Ακόμα περιμένουν οι Δήμοι της Κρήτης τα οφειλόμενα από την Κτηματική Υπηρεσία

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχονται σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις τα οφειλόμενα προς τους δήμους της Κρήτης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για την οργάνωση και καθαριότητα των παραλιών. Από το 2024 οπότε και η Κτηματική ανέλαβε την διαδικασία της δημοπρασίας και εκμίσθωσης, δεν έχει κοινοποιήσει τα μισθωτήρια συμβόλαια και κυρίως καθυστερεί δραματικά να αποδώσει στους δήμους το 60% που τους αναλογεί.
Η αφαίρεση της αρμοδιότητας εκμίσθωσης των παραλιών από τους δήμους και η εκχώρηση της στην Κτηματική Υπηρεσία, έχει οδηγήσει από το περασμένο καλοκαίρι σε ένα ακόμη παράδοξο. Αφενός το κόστος για την οργάνωση, καθαριότητα και ναυαγοσωστική κάλυψη παρέμεινε στους ΟΤΑ , αφ’ εταίρου δεν τηρείται η νομοθεσία που προβλέπει απόδοση σε αυτούς του 60% των κερδών της Κτηματικής από τα μισθωτήρια συμβόλαια.
“ Το ελληνικό δημόσιο από το 2024 δεν έχει αποδώσει ούτε ένα σένς στους δήμους. Έχω κάνει δύο επιστολές στον Υπουργό Οικονομικών ,μια στον Υπουργό εσωτερικών, την έχω κοινοποιήσει στην ΚΕΔΕ ότι αυτή τη στιγμή δεν μας αποδίδουν τα λεφτά που απαιτούνται βάση του νόμου”, τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στον δήμο Πλατανιά , το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, φτάνει ετησίως τις 550.000 ευρώ. «Περιμένουμε αυτή τη στιγμή έστω και μετά από ένα χρόνο, το ελληνικό κράτος να ανταποκριθεί, διότι τις δαπάνες για τη ναυαγοσωστική προστασία, για την καθαριότητα και μια σειρά άλλα ζητήματα, οι δήμοι τις επωμίζονται. Και τα φροντίζουμε από ίδιους πόρους. Επιβαρύνουμε δηλαδή άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού, για να είμαστε συνεπείς και να είναι ασφαλείς οι λουόμενοι μας. Είτε είναι συμπολίτες μας, είτε επισκέπτες. Αλλά δε σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να έχει τέτοιο βαθμό ασυνέπειας απέναντι μας», είπε στη Ν.Κ. ο κ. Μαλανδράκης.
Το νέο καθεστώς που τέθηκε από πέρυσι σε ισχύ προβλέπει ότι η Κτηματική Υπηρεσία αναλαμβάνει τις διαδικασίες δημοπρασίας των παραλιών και μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία είσπραξης του αντιτίμου, αποδίδει στους δήμους το ποσοστό που τους αναλογεί και το οποίο έρχεται να καλύψει τα κονδύλια που δαπανούν για την τοποθέτηση ναυαγοσωστών, την οργάνωση, προσβασιμότητα και καθαριότητα.
Όπως είπε ο δήμαρχος Πλατανιά, «όφειλαν να μας κοινοποιούν τα μισθωτήρια συμβόλαια . Ούτε αυτά μας έχουν στείλει για να γνωρίζουμε ποια έγιναν εντός των διοικητικών μας ορίων ,για τι ποσά μιλάμε, τι είναι το 60% που θα πάρουμε ,αν έχει βεβαιωθεί ή αν έχει εισπραχθεί που είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι».
Το νέο νομικό πλαίσιο για τις παραλίες (Ν. 5092/2024) που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2024 είχε ως αρχικό σκοπό να υπάρξει περισσότερος ελεύθερος χώρος στις παραλίες ,που κατά γενική ομολογία δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Υπογράφηκε σύμβαση για τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε 177 παραλίες της Κρήτης
- ΤripAdvisor: Ποιες παραλίες της Κρήτης ξεχώρισαν
- 5 από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης
- ΤripAdvisor: Οι παραλίες της Κρήτης που συγκαταλέγονται στις καλύτερες της Ευρώπης για το 2023
- Τουριστικός πόλος έλξης οι παραλίες της Κρήτης!