Ακρίβεια: Πόσο έχουν αυξηθεί οι χονδρικές τιμές σε φρούτα, λαχανικά και κρέατα

  04 March, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ακρίβεια: Πόσο έχουν αυξηθεί οι χονδρικές τιμές σε φρούτα, λαχανικά και κρέατα

Αυξήσεις καταγράφονται στις χονδρικές τιμές σε ορισμένα, φρούτα, λαχανικά και κρέατα. Από την Παρασκευή 1η Μαρτίου έχει τεθεί σε  εφαρμογή το μέτρο που αφορά τις «καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι» με την προσθήκη των κατηγοριών «νωπό κατσίκι» και «νωπό αρνί», στις ήδη υπάρχουσες με τα φρούτα, τα λαχανικά, το χοιρινό, το κοτόπουλο και τα ψάρια.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου οι προμηθευτές θα υποχρεώνονται να πωλούν τα προϊόντας σε «καθαρές» τιμές (net prices) και θα τους επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Η αποτελεσματικότητα ωστόσο του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στόχος είναι και για αυτά τα προϊόντα να υπάρξουν μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν το 10%. Οι τιμές στα λαχανικά, τα φρούτα και το κρέας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας που κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς καταγράφονται μεγάλες διαφορές από την τιμή παραγωγού μέχρι την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής ενώ παρόλο που οι καιρικές συνθήκες είναι φέτος καλύτερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, υπάρχουν προϊόντα τα οποία πωλούνται ακόμη πιο ακριβά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) η χονδρική τιμή  στα καρότα είναι τα 70 λεπτά του ευρώ  ανά κιλό από 55 λεπτά πέρυσι, αντίστοιχα τα ξερά κρεμμύδια στο 1 ευρώ από 70 λεπτά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια στα 2 ευρώ από 1,30 ευρώ, τα λάχανα στα 40 λεπτά από 30 λεπτά, τα παντζάρια στα 80 λεπτά από 75 λεπτά και οι πιπεριές χονδρές στα 2,50 ευρώ από 2,30. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετά λαχανικά που η χονδρική τους τιμή είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι όπως είναι για παράδειγμα τα αγγούρια, τα κολοκύθια, τα κουνουπίδια, τα μαρούλια, οι μελιτζάνες, τα μπρόκολα και οι ντομάτες.

Στα ακτινίδια η χονδρική τιμή φτάνει το 1,60 ευρώ το κιλό από 1,20 ευρώ πέρυσι, αντίστοιχα στα αχλάδια το 1,40 από 1 ευρώ, τα μήλα Γκόλντεν Ντελίσιους στο 1,10 από 1 ευρώ ενώ μειωμένες είναι οι τιμές στις μπανάνες. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι οι τιμές στα μανταρίνια και στα λεμόνια.

Ακριβότερα αρνί και κατσίκι

Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι είναι οι χονδρικές τιμές σε ορισμένα κρέατα. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία από τον ΟΚΑΑ οι τιμές στα αρνιά κυμαίνονται από 6 έως 9 ευρώ όταν πέρυσι ήταν από 5,50 έως 8 ευρώ, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 50 λεπτά η ελάχιστη τιμή και έχει αυξηθεί κατά 1 ευρώ η ανώτατη.

Επίσης 6 με 9 ευρώ το κιλό είναι η χονδρική τιμή στα κατσίκια με την χαμηλή τιμή να μένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και την ανώτατη να είναι αυξημένη κατά 1 ευρώ. Στα χοιρινά οι τιμές είναι οριακά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι όπως και στα εισαγόμενα μοσχάρια ενώ στα εγχώρια μοσχάρια οι τιμές έχουν μείνει αμετάβλητες.

 

  04 March, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα