Ανδρέας Ξανθός: Η υγεία κρίσιμος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης

  21 September, 2017 ΓΝΩΜΕΣ
Ανδρέας Ξανθός: Η υγεία κρίσιμος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης

«Η υγεία είναι ένας κρίσιμος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας» τόνισε σήμερα σε ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου, στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου βρίσκονται οι παρεμβάσεις που αφορούν την πρόληψη, την αγωγή υγείας και ο κοινωνικός, όπως είπε, προσδιορισμός των ασθενειών και των παραγόντων κινδύνου.
«Η υγεία είναι ένας τομέας που πρέπει να τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα» είπε ο κ. Ξανθός χαρακτηρίζοντας τομή την απόφαση για το δικαίωμα πρόσβασης όλων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και μιλώντας για άρση των ανισοτήτων που υπήρχαν.
Ο κ. Ξανθός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση και στον τομέα της υγείας, μίλησε για την εγκατάλειψη που υπήρχε, η οποία, όπως υποστήριξε, δημιούργησε βαριά τραύματα ωστόσο όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «σήμερα είμαστε σε μια διαδικασία σταδιακής επούλωσης των πληγών».
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό η δημόσια περίθαλψη αποτελεί επένδυση και πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο ίδιος, αυξήθηκαν οι πιστώσεις για την υγεία, υπήρξε ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται «προσπάθεια ηθικοποίησης του συστήματος υγείας».
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινωνική συμμαχία και συστράτευση όλων για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «κορωνίδα των οποίων» όπως είπε «είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Από το Ηράκλειο ο κ. Ξανθός έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει νομοσχέδιο για τη θεσμική θωράκιση του συστήματος υγείας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την ανάγκη συνεργασίας με τα πανεπιστήμια και την τοπική αυτοδιοίκηση: «Η κοινωνία χρειάζεται ένα αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας αυτό πρέπει να το εξασφαλίσουμε» κατέληξε ο κ Ξανθός.
 
Παύλος Πολάκης: «Στόχος είναι τα επόμενα δυο χρόνια να αναπτύξουμε ένα σύστημα όπως επιθυμεί η κοινωνία»
 
Στις προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης.
«Παραλάβαμε ένα σκορπισμένο πράγμα. Κάναμε προσπάθειες να ισορροπήσει ένα σύστημα που είχε φθάσει στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο «στόχος μας είναι τα επόμενα δυο χρόνια να αναπτύξουμε ένα σύστημα όπως επιθυμεί η κοινωνία».
Ο κ. Πολάκης έδωσε αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, λέγοντας ότι αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν γίνει 9.400 προσλήψεις στον χώρο της υγείας, ενώ 9.000 βρίσκονται σε διαδικασίες πρόσληψης.
Μιλώντας για την Κρήτη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις αγροτικών γιατρών και πρόσθεσε, ότι στόχος είναι να καταστεί το νησί αυτόνομη υγειονομική περιφέρεια.
Όπως είπε, από το 2015 έχουν προσληφθεί στο νησί 302 γιατροί, 240 άτομα προσωπικό άλλον κλάδων και 220 άτομα μέσω ΟΑΕΔ, ενώ αναμένονται ακόμα 240 τοποθετήσεις.
Ο κ. Πολάκης αναφερόμενος στις υποδομές σε όλη τη χώρα, τόνισε ότι άμεσα θα διατεθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για νέα έργα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χορηγία των 200 εκατομμυρίων ευρώ από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Ακόμα προανήγγειλε ενίσχυση των δομών υγείας, αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι σε δυο μήνες θα ξεκινήσει η λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 

ekriti.gr

 

  21 September, 2017 ΓΝΩΜΕΣ