Ανά νομό και περιφέρεια ο εκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ -Πώς βλέπει «γαλάζιες» Κρήτη και Αχαΐα

  03 January, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ανά νομό και περιφέρεια ο εκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ -Πώς βλέπει «γαλάζιες» Κρήτη και Αχαΐα

Ανά περιφέρεια και νομό προχωράει τον εκλογικό της σχεδιασμό η ΝΔ, δίνοντας μεγάλη σημασία στην πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική, καθώς «είναι αυτή που θα διαμορφώσει τη δυναμική για τις δεύτερες εκλογές, που θα κρίνουν την αυτοδυναμία», τονίζουν στελέχη του κόμματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε περιφέρειες στις οποίες το 2019, παρά την αύξηση των ποσοστών, δεν επετεύχθη η πρωτιά παρότι στην πλειοψηφία του ο εκλογικός χάρτης βάφτηκε με μπλε χρώμα.

Από αυτές ξεχωρίζει η μάχη της Κρήτης, ένα παραδοσιακό κεντροαριστερό κάστρο όπου κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2012, οπότε και οι τέσσερις νομοί από «πράσινοι» έγιναν «ροζ», με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει πλέον τα ηνία. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ κατάφερε να αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά της, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή, και το στοίχημα της πρώτης θέσης χάθηκε.

Αυτή τη φορά, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή. Την αισιοδοξία αυτή συμμερίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που εξέφρασε κατά το προσυνέδριο του κόμματος που διεξήχθη τον Απρίλιο στο Ηράκλειο, λέγοντας ότι «στις επόμενες εκλογές η Κρήτη θα είναι γαλάζια».

Στόχος να γίνει «γαλάζια» η Κρήτη
Αυτή την τριετία έχει δείξει, άλλωστε, προσωπικό ενδιαφέρον για την έναρξη και υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στο νησί, όπως ο ΒΟΑΚ, το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι και ο λιμένας Ηρακλείου. Ευνοϊκή για τη ΝΔ είναι και η συγκυρία που έχει διαμορφωθεί με την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τα ανεβασμένα ποσοστά που καταγράφει το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη ψαλιδίζει αντίστοιχα ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εξίσωση αυτή δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για νίκη της ΝΔ τουλάχιστον σε τρεις από τους τέσσερις νομούς του νησιού -Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι-, όπως αποτυπώνεται σύμφωνα με πληροφορίες και σε δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο νησί.

Το «στοίχημα» για την Αχαΐα
Ανάλογο στοίχημα για την Πειραιώς αποτελεί και το έτερο κεντροαριστερό κάστρο, η Αχαΐα. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περιφέρεια ξεκινά από ακόμα καλύτερη βάση, καθώς, κόντρα σε προβλέψεις και προϊστορία, κατάφερε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 να εκλέξει «γαλάζιο» περιφερειάρχη, με τον Νεκτάριο Φαρμάκη να κερδίζει από τον πρώτο γύρο με 36,98% τον Απόστολο Κατσιφάρα που είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και συγκέντρωσε 32,93%, επισφραγίζοντας στον δεύτερο γύρο τη νίκη του.

Από την Αχαΐα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε και τις νέου τύπου περιοδείες, καθώς επισκέφθηκε για δύο ημέρες τον νομό, εγκαινίασε έργα και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα. Στις εθνικές εκλογές του 2019 είχε συγκεντρώσει 32,43%, αυξάνοντας κατά 10 μονάδες τα ποσοστά της, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 40,27%, όμως η υλοποίηση έργων τοπικού ενδιαφέροντος όπως ο δρόμος Πάτρα - Πύργος ή η σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα έχουν δώσει πόντους στην κυβέρνηση, που πιστεύει ότι μπορεί να τους κεφαλαιοποιήσει στην κάλπη, κερδίζοντας αυτή τη φορά την πρώτη θέση.

 

  03 January, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα