Αλμυρό κέικ με μανιτάρια
Υλικά
Για το αλμυρό κέικ με μανιτάρια
250 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα σε φέτες
Λίγο φρέσκο θυμάρι
50 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
2 αυγά
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά
100 γρ. καπνιστό χοιρομέρι (ή όποιο άλλο αλλαντικό ή τυρί)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε 2 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο και αμέσως μετά τα μανιτάρια.
Χωρίς να ανακατεύουμε, τα ψήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
Τα πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα τα αυγά, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το λιωμένο κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στο μείγμα τα μανιτάρια, τα τυριά και το αλλαντικό.
Τέλος, ενσωματώνουμε κοσκινίζοντας το αλεύρι και αναδιπλώνουμε τα υλικά με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του σκεύους.
Το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε.
Μυστικά
Σοτάρουμε τα μανιτάρια χωρίς να ανακατεύουμε για να πιούν όλα τα υγρά και να στεγνώσουν, ενώ στο μείγμα τα βάζουμε όταν κρυώσουν τελείως.
Εναλλακτικά, ψήστε στους 170°C στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 55΄.
Μπορείτε να βάλετε ό,τι αλλαντικό θέλετε.
Δείτε επίσης
- Μανιτάρια αλα κρεμ
- Ελαιόλαδο: Αυτή είναι η τιμή σήμερα για τον κρητικό παραγωγό
- Έρευνα: Πόσα χρόνια ζωής μπορεί να κερδίσει ένας ενήλικας αν ασκείται τακτικά
- Εφάπαξ από τον e-ΕΦΚΑ και επιδόματα ανεργίας από την ΔΥΠΑ: Αυτές είναι οι ημερομηνίες -κλειδιά
- Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης: Σημαντικό να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας