Αλμυρό κέικ με γραβιέρα και λιαστές ντομάτες
Τα αλμυρά κέικ είναι εξαιρετικό ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι. Δοκιμάστε το συνδυασμό λιαστής ντομάτας με γραβιέρα και θα τα καθιερώσετε και τις άλλες μέρες του χρόνου ως σνακ.
Υλικά
80γρ. βούτυρο βουβαλίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
200γρ. γραβιέρα, σε κύβους
50γρ. ΛΙΑΣΤΈΣ ΝΤΟΜΆΤΕΣ, σε κομμάτια
4 αβγά
200ml γάλα φρέσκο πλήρες
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα. Βάζετε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει. Ρίχνετε το βούτυρο να λιώσει και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, αλάτι, τη γραβιέρα και τις λιαστές ντομάτες.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα και το σοταρισμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε το μίγμα του αλευριού στο μίγμα των αβγών και ανακατεύετε.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια ορθογώνια φόρμα του κέικ. Αδειάζετε μέσα το μίγμα και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε για 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να βγαίνει καθαρή μία οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο. Το αφήνετε να κρυώσει για 5 λεπτά στη φόρμα. Κατόπιν το ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα και σερβίρετε.