Ανεβαίνουν οι τιμές των κηπευτικών στην Κρήτη
Οι τιμές παραγωγού, το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια και οι τιμές στον ράφι για τον καταναλωτή εμφανίζουν διαρκείς ανοδικές τάσεις, με τα ποσοστά της αύξησης να έχουν ξεπεράσει μέσα σε έναν μήνα στα οπωροπωλεία το 10% τουλάχιστον. Οι παραγωγοί - σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας – «βλέπουν» ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα τους για την περίοδο αυτή, αλλά επισημαίνουν ότι αναλόγως σημαντικές ήταν και οι αυξήσεις σε όλα τους τα κόστη. Ιδιαίτερα στα θερμοκήπια, λένε πως το κόστος παραγωγής ξεπερνάει το 50% με 55% της τιμής που απολαμβάνουν.
Οι καταναλωτές από την άλλη πλευρά φαίνεται πως πληρώνουν ακριβότερα τα περισσότερα οπωροκηπευτικά αυτόν τον μήνα, επειδή η αυξημένη ζήτηση του φθινοπώρου ανεβάζει και τις τιμές, και προφανώς δε θα σταματήσουν να ανεβαίνουν ούτε το επόμενο διάστημα, λόγω της γενικότερης κατάστασης!
Αναλυτικότερα, στη Μεσαρά οι παραγωγοί λένε πως οι τιμές που απολαμβάνουν την περίοδο αυτή είναι μεγαλύτερες από προηγούμενες περιόδους, αλλά την ίδια ώρα το οικονομικά αποτελέσματα δεν τους εξασφαλίζουν αξιόλογα κέρδη, με την κρίση στο ενεργειακό, τα γεωργικά εφόδια και τα εργατικά χέρια να αποτελούν πολύ αρνητικούς παράγοντες για τη βιωσιμότητα των θερμοκηπιακών τους εγκαταστάσεων. Πολύ μεγάλα έξοδα, φυσικά, προκύπτουν και για τους καλλιεργητές των υπαίθριων προϊόντων, που τώρα με τη σταδιακή αλλαγή του καιρού θα φτάνουν στο τέλος των καλοκαιρινών τους φυτεύσεων για να μπουν στις επόμενες καθαρά χειμωνιάτικες καλλιέργειες.
Είναι πάντως ενδεικτική για όλον τον τομέα η κατάσταση που επικρατεί στα θερμοκήπια της Μεσαράς. Ο παραγωγός Βαγγέλης Τσιμπραγάκης (πρόεδρος επίσης του ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Μεσαράς), που διαθέτει μεγάλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες στο Τυμπάκι, είπε στη «ΝΚ» ότι η τιμή παραγωγού στα προϊόντα, με βασικότερα την ντομάτα και το αγγουράκι, φτάνει σήμερα περίπου το 1 ευρώ, χωρίς βέβαια να μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα.
«Βέβαια, το κόστος παραγωγής σίγουρα είναι αυξημένο. Υπάρχει πρόβλημα με τα κόστη και με τα εργατικά. Γιατί όσον αφορά στα εργατικά, εκτός του ότι έχουν ανέβει πολύ τα μεροκάματα, δε βρίσκεις και τα χέρια που σου χρειάζονται για να κάνεις τη δουλειά σου. Και θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με τις ελιές στο επόμενο διάστημα. Ήδη στα θερμοκήπια υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών, πόσω μάλλον όταν θα αρχίσει και το λιομάζωμα. Είναι προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας»!
Οι τιμές παραγωγού
«Η ντομάτα, το αγγούρι, αλλά και το πεπόνι», λέει για τον χώρο των θερμοκηπίων της Μεσαράς που τροφοδοτούν τις μεγαλύτερες αγορές της χώρας, «είναι στο ευρώ. Το κόστος παραγωγής επίσης έχει αυξηθεί. Θα σας πω για τα εργατικά χέρια. Εκεί που δίναμε 30 ευρώ, τώρα δίνουμε 40 ευρώ. Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και στα λιπάσματα. Είναι συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο, και έχουν ανέβει πάρα πολύ οι τιμές των λιπασμάτων, ενώ έχουν εξαφανίσει και κάποια λιπάσματα από το ράφι. Κατά μέσο όρο από το 1 ευρώ που είναι η τιμή παραγωγού, το κόστος έχει ξεπεράσει τα 55 λεπτά το κιλό».
