Ανησυχία για την μετάλλαξη του ιού-Η επόμενη μέρα στην Ελλάδα και το “παράθυρο” αισιοδοξίας
Ο επικεφαλής της εταιρείας πίσω από το εμβόλιο της Οξφόρδης για τον κοροναϊό δήλωσε ότι οι ερευνητές πιστεύουν πως θα είναι αποτελεσματικό στη νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, επεσήμανε πάντως στους Sunday Times ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές.
Καθώς η Ισπανία, η Σουηδία και ο Καναδάς εντάχθηκαν στον κατάλογο των χωρών που κατέγραψαν κρούσματα της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης, ο Soirot είπε: «Μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα παραμείνει αποτελεσματικό. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, γι’ αυτό θα το δοκιμάσουμε».
Η εφημερίδα Sunday Telegraph επισημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα μπορούσε να διατεθεί μαζικά από τις 4 Ιανουαρίου στη Βρετανία, αν και κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι ο Ρυθμιστικός Οργανισμός για τα Φάρμακα χρειάζεται ακόμη χρόνο.
«Ο Οργανισμός Φαρμάκων επανεξετάζει τα τελικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης/AstraZeneca για να προσδιορίσει εάν το εμβόλιο πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις ποιότητας, ασφαλείας και αποτελεσματικότητας» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Παγκόσμιος συναγερμός
Σημειώνεται πως μέσα σε λίγες ώρες η Βρετανία μετατράπηκε σε διεθνή παρία μετά την ανίχνευση ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού (N501Y). Βασικό, και ανησυχητικό, χαρακτηριστικό του, σημειώνουν οι βρετανοί επιστήμονες, η ασύγκριτα μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του σε σχέση με όσα συμβατικά στελέχη κυκλοφορούν σήμερα.
Δεκάδες χώρες σφράγισαν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες και εμπορευματικές μεταφορές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, θέτοντας τη χώρα σε καραντίνα.
Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, αφού αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος επικυριάρχησε γρήγορα σε περιοχές της νότιας Αγγλίας, αυξάνοντας τον ρυθμό μετάδοσης και τις νοσηλείες.
Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι κανένα στοιχείο δεν υποδεικνύει ότι προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα ή ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.
Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα το εμβόλιο
Η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην εκπομπή του Open TV «Τώρα ό,τι συμβαίνει». Επίσης, η κυρία Γκάγκα δήλωσε πως αν έχουμε μικρό αριθμών κρουσμάτων κορονοϊού θα ανοίξουν τα σχολεία και σημείωσε πως πρέπει να βρούμε τον τρόπο να χαλαρώσουμε, τηρώντας τα μέτρα. Ακόμα, ο κ. Γραβάνης πρόσθεσε πως σήμερα ξεκινά η αρχή της νίκης για την πανδημία.
«Σιγά σιγά θα προχωρήσουμε σε κανονικότητα», ανέφερε στην εκπομπή του Open TV η πνευμονολόγος, διευθύντρια 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με αφορμή την άφιξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Μάλιστα, η ίδια τόνισε για το εμβόλιο ότι το εμβόλιο «ήταν το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων». Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, η πνευμονολόγος σημείωσε ότι «θα μπορέσουν να ανοίξουν κανονικά εάν μέσα στις γιορτές τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα για τον κορονοϊό.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, ανέφερε σχετικά με την άφιξη του εμβολίου: «Σήμερα ξεκινάμε την αρχή της νίκης απέναντι στην πανδημία με τους εμβολιασμούς». Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «τα εμβόλια θα έχουν ουσιαστική επίδραση μετά τον Μάρτιο, ενώ έδωσε και το μήνυμα. «Μέχρι το καλοκαίρι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από προηγούμενο και πιο ελπιδοφόρο».
Οι δύο επιστήμονες μίλησαν και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνο της εποχικής γρίπης. «Εάν κάποιος έχει περάσει τη νόσο μπορεί να το κάνει και μετά το πρώτο τρίμηνο, διότι υπάρχουν αντισώματα. Όσοι το κάνουν μπορεί να αρρωστήσουν αλλά πιο ελαφριά», σημείωσε η κυρία Γκάγκα.
Για το διάστημα που μας προστατεύει το εμβόλιο, ο κ. Γραβάνης ανέφερε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το ακριβές διάστημα, ωστόσο, σημείωσε ότι όσοι ασθένησαν ανέπτυξαν φυσική ανοσία για 6 - 7 μήνες μετά τη λοίμωξη. «Όταν κάνει κάποιος εμβόλιο κάνει ανοσία και δεν κάνει πυρετό. Δεν αποκλείεται να νοσήσει κάποιος αλλά είναι μικρή η πιθανότητα. Οι περισσότεροι εμβολιασμένοι δεν θα αρρωστήσουν και αν αυτό γίνει θα το περάσουν πιο ελαφριά», σημείωσε η κυρία Γκάγκα.
Δείτε επίσης
- Κέικ καρότου με μέλι
- Ζητείται «panic button» για δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους
- Α.Σ Τυμπακίου: Ενημερωτική εκδήλωση για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους
- Φάρμακα για την καρδιά: Μειώνουν και τον κίνδυνο άνοιας;
- Τι αλλάζει στις κληρονομιές: νέες ρυθμίσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί