Αναβίωσε ο Μύθος της Αρπαγής της Ευρώπης με την 1η Στεφανιοδρομία
To μήνυμα της αναβίωσης του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης μετέφερε η 1η Στεφανιοδρομία, η οποία πραγματοποιήθηκε την ημέρα της Πρωτομαγιάς στη Μεσαρά!
Μια διοργάνωση του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς σε συνεργασία με τον σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!
Η 1η Στεφανιοδρομία, ξεκίνησε από τον κόμβο των Πραιτωρίων και περνώντας από το Χάρακα, τις Στέρνες και το Ασήμι, τις Λούρες τους Στόλους τις Γκαγκάλες, τους Αγίους Δέκα, τον Αμπελούζο και τα Καπαριανά, τερμάτισε στην κεντρική πλατεία των Μοιρών, σε μια διαδρομή 35 χιλιομέτρων. Οι Στεφανιοδρόμοι, μετέφεραν την αναγέννηση του Μύθου της Ευρώπης και την Αναγέννηση της Άνοιξης σε ολόκληρη τη Μεσαρά, σε μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα στα ιερά βουνά του Κόφινα και του Ψηλορείτη.
Στον τερματισμό, τους Στεφανιοδρόμους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Νικολακάκη, δημοτικούς συμβούλους, ενώ στην υποδοχή δυναμικό παρόν έδωσε o Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών!
O Μύθος
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι διοργανωτές για το μύθο, "η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλέφασσας, ηγεμόνων της Φοινίκης. Όταν ενηλικιώθηκε η Ευρώπη μια μέρα πήγε στα λιβάδια για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία. Ήταν τόσο όμορφη που ο θεός Δίας την ερωτεύτηκε και για την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε έναν ήρεμο, εύσωμο, δυνατό και όμορφο, λευκό ταύρο με μικρά κέρατα. Πήγε δίπλα της προσποιούμενος ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει, γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο, δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα κατευθυνόμενος προς τη θάλασσα, την οποία διέσχισε συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Όταν επιβιβάστηκε στο νησί και έφτασε στη Μεσσαρά, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά τη θέση είχε πάρει ο Δίας που την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στο Ιδαίο Άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας.
Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, ο οποίος και υιοθέτησε τα παιδιά που είχε αποκτήσει με τον Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριωνα, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.
Όταν πέθανε η Ευρώπη, την τίμησαν θεοί κι άνθρωποι και προς τιμή της έδωσαν στην ήπειρο το όνομά της. Τη λάτρεψαν και έκαμαν γιορτή προς χάρη της, τα Ελλώτια,, γιατί ανασταινόταν η φύση κι έπλεκαν στεφάνια, με περίμετρο 9 μέτρα περίπου, σε κάθε Ελληνιστική πόλη-κράτος της Μεσσαράς . Η Ευρώπη ταυτίζεται με την πανάρχαια θεά της γονιμότητας στη Κρήτη στους αρχαίους χρόνους που επαναφέρει την ζωή την άνοιξη".
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη