπορούν να δίνονται με τα ίδια χαρακτηριστικά για τους ασθενείς, πάλι με συνταγογράφηση από τους γιατρούς. Θα λαμβάνονται από τους ασθενείς στα σπίτια τους, χωρίς υπάρχει ανάγκη νοσηλείας τους.
Διευκρίνισε επίσης πως επειδή δεν έχει δοθεί άδεια, άρα ο ασθενής θα υπογράφει για να πάρει τα φάρμακα. Είναι αντιϊκά φάρμακα που έχουν μια πρώτη θετική γνωμοδότηση, αλλά όχι έγκριση. Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα, «φαίνεται ότι δουλεύουν, ότι είναι αποτελεσματικά, αλλά θέλουμε να το δούμε. Άρα οι γιατροί θα τα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που είχαν μέχρι τώρα».
Επίσης, η ίδια η Επιτροπή θα δίνει έγκριση και τα φάρμακα θα μπορούν να δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ανθρώπους που είναι εξωτερικοί ασθενείς.
Τα αντιικά χάπια προορίζονται για ασθενείς σε ήπια νόσο, σε ανθρώπους που πρέπει να είναι σε νοσηλεία. Κάποιος που είναι διασωληνωμένος δεν θα τα πάρει. Είναι για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών, απλώς η πρόσβαση θα γίνεται και από τα νοσοκομεία, και από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.
Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα χρειάζεται να καταχωρούν την έβδομη μέρα μετά τη χορήγηση και την 28η μέρα, την πορεία της νόσου, για να ξέρουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται.
Τα κριτήρια χορήγησης
Τα κριτήρια χορήγησης θα παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η μολνουπιραβίρη θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Πιο συγκεκριμένα, θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε ανθρώπους που:
-είναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
-υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,
-πάσχουν από κυστική ίνωση,
-είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
-είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
-που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,
-πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
-πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
-εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση.
Δείτε επίσης
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;
- Καρδιά: Η απλή αλλαγή που μπορεί να την “θωρακίσει”
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί