Ανακαλύφθηκε «διακόπτης λίπους» στον εγκέφαλο!
Ελληνοαυστραλός επιστήμονας ανακάλυψε «διακόπτη λίπους» στον εγκέφαλο που μένει συνεχώς «αναμμένος» στους παχύσαρκους!
Επιστήμονες στην Αυστραλία, με επικεφαλής έναν Ελληνοαυστραλό που εδώ και χρόνια μελετά τους μηχανισμούς της παχυσαρκίας, έκαναν μια ανακάλυψη η οποία μπορεί να αποδειχτεί σημαντική στη μάχη εναντίον των παραπανίσιων κιλών.
Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά στον εγκέφαλο έναν «διακόπτη λίπους», ο οποίος ρυθμίζει πόσο λίπος καίει ένας άνθρωπος μετά το φαγητό και ο οποίος στους παχύσαρκους είναι «κολλημένος» και μένει συνεχώς ενεργοποιημένος.
Η χειραγώγηση του εν λόγω «διακόπτη» στο μέλλον θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Η ανακάλυψη φωτίζει ένα χρόνιο αίνιγμα που απασχολούσε τους επιστήμονες: πώς το σώμα αποφασίζει αν θα κάψει ή αν θα αποθηκεύσει το λίπος και πώς επιλέγει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που παίρνει από τις τροφές.
Ο καθηγητής Αντώνης Τηγάνης (Τόνι Τιγκάνις) και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell Metabolism, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μελέτησαν τους μηχανισμούς μετατροπής του λευκού λίπους (που αποθηκεύει ενέργεια) σε καφέ λίπος(που χρησιμοποιείται ως «καύσιμη ύλη» για την απελευθέρωση ενέργειας).
Το λίπος αποθηκεύεται σε ειδικά κύτταρα του λιπώδους ιστού (τα αδιποκύτταρα) που μπορούν να μετατραπούν από τη μία μορφή λίπους στην άλλη, ανάλογα με τις εντολές του εγκεφάλου. Η πολύπλοκη διαδικασία –με τη μεσολάβηση της ορμόνης ινσουλίνης– ελέγχεται από έναν μηχανισμό σαν διακόπτη στον εγκέφαλο, που «ανάβει» και «σβήνει», πράγμα που οδηγεί εναλλακτικά είτε σε αποθήκευση είτε σε κάψιμο του λίπους.
Στους παχύσαρκους ανθρώπους αυτός ο «διακόπτης» δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά, καθώς παραμένει διαρκώς «αναμμένος», με συνέπεια όταν τρώνε το λίπος συνεχώς να συσσωρεύεται και να μην καίγεται. Στην περίπτωσή τους, το σώμα δεν παράγει αρκετό καφέ λίπος και δεν δαπανά αρκετή ενέργεια από το κάψιμό του. Έτσι, όταν κανείς τρώει βάζει πρόσθετα κιλά.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα κατορθώσουν να ελέγξουν τη λειτουργία του «διακόπτη», έτσι ώστε οι άνθρωποι στο μέλλον να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τον τρόπο που το σώμα τους «χειρίζεται» το λίπος.
«Ίσως καταφέρουμε να διορθώσουμε αυτόν τον μηχανισμό, προκειμένου να διευκολύνουμε την κατανάλωση ενέργειας και την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα.Όμως η όποια δυνητική θεραπεία απέχει ακόμη πολλά χρόνια» δήλωσε ο κ. Τηγάνης.
Πηγή:www.onmed.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Παχυσαρκία: Μια νόσος που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα - Οι κίνδυνοι και η θεραπεία
- Μελέτη: Γιατί δεν «πιάνει» το εμβόλιο της γρίπης σε όλους;
- Ιρλανδικές διαβάσεις Δήμου Φαιστού: Ο πρώτος θεματικός χάρτης των 3 πιο επικίνδυνων
- διαΝΕΟσις: Ο πολιτισμός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα
- Μάστιγα η παχυσαρκία: Παγκόσμια «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στους κάτω των 20 ετών