Ωστόσο, δε θεωρείται το ίδιο ικανοποιητική και η τιμή στις πιπεριές, που ανέρχεται στο 1,20 ευρώ το κιλό, καθώς το κόστος παραγωγής τού εν λόγω προϊόντος ξεπερνάει τα 70 λεπτά το κιλό.
Στο μεταξύ, είναι σημαντικό να πούμε επίσης ότι, παρά τις τιμές αυτές, δε γίνονται εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και οι ανάγκες της κατανάλωσης καλύπτονται άνετα και αποκλειστικά από τα ντόπια προϊόντα. Όσο για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, «εγώ δεν είμαι αισιόδοξος», μας λέει. «Υπάρχουν εξαγγελίες που στην τσέπη του παραγωγού και του καταναλωτή προσφέρουν ελάχιστα. Όταν ακούς την εξαγγελία, οι προσδοκίες είναι μεγάλες, αλλά μετά καταλαβαίνουμε ότι το όφελος είναι πολύ μικρό».
Στο ράφι οι τιμές αυξάνονται διαρκώς
«Μόλις ξεκίνησαν τα σχολεία, αυξήθηκαν και οι τιμές. Έχουμε πει ότι αυτή η ιστορία εξαρτάται και από την κίνηση των προϊόντων. Άμα δεν πωλούνται, έχουμε μείωση της τιμής. Οι τιμές, λοιπόν, έχουν ανέβει σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε ένα ποσοστό άνω του 10%», ανέφερε και ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «μιλάμε για ντόπια προϊόντα και κυρίως τα υπαίθρια, που δεν έχει χαλάσει ακόμα ο καιρός για να τα καταστρέψει. Έχουμε βέβαια και θερμοκηπίου, αλλά εμάς εδώ στην ντόπια αγορά ο κόσμος δείχνει προτίμηση στα υπαίθρια».
Ενδεικτικά μας είπε ότι τώρα τον Σεπτέμβριο η ντομάτα πωλείται στο 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ τον προηγούμενο μήνα η τιμή της δεν ξεπερνούσε το 1,50 ευρώ το κιλό. Τα υπαίθρια αγγουράκια πωλούνται γύρω στο 2,20 ευρώ το κιλό, όταν τον προηγούμενο μήνα είχαν 1,70 ευρώ το κιλό. Και του θερμοκηπίου στο 1,50 ευρώ το κιλό, με τιμή σαφώς αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα τουλάχιστον κατά μισό ευρώ το κιλό. Τα υπαίθρια κολοκυθάκια έχουν αυξηθεί από 1,70 έως 2 ευρώ το κιλό, ενώ ήταν τον περασμένο μήνα στο 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό.
Οι πιπεριές από 1,20 ευρώ το κιλό έφτασαν να πωλούνται στο 1,70 ευρώ το κιλό. Και η μελιτζάνα από 1,20 ευρώ κιλό έφτασε στο 1,80 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ, μπαίνουν στα ράφια οι χειμερινές καλλιέργειες: Το λάχανο με 60 λεπτά το κιλό, μπρόκολο-κουνουπίδι από 1,50 ευρώ και πάνω, και τα ραδίκια στο 1,50 ευρώ.
Έχουμε όμως ανατιμήσεις στο ράφι και σε ροδάκινα και νεκταρίνια, που κατά μέσο όρο πωλούνται στα 2 ευρώ το κιλό, από 1,70 ευρώ το κιλό τον προηγούμενο μήνα. Το σταφύλι έχει ανατίμηση και έχει φτάσει γύρω στα 2,50 ευρώ το κιλό (από τα σκεπαστά αμπέλια). Ήταν στο 1,50 ευρώ το κιλό.
«Μόνο τα αναγκαία»
Πολυτέλεια... τα φρούτα για πολλά νοικοκυριά
Καταλήγοντας, ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για «ταξική διατροφή». Και εξηγεί: «Τα λαϊκά νοικοκυριά πάνε στα άκρως αναγκαία. Δηλαδή, μπορεί να έχεις μαγειρέψει ένα φαγητό και δεν είναι ανάγκη να έχεις και το φρούτο. Και η διατροφή λοιπόν θα είναι κακή, γιατί θα πάει σε δεύτερα προϊόντα. Από την άλλη, θα μειωθεί πάρα πολύ και η κατανάλωση των φρούτων. Ό,τι υπάρχει της εποχής. Τώρα αυτή την εποχή έχει σταφύλι. Δίνει ο γείτονας του γειτόνου... Όποιος όμως έχει λεφτά, θα τρώει καλά προϊόντα. Θα τρώει και φρούτα και θα πετάει κιόλας όσα του περισσεύουν»..
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις