2η Στεφανιοδρομία στη Μεσαρά (Φωτογραφίες)

mesaralive.gr  03 May, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
2η Στεφανιοδρομία στη Μεσαρά (Φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου η 2η Στεφανιοδρομία στη Μεσαρά αναβιώνοντας το Μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης.

Σε σχετικό δελτίο τύπου οι διοργανωτές Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς και Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, αναφέρουν ότι  ο Μύθος της αρπαγής της  Ευρώπης αναβιώνει μετά από 2500 χρόνια και  ξαναδημιουργείται  στην πρώτη χωρική γεωγραφική Ευρώπη στην Μεσαρά, στον τόπο που έδωσε το όνομα στην ήπειρο Ευρώπη.

Επίσης στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται «Το στεφάνι του Μύθου, με 9 μέτρα περίμετρο , διέσχισε την Μεσαρά από το χωρίο Πραιτόρια έως και τις Μοίρες και η διαδρομή ονομάστηκε η διαδρομή της Μυθικής Ευρώπης. Και η δεύτερη διαδρομή που ξεκίνησε  από το χωριό Χάρακα και ήταν η διαδρομή του Βασιλιά Αστερίων , του πρώτου Βασιλιά της Κρήτης, βάση του Μύθου της αρπαγής της Ευρώπης.  Και στο χωριό Πραιτόρια και στο Χάρακα βρισκόταν όλοι οι τοπικοί φορείς των χωριών αυτών.  Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων  έστειλε τους χαιρετισμούς του για καλή επιτυχία του δρώμενου της αναβίωσης του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης. Το ξεκίνημα και το καλωσόρισμα της διαδρομής της Μυθικής Ευρώπης, έγινε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου  Πραιτωρίων , στις 10 η ώρα το πρωί της Κυριακής 30 Απριλίου 2017, και το ξεκίνημα και το καλωσόρισμα της άλλης διαδρομής έγινε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου του Χάρακα ( διαδρομή του Μυθικού πρώτου Βασιλιά της Κρήτης Αστεριών ). Με  αρχή των διαδρομών (της Μυθικής Ευρώπης) από Πραιτόρια και Χάρακα (και   διαδρομή του Μυθικού πρώτου Βασιλιά της Κρήτης Αστεριών),  και μετά Στέρνες Ασήμι, Λούρες , Στόλοι,  Γκαγκάλες,  Αγίοι Δέκα, Μητρόπολη και κατέληξε στην Γεωργική Σχολή Μεσαράς της Γόρτυνας, περίπου στις 2  το μεσημέρι.

Το χωριό Πραιτόρια και το χωριό Χάρακας στάθηκαν αντάξιοι απέναντι σε αυτήν την ιστορική στιγμή της αναβίωσης. Κάτοικοι, παιδιά με την βοήθεια του συλλόγου του χωριού  οργάνωσαν μια άψογη αφετηρία της ιστορικής Στεφανιοδρομίας του Μύθου, μια πρωτότυπη ιδέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Παιδιά των χωριών, οι νέοι στεφανιοδρόμοι,  έτρεξαν μαζί με τους στεφανιοδρόμους του μύθου μέσα στο χωριό τους και μάλιστα κάποια από αυτά ακλούθησαν σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή . Ένα μπράβο μάλλον είναι πολύ λίγο μπροστά στη δύναμη ψυχής των και για την αγάπη προς το χωριό τους, και μάλιστα πολλά από αυτά ήθελαν να τερματίσουν στο τέλος της διαδρομής , στη Γεωργική Σχολής Μεσαράς.

