Η ανακύκλωση συσκευών ξεκίνησε και αναπτύχθηκε βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που στηρίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Χάρη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία πάνω από 17 εκατομμύρια συσκευές από το 2004 έως σήμερα δεν έχουν πεταχτεί στις χωματερές. Στην χώρα μας το 2015 ανακυκλώθηκαν 48.441 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (βλ. Ανακύκλωση συσκευών ΑΕ), με την ευχή το 2016 να ανακυκλωθούν ακόμη περισσότερες!
Η ανακύκλωση είναι μέρος της λύσης στα προβλήματα διαχείρισης των σκουπιδιών. Ανακυκλώνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές μας, μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών, τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ, ενώ επιμηκύνουμε το χρόνο ζωής των υπαρχόντων.
Οι κάδοι ανακύκλωσης μικρών συσκευών υπάρχουν σε περισσότερα από 2.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Ένα από αυτά βρίσκεται στο γυμνάσιο Γαζίου. Οι κάδοι ανακύκλωσης μικρών συσκευών δέχονται μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και περιφερειακά υπολογιστών (Ακουστικά, πληκτρολόγια, οθόνες), αλλά και φωτογραφικές μηχανές, τηλέφωνα κτλ.
Με την ανακύκλωση, τα μέρη του (φαινομενικά) άχρηστου πάγιου ηλεκτρικού ή ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμες πηγές υλικών.
Οι τηλεοράσεις CRT περιέχουν οξείδια μολύβδου στις καθοδικές λυχνίες τους και βαρέα μέταλλα στην οθόνη τους. Με την ανακύκλωση, αποτρέπουμε την απελευθέρωση στο περιβάλλον επικίνδυνων ουσιών. Το 88% δε των υλικών που προκύπτουν από την επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι αξιοποιήσιμα. Παράγονται χαλκοσωλήνες, σύρματα, υαλότουβλα, γυαλιά για διακοσμητική χρήση. Όλα αυτά μετά από επιμελή αποσυναρμολόγηση, απορρύπανση κι επεξεργασία σε μία από τις αδειοδοτημένες ελληνικές μονάδες ανακύκλωσης παλιών ηλεκτρικών συσκευών.
Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την περιβαλλοντική των ευαισθησία, ο σύλλογος γονέων και οι μαθητές του Γυμνασίου Γαζίου, υλοποίησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δράση συλλογής μικροσυσκευών και ηλεκτρονικών υλικών προς ανακύκλωση, με σύνθημα «Δεν πετάμε τίποτα».
«Κάνουμε την προστασία του περιβάλλοντος τρόπο ζωής! Κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής! Στην αλυσίδα της ανακύκλωσης ο καθένας μας παίζει σημαντικό ρόλο. Ανακυκλώνοντας σεβόμαστε το περιβάλλον, τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας! Αν δεν ανακυκλώνουμε τις παλιές μας συσκευές, επιβαρύνουμε το περιβάλλον με επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε αυτές, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουμε και τον όγκο των απορριμμάτων. Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους προηγούμενους αλλά το δανειστήκαμε από τους επόμενους, δηλαδή τα παιδιά μας. Ας γίνουμε όλοι μας ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα, ανακυκλώνοντας τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, πλαστικά, λαμπτήρες» δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων Δημοσθένης Μαράκης. Ενημερωτικά, το Γυμνάσιο Γαζίου εκτός από στήλη ανακύκλωσης μπαταριών, διαθέτει κάδο και λειτουργεί ως σημείο ανακύκλωσης μικροσυσκευών και λαμπτήρων, συμμετέχει δε και στο πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών καπακιών για λογαριασμό του συλλόγου «Δικαίωμα στη Ζωή». Με απόφαση του συλλόγου γονέων το συμβολικό ποσό που αποζημιώθηκαν οι συσκευές, θα διατεθεί ως δωρεά στον σύλλογο «Δικαίωμα στη Ζωή».
Δείτε επίσης
- Γάζα-OHE: Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ αντιστοιχούν σε γενοκτονία
- Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
- Καιρός: Καταρρέει το ρεύμα του Ατλαντικού - Δραματική προειδοποίηση των ειδικών
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Γιατί νίκησε ο Τραμπ και πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά
- Γιατί κέρδισε ο Τραμπ -Σάρωσε σε όλα τα κοινά, η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του