Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης σχεδιάζει η κυβέρνηση – Τι θα κάνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες

  16 June, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης σχεδιάζει η κυβέρνηση – Τι θα κάνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον τρόπο φορολόγησης των πολιτών με τεκμαρτό τρόπο. Όπως αποκαλύπτει το MEGA, η κυβέρνηση σχεδιάζει και αναμένεται να υλοποιήσει εντός των επόμενων μηνών, την αναμόρφωση από μηδενική βάση των τεκμηρίων διαβίωσης και παράλληλα η οριζόντια μείωσή τους κατά 30% από το 2025.

Ταυτόχρονα το 2025 (για τη χρήση του 2024) θα αναπροσαρμοσθεί το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό ο οποίος έχει αναπροσαρμοστεί.

Τεκμήρια επαγγελματιών: Ποιες αλλαγές εξετάζονται
Τι ισχύει

Ετήσια ελάχιστη αμοιβή επαγγελματιών:

0-3 έτη εργασίας: 0 €

4 έτη: 3.603 €

5 έτη: 7.316 €

6 έτη: 10.920 €

7 έως 9 έτη: 12.012 €

10 έως 12 έτη: 13.104 €

Πάνω από 12 έτη: 14.196 €

Απαλλαγή από ελάχιστη αμοιβή: Αγρότες, «Μπλοκάκια», Ανάπηροι >80%

Μείωση ελάχιστης αμοιβής 50%:

* Ανάπηροί: 67% έως 79%

* 1η Κατοικία: Σε χωριά ή νησιά

* Μονογενείς: Με ανήλικα

Γονείς: Πολύτεκνοι ή τέκνα ΑΜΕΑ >67%

Τι εξετάζεται να αλλάξει

Μικρή μείωση: Ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής

Να λαμβάνεται υπόψη: Οικογενειακό εισόδημα

Ευκολότερη διαδικασία: Αμφισβήτησης τεκμηρίων

Αξιοποίηση: Τεχνητής νοημοσύνης

Διασταυρώσεις: Μέσω στοιχείων myDATA

Ο Αντώνης Μουζάκης, φοροτεχνικός, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το νέο μέτρο.

«Στον συνυπολογισμό των εισοδημάτων συμφωνώ όπως και στο γεγονός πως μέσω διασταυρώσεων πρέπει να προκύψει ό,τι επιβάρυνση πρέπει να προκύψει. Το μέτρο έτσι όπως έχει έρθει, το κράτος δεν θα εισπράξει τα ίδια το 2024. Εγώ δεν είμαι υπέρ αυτού του μέτρου. Κανένας δεν πρόλαβε να συμμορφωθεί. Το μέτρο πιστεύω πως δεν θα στεφθεί με επιτυχία γιατί έχει προβλήματα. Το μέτρο έχει μία λογική».

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία από τις 75.166 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δείχνουν τα εξής:

Σχεδόν το 51% των επαγγελματιών ή 37.943 φορολογούμενοι εμπίπτουν στο τεκμήριο εισοδήματος. Δηλαδή τα φορολογητέα εισοδήματα που δήλωσαν είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο και να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που δήλωναν εισοδήματα «φτώχειας».
Οι επαγγελματίες, παρά τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά, κρατούν αποστάσεις από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τα τεκμαρτό εισόδημα είτε για αντικειμενικούς λόγους είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου.

Διενέργεια ελέγχου

Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου αποκαλύπτοντας ωστόσο αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

 

  16 June, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα