Ομάδα ερευνητών στο Baylor College of Medicine ολοκλήρωσαν μια πολύ σημαντική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, το Αλτσχάιμερ στα πρώιμα στάδια εκδηλώνεται -μεταξύ άλλων- και με σιωπηλές επιληπτικές κρίσεις.
Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι είναι αυτές οι κρίσεις που πρέπει να θεωρούνται ως η απαρχή του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο του ασθενούς. Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για εκατομμύρια ασθενείς.
Η καταστροφική ασθένεια ξεκινά με επιληπτικές κρίσεις βαθιά στην κύρια δομή μνήμης του εγκεφάλου, γνωστή ως περιοχή του ιππόκαμπου, υποστηρίζει η μελέτη. Οι ερευνητές ονόμασαν αυτά τα επεισόδια “σιωπηλές επιληπτικές κρίσεις”, επειδή δεν προκαλούν σπασμούς και δεν ανιχνεύονται από τις παραδοσιακές μεθόδους εγκεφαλικής εξέτασης.
Ωστόσο, οι ερευνητές γιατροί υποστηρίζουν ότι ήταν σε θέση να παρατηρήσουν τα δυσλειτουργικά σχήματα σε δύο ασθενείς, χρησιμοποιώντας λεπτά σύρματα για να τοποθετήσουν ηλεκτρόδια σε βαθιές περιοχές του εγκεφάλου τους.
Ο δρ Jeffrey Noebels, καθηγητής νευρολογίας και νευροεπιστήμης στο Baylor College of Medicine, δήλωσε: “Περίπου πριν από 10 χρόνια πριν (σ.σ. αναφέρεται σε έρευνα που είχε δημοσιευθεί το 2007 στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American), εκπλαγήκαμε όταν εντοπίσαμε παρόμοιες 'σιωπηλές επιληπτικές κρίσεις' σε ποντίκια πειραματόζωα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όταν μετρήσαμε την ηλεκτρική δραστηριότητα στους εγκεφάλους των ζώων, ανιχνεύσαμε ανώμαλες ηλεκτρικές εκκενώσεις με ένα μοτίβο παρόμοιο με εκείνο των επιληπτικών κρίσεων. Αυτές οι 'κλινικά σιωπηλές κρίσεις' στις βαθιές περιοχές του εγκεφάλου, εμείς θεωρήσαμε, ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα μνήμης”.
Οι γιατροί εισήγαγαν ηλεκτρόδια στους εγκέφαλους δύο ασθενών, πραγματοποιώντας μικρές τομές στα κρανία τους. Έτσι, ήταν σε θέση να παρατηρήσουν ξεκάθαρες "σιωπηλές επιληπτικές κρίσεις", που δεν ανιχνεύθηκαν από τις παραδοσιακές εγκεφαλικές εξετάσεις με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
Οι μη-σπασμωδικές επιληπτικές κρίσεις θεωρούνται από τους ερευνητές ως ένα έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι στην πλειοψηφία των ασθενών με Αλτσχάιμερ, οι οποίοι έχουν μια σποραδική μορφή της νόσου.
Ο δρ Noebels πρόσθεσε: “Αυτή η έρευνα με δύο ασθενείς αποδεικνύει την θεωρία, ότι οι 'σιωπηλές επιληπτικές κρίσεις' μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ”.
Έχει αναφερθεί στο παρελθόν, ότι σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, οι οποίοι έχουν ιστορικό της νόσου στις οικογένειές τους, οι σπασμωδικές κρίσεις είναι συχνές, ειδικά σε προχωρημένες περιπτώσεις. Ωστόσο, για τους περισσότερους ασθενείς, η νόσος δεν είναι από εκείνες που “τρέχουν” σταθερά σε μια οικογένεια. Σε αυτούς τους ασθενείς, που εμφανίζουν σποραδική μορφή της νόσου, οι σπασμωδικές κρίσεις τυπικά δεν υπάρχουν. “Για τον λόγο αυτό, η μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου με ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δεν θεωρείται απαιτούμενη και ως εκ τούτου, σπάνια εκτελείται”, ανέφερε επίσης ο δρ Noebels.
Ο συνάδελφός του, δρ Andrew Cole, δήλωσε με την σειρά του, ότι αυτές οι επιληπτικές κρίσεις “θα μπορούσαν να συμβάλουν, ή να επιταχύνουν την εκφυλιστική διαδικασία που υποκρύπτει τη νόσο του Αλτσχάιμερ”.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.
Πηγή: express.co.uk- madata.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εκπαίδευση: Αδυναμία στην κατανόηση και παραγωγή λόγου παρουσιάζουν οι μαθητές – Τι φταίει;
- Ποιες λέξεις περιέγραψαν καλύτερα για τους Έλληνες το 2024
- Έλληνες και πολιτική: Απογοήτευση στο ζενίθ, ενδιαφέρον στο ναδίρ – Πανευρωπαϊκή έρευνα
- Περισσότερες από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας το α’ 10μηνο του 2024
- Ερευνα: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2