Αυτή την χρονιά τα  παιδιά ήταν διπλάσια σε αριθμό συμμετοχής από πέρυσι . Αλλά και τα υπόλοιπα χωριάδεν υστέρησαν, αφού  με θερμή υποδεχτήκαν τους στεφανιοδρόμους και το στεφάνι οι σύλλογοι και οι κάτοικοι των χωριών. Οι σύλλογοι της διαδρομής κοντά στους σταθμούς νερού και αναψυκτικών είχαν κατασκευάσει το Στεφάνι του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης μαζί όμως με το στεφάνι πρόβαλλαν και τον προσωπικό μύθο του χωριού τους . Η ενθουσιώδης υποδοχή από τα μπαλκόνια των χωριών και τις αυλές των σπιτιών και από τις πλατείες των χωριών σηματοδότησαν την νέα ελπίδα, την νέα αναγέννηση  της υπαίθρου και της ζωής στη Μεσαρά ταυτισθήκανε με τους  μυθικούς συμβολισμούς του μύθου, τους   συμβολισμούς  της   μητέρας φύσης. Με ένα χαμόγελο ,με ένα στεφάνι του Μύθου και με ένα λουλούδι της φύσης αλλάζομε την ζωή μας. 

Την δεύτερη στεφανιοδρομία εκτός από το  Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς που είναι ο δημιουργός της πρωτότυπης αυτής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο μαζί με το σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης συνεργάστηκαν επίσης ο Δήμος Φαιστού,  ο Δήμος Γόρτυνας και ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων.

Στις 8 Απριλίου έγινε και μια  τρίτη διαδρομή, χωρίς  ημεροδρόμους με αφετηρία το Καμηλάρι που πέρασε  από τα χωριά Άγιος Ιωάννης, Πιτσιδία, Σίβα, Κουσέ, Πετροκεφάλι, Πόμπια, Αληθινή, Πέρι, Πλάτανος, Πλώρα, Φλαθακίες, Βασιλική, Βαγιωνία, Λούκια, Στάβιες, Διονύσι, Παναγιά, Στέρνες, Αγιά Φωτιά, Χάρακα-Πραιτόρια.

Στο τέλος της διαδρομής , στην Γεωργική Σχολή  ο πολιτιστικός σύλλογος του Αμπελούζου  υποδέχτηκε με θέρμη τους στεφανιοδρόμους του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης και το Μυθικό Στεφάνι. 

Το Μυθικό στεφάνι είναι το σύμβολο του Μαραθωνίου της Μεσαράς , του πρώτου Μαραθωνίου  Ευρώπης  ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Και φυσικά , στην Γεωργική σχολή, υπήρχε φαγητό ,  κρασί και ρακί για τους συμμετέχοντες στην δεύτερη στεφανιοδρομία και το κρητικό συγκρότημα του Ηλιακή Νίκου έδωσε το μουσικό, κοινωνικό και το πολιτιστικό τόνο και χόρεψαν και διασκέδασαν  οι στεφανοδρόμοι και οι παραβρισκόμενοι στη εκδήλωση της Στεφανωμένης Μυθικής Ευρώπης., όπως ονομάστηκε η γιορτή.

Ο τερματισμός στη Γεωργική σχολή είχε συμβολικό χαρακτήρα για τον αγροτικό κόσμο του τόπου μας, γιατί η πρώτη μυθική Ευρώπη είχε άμεση σχέση με την γεωργία. Η πρώτη γεωγραφικά Ευρώπη ήταν η Μεσαρά. Και ήταν στα αρχαία χρόνια γιορτή χαράς, ελπίδας, ζωής, ανάσταση της φύσης, της γεωργίας, της καλλιέργειας της γης κλπ.

Ο Μύθος της αρπαγής της Ευρώπης πρέπει, μαζί με την δράση της Στεφανιοδρομίας, να ενταχθεί στην πνευματική παγκόσμια κληρονομιά της Ουνέσκο , αλλά με τη προϋπόθεση η στεφανιοδρομία να γίνει θεσμός , με την βασική  στήριξη των Μεσαριτών  (πρόταση του προέδρου του Δικτύου Σπυριδάκη Μιχάλη).

Τέλος ευχαριστούμε  όσους βοήθησαν, κατοίκους, συλλόγους, δήμους αλλά ιδιαίτερα τους μικρούς  στεφανιοδρόμους της Μεσαράς τους χορηγούς το  αρτοποιείο ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ Α.Ε για τις μπλούζες των στεφανιοδρόμων, τα νερά Βότομος και την βιοτεχνία  Freshsnack

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους

Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς και Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης».

 

mesaralive.gr  03 May, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα