Aλλες δραστηριότητες της 88χρονης παπαδιάς από τη Γαλιά- Ζύμωμα
Με 80 έτη εμπειρία στο ψωμί η πρεσβυτέρα Ευαγγελία Χουστουλάκη, διδάσκει σήμερα τα παιδιά της τα μυστικά του ψωμιού στον παλιό ξυλόφουρνο!
Δεν γνωρίζει μονάχα πως να μπολιάζει τα δένδρα της, και μάλλιστα στην ηλικία της, αλλά γνωρίζει καλά να φτιάχνει και τράφους, στα χωράφια της, και να κάνει ασφαλώς και πεντανόστιμο ψωμί!
Σήμερα ο γιός της παπαδιάς o Mανώλης, θέλησε να φτιάξει ''ένα ψωμί που να σε πχιάνει'' όπως λέει, και ''να σε κρατάει'' άμα φας ένα χαραμάδι.
Αποφάσισε ετσι, να ζυμώσει 35 κιλά αλεύρι ανάμεικτο με κριθάρι και βρώμη, αλλά με τις συμβουλές και τις καθοδηγίες της μητέρας του, σχεδόν αιωνόβιας Ευαγγελίας.
'' 70 οκάδες φτάζιμο ψωμί εζύμωνα μιά φορά μόνη μου'' Θα μας πει η γηραιά πλέον παπαδιά.
Βέβαια όπως μας είπε, πολλές φορές τη βοήθαγε και η μεγάλη της κόρη η Μαρία.
Στο φούρνο μας, όλη η γειτονιά εζύμωνε κάποτε!
Η μια γυναίκα εβοήθαγε την άλλη, και οι άνδρες ανάβανε το φούρνο.
Όταν ήταν να ζυμώσουν, την προηγούμενη μέρα, ο άνδρας του σπιτιού, θα πήγαινε με το γαϊδουράκι στο βουνό, να βρει τέσσερα δεμάθια ξύλα.
Από φουντερά, θύμους, αθινοκαλιές, αστυβίδες, μέχρι πιό χονδρά ξύλα όπως κατσοπρίνια, σκίνους, η και ασπαλάθους!
Σήμερο δεν πολυζυμώνουν στους παλιούς φούρνους, γιατί οι νέες γυναίκες δεν γνωρίζουν καλά τα μυστικά του ψωμιού.
Το ψωμί θέλει τέχνη και εμπειρία, παραδέχεται η ίδια.
Για το ''κακό μάτι'' μας είπε η παπαδιά:
-Μιά φορά παιδί μου εζύμωσα μόνη μου 40 οκάδες ψωμί, και εμπήκε μια γυναίκα και το ξάνοιξε μόνο στσι τάβλες, και ντελόγο τα ψωμιά ούλα εκρεμάσανε και επέσανε!
Κακό πράμα το μάτι παιδί μου, και το ψωμί είναι ευαίσθητο στο κακό μάτι!
Παράλληλα μας έδειχνε πραχτικά πως γίνεται το καλό ζύμωμα..
-Πρέπει να έχουμε τα χέρια μας σφιχτά στη φούχτα, μας λέει, με τη μύτη της φούχτας προς τα κάτω.
Πρέπει να χώνουμε τη γροθιά μας μέχρι τον πάτο στη ζύμη, να ανεβαίνει το ένα χέρι, και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο να κατεβαίνει το άλλο.
Έτσι γίνεται το ζύμωμα παιδί μου, μου λέει η θεία η παπαδιά.
Πρώτο ψωμί κάνουμε το πρόσφορο μας.
Έχουμε μια στάμπα με τη σφραγίδα του Χριστού και την τυπώνουμε στο πρόσφορό μας.
Μετά πλάθουμε τα άλλα ψωμιά.
Σήμερα ζύμωσε η παπαδιά με μαγιά, αλλά μιά άλλη φορά μας είπε πως θα μας δείξει και πως γινόταν παλιά και το φτάζυμο, που ήταν από κοπανισμένα ρεβύθια, μαζί με ζεστό νερό στο κουρούπι, που το λέγανε ''κουνενό''.
Δεν είχαμε σήμερα κουνενό, και έτσι στα 35 κιλά αλεύρι βάλαμε 150 γραμμάρια μαγιά, ένα κιλό ζάχαρη, και 400 γραμμάρια αλάτι.
Από βραδύς έμεινε η μαγιά με ζεστό νερό στην άκρη της σκάφης, και σκεπάστηκε καλά με μια κουβέρτα.
Το πρωί ήδη είχε αρχίσει να αφρίζει και στη συνέχεια προσθέτοντας κι άλλο ζεστό νερό, άρχισε το ζύμωμα!
Η παπαδιά μας έδειχνε πως γίνεται το ζύμωμα, πως αποσπούσε μια μεγάλη ποσότητα ζύμης και την έκανε τούμπα για να τη ζυμώνει.
Κατόπιν άφησε τη ζύμη μιά ώρα να ''ξεκουραστεί'' και στη συνέχεια πήρε την ανάλλογη ποσότητα για το πρώτο ψωμί, που ήταν το πρόσφορο.
Το πρόσφορο θα το πήγαιναν το πρωί την Κυριακή στην εκκλησία.
Ένα ένα το ψωμί που έφτιαχνε η παπαδιά, το τοποθετούσαμε στις τάβλες. Γίνανε σύνολο 115 ψωμιά!
Ο Μανώλης ο γιός της, είχε ήδη ανάψει το φούρνο, τον είχε πανήσει με τον πανιστή, και τώρα περίμενε εμάς να του πάμε τις τάβλες με τα ψωμιά να τα βάζει ένα ένα με την πινακωτή στο φούρνο!
Ο φούρνος χώρεσε όλα τα ψωμιά, και σκέπασε εκείνα που ήταν κοντά στα κάρβουνα με χαρτιά να μην καούν μέχρι να ψηθούν και τα πίσω.
Έτσι συμβάδιζαν τα ψωμιά όλα το ψήσιμο. Σε μιά ώρα περίπου τα ψωμιά μας ήταν ήδη έτοιμα!
Όταν βγάζουμε τα ψωμιά μας στο τέλος, στην Κρήτη λένε την ευχή τση Παναγίας, που εδώ την είπε η παπαδιά:
''Πρόβαλε Παναγία μου, με τον Μονογεννή σου,
και τα ψωμιά εβγάλαμε, να δώσεις την ευχή σου''
Ένα ένα ψωμί, το έβγαζε ο Μανώλης, και μείς το κόβαμε σε ντγάγκους και το ξαναβάζαμε στις τάβλες.
Εδώ πλέον έχει η παράδοση πρώτον, να προσφέρει η νοικοκυρά ελιές τυρί και ψωμί ζεστό του φούρνου!
Επίσης, και όσοι βοήθησαν στο ζύμωμα, να παίρνουν δώρο και από δυό ψωμιά!
Οι ελιές με το ζεστό ψωμί και το τυρί, ήταν πράγματι ένα θαύμα, γιατί ένοιωθες να τρώς και ''να σε πχιάνει''!
Μετά από μιά ώρα περίπου, τα κομμένα πλέον σε ντάγκους ψωμιά, ξαναμπήκαν στο φούρνο, όπου και κλείστηκε για μερικές μέρες, μέχρι να ξεροψηθούν και να γίνουν παξιμάδι.
Το παξιμάδι μπορεί να διατηρείται για μήνες σε ξηρό και στεγνό μέρος, ενώ το απαλό ψωμί, δύσκολα διατηρείται πάνω από διό η τρέις μέρες.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις