Ακρίβεια: Φρούτα, λάδι και λαχανικά αδειάζουν το πορτοφόλι

  16 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ακρίβεια: Φρούτα, λάδι και λαχανικά αδειάζουν το πορτοφόλι

Η ακρίβεια εξακολουθεί να τσακίζει τα νοικοκυριά, με τις τιμές στα τρόφιμα να συνεχίζουν να καλπάζουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 7%, εκτοξεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το συνολικό ποσοστό των ανατιμήσεων πάνω από το 27%.

Το χρονικό διάστημα του εν λόγω εκτροχιασμού που παρατηρείται στα ράφια έχει γίνει πια τεράστιο. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που, όπως δείχνουν νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ακρίβεια ήταν τρομακτική και τον Ιανουάριο 2024.

Οι τιμές που εκτροχιάστηκαν γι’ άλλη μια φορά

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε 8,3% σε ετήσια βάση. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως σταθερά τους τελευταίους μήνες, κατέγραψε η τιμή του ελαιόλαδου που εκτινάχθηκε 67,4% καθώς και οι τιμές των φρούτων (14,2%) και λαχανικών (14,4%).

Διψήφια ήταν η αύξηση στις τιμές των μεταλλικών νερών, αναψυκτικών και χυμών φρούτων (11,7%), ενώ σημαντική ήταν η αύξηση και στα ψάρια (7,7%).

Υψηλές αυξήσεις συνέχισαν να σημειώνονται για έναν ακόμη μήνα στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων (12,7%), των πακέτων διακοπών (9,3%) και των κινηματογράφων – θεάτρων (7,9%). Χαμηλότερες ήταν οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων (3,6%) και των ειδών ένδυσης – υπόδησης (3,5%).

«Πράσινος χρυσός»

Η ακρίβεια λοιπόν συνεχίζει να «καίει» τις τσέπες των καταναλωτών, καθώς ο πληθωρισμός στα βασικά είδη διατροφής συνεχίζει να κινείται πάνω από 8%, με τον «πράσινο χρυσό», το ελαιόλαδο, να καταγράφει αυξήσεις μέσα σε ένα χρόνο:

Ελαιόλαδο: +67,4%
Φρούτα: +14,2%
Λαχανικά: +14,4%

Ανεπηρέαστες οι τιμές, συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν

Ακόμη και από τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο τα νοικοκυριά πλήρωσαν παραπάνω, μόνο σε έναν μήνα, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι τιμές δεν αλλά ζουν από τα μέτρα κατά της ακρίβειας και μάλιστα συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν προς τα πάνω ανεπηρέαστες.

+6,8% για το ελαιόλαδο,

+5,7% για τα αλλαντικά,

+4,6% για τα κρασιά,

+4,1% για το βούτυρο,

+3,4% για τις σάλτσες και τα καρυκεύματα.

 

  16 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα