Ανατροπές και αλλαγές στο Airbnb

mesaralive.gr  13 February, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ανατροπές και αλλαγές στο Airbnb

Σε φάση αυτορρύθμισης μπαίνει η βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnbστην Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, τη στιγμή που το νησί μας είναι στην κορυφή των περιοχών σε κρατήσεις
Στο τέλος του 2018 έναντι του 2017 για καταχωρήσεις σπιτιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 21%, φτάνοντας τις 72.144 έναντι 59.379 το 2017. Οι κρατήσεις διαμερισμάτων σε όλη την Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση 29% και διαμορφώθηκαν σε 22.079.

Οι διανυκτερεύσεις που αντιπροσωπεύουν τις καταχωρήσεις διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση 585.766 αυξημένες κατά 24% και οι διανυκτερεύσεις για τις οποίες έγινε κράτηση ήταν αυξημένες κατά 8%. Η μέση τιμή στα σπίτια καταγράφει μείωση όμως κατά 17% με βάση τα στοιχεία, φτάνοντας τα 126 ευρώ από 153.
Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τον έλεγχο της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε επίπεδο για τα διαμερίσματα που προσφέρονται προς βραχυχρόνια μίσθωση μέσω airbnb.
Οι επιχειρηματίες του Τουρισμού προτείνουν την ύπαρξη κάποιων προϋποθέσεων για τη βραχυχρόνια μίσθωση ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα, οι συνθήκες υγιεινής κτλ και να προστατεύεται τελικά το τουριστικό προϊόν.

Αυτό τόνισε άλλωστε και ο κ. Γιώργος Ιντζιαδης από τoν ΠΑΣυδα, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο
«Να γίνουμε λίγο περισσότερο επαγγελματίες. Να μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα τι θέλει ο τουρίστας από εμάς και να παίξουμε το ρόλο μας έτσι ώστε να αυξήσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας με τη συμβολή μας και όχι να προσπαθήσουμε να απομυζήσουμε ένα κομμάτι του τουρισμού, χωρίς σχέδιο και μακροπρόθεσμο πλάνο.
Έχει υπάρξει αύξηση 30% αλλά υπάρχει μείωση στα κέρδη. Δείγμα ότι η αγορά έχει αρχίσει να ρυθμίζεται. Και αν μπουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας και κάποιοι περιορισμοί, τότε η κατάσταση θα βελτιωθεί», επισημαίνει.

Την ίδια ώρα μέτρα που ευνοούν τη φοροδιαφυγή προωθεί η κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να έχει μια άλλη κατεύθυνση στην εφαρμογή της πολιτικής της προς όσους ασχολούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών, με σκοπό φυσικά το κέρδος.
Αυτό επισημαίνουν τουριστικοί φορείς και γνώστες του κλάδου, επισημαίνοντας πως εφόσον εφαρμοστούν όλα όσα προωθεί η κυβέρνηση, τότε είτε θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως αντικίνητρα, είτε θα οδηγήσουν στην αύξηση της φοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα το εισόδημα που αποκτά φυσικό πρόσωπο από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού αποτελεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση τα μισθώματα φορολογούνται με την ακόλουθη κλίμακα: Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, για εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ με 35%, ενώ το υπερβάλλον με 45%. Από τα έσοδα αυτά εκπίπτουν εκ του νόμου δαπάνες ύψους 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων.
Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό του φυσικού προσώπου φορολογείται υποχρεωτικά ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με την ακόλουθη κλίμακα: Για εισόδημα έως 20.000 ευρώ με 22%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ με 29%, για εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ με 37%, ενώ το υπερβάλλον με 45%.
Επίσης υπολογίζεται κανονικά και προκαταβολή φόρου. Συνεπώς, η φορολόγηση των σχετικών εισοδημάτων ως εισόδημα από ακίνητα δεν αποτελεί πάντα φορολογικά επωφελέστερη επιλογή, αλλά θα πρέπει να εξετάζονται κάθε φορά το ύψος των εισοδημάτων, οι πραγματικές δαπάνες που πραγματοποιούνται σε σχέση με το ακίνητο και την εκμίσθωσή του, εάν υπάρχει πρόθεση παροχής πρόσθετων υπηρεσιών στους μισθωτές κ.λπ.
«Η οικονομία διαμοιρασμού, ήρθε για να μείνει. Είναι μια διεθνής τάση, η οποία σίγουρα μπορεί να ευνοήσει την αγορά, αλλά και πάρα πολλούς ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα.  Αυτός είναι ο τρόπος και η οπτική γωνία με την οποία πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι. Όχι σαν να είναι ένα νέο Ελ Ντοράντο και ένας τρόπος άμεσου πλουτισμού των ιδιωτών, αλλά ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα εδώ στην Ελλάδα, έχουμε δει αφενός τις προϋποθέσεις δημιουργίας μιας «φούσκας», αφετέρου την απουσία κανόνων. Οι διάφοροι ιδιοκτήτες ακινήτων μπαίνουν σε μια διαδικασία παράλογων επενδύσεων και επεκτάσεων, επιδιώκοντας το γρήγορο και εύκολο κέρδος, την ώρα που το κράτος δεν θεσπίζει κανόνες που θα έχουν να κάνουν με την ποιότητα του προϊόντος, με τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών και τις συνθήκες ασφαλείας», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. =, εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Τουρισμού.

 

mesaralive.gr  13 February, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