Aμάρι: Απο σήμερα οι αιτήσεις για την καταγραφή ζημιών απο την καταστροφική πυρκαγια του Αυγουστου

  09 October, 2024 ΑΡΘΡΑ
Aμάρι: Απο σήμερα οι αιτήσεις για την καταγραφή ζημιών απο την καταστροφική πυρκαγια του Αυγουστου

Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για την καταγραφή ζημιών στις επιχειρήσεις από την πυρκαγιά της 7ης Αυγούστου 2024 στην περιοχή ΔΕ Συβρίτου και ΔΕ Κουρητών του Δήμου Αμαρίου της ΠΕ Ρεθύμνης. 

Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, σύμφωνα με το Ν.4797/2021 (ΦΕΚ 66Α') όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,  ξεκινά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, την υποδοχή αιτήσεων για την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από την ΑΓΡΟΤΟΔΑΣΙΚΗ πυρκαγιά της 7ης Αυγούστου 2024 στην περιοχή ΔΕ Συβριτου και ΔΕ Κουρητών Δήμου Αμαρίου της ΠΕ Ρεθύμνης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη.  

Η ανακοίνωση αφορά αποκλειστικά τις εξής κατηγορίες δικαιούχων: 

Επιχειρήσεις (βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή/και ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών και των κοινωνιών αστικού και κληρονομικού δικαίου, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
 Στις άνωθεν επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται οι δημόσιες επιχειρήσεις, δημοτικές ή κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).
Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες ιδιωτικού δικαίου, τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς που ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και δεν επιδιώκουν κέρδος, όπως φιλανθρωπικά σωματεία, κοινωφελή ιδρύματα και αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα»
Αγροτικές εκμεταλλεύσεις ( γεωργικές ή κτηνοτροφικές μονάδες (επιχειρήσεις) οι οποίες ανήκουν σε ένα ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα ή και σε νομικά πρόσωπα. Επίσης, δικαιούχοι επιχορήγησης δύναται να είναι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσοι δηλαδή έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).
Επίσης δικαιούχοι δύναται να είναι και φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και οι οποίοι έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΜΑΑΕ

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε στοιχεία του ενεργητικού της επιχείρησης , όπως

1. Εξοπλισμός,

2. Πρώτες ύλες,

3. Εμπορεύματα,

4. Φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης,

5. Μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και

6. Αποθηκευμένα προϊόντα.

«Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, όπως αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμπληρωμένη σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης όπως είναι δηλωμένα στην ΑΑΔΕ, υπογεγραμμένη και στη συνέχεια σκαναρισμένη στο email:   [email protected]

Η παραπάνω αίτηση, επιμελώς συμπληρωμένη, πρέπει να συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

Αναλυτική Περιγραφή ζημιάς με φωτογραφίες και λοιπό υλικό που να περιγράφει την καταστροφή, καθώς και αριθμητική αποτίμηση της ζημίας ( πχ αριθμός κατεστραμμένων αντικειμένων)
Για αγρότες / αγροτικές επιχειρήσεις: 1. Αντίγραφο του ΜΑΑΕ, 2. Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) έτους 2024

Η προθεσμία αποστολής αιτήσεων είναι έως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2831340716 και 2831340711 (γραφείο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθυμνου).

Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αμαρίου, στους πίνακες ανακοινώσεων των ενδιαφερόμενων Δημοτικών κοινοτήτων, καθώς και τον τοπικό τύπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Ιδιαίτερες επισημάνσεις

Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση πληγείσας επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης, πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, πρέπει να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες, βίντεο, κλπ), , ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την επιχείρηση του.

Οι επιχειρήσεις που είναι δυνητικά δικαιούχοι περιγράφονται στην Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 74617 ΕΞ 2021/21 (ΦΕΚ 2670 Β/23-6-2021) «Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων επί των διαδικασιών επιχορήγησης επιχειρήσεων για θεομηνίες του ν. 4797/2021 (Α' 66)»

 

  09 October, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα