Αγροτικό πρόγραμμα ΝΔ: Πάρ’ το αλλιώς, Κυριάκο

Του Γιώργου Λακόπουλου  04 March, 2016 ΓΝΩΜΕΣ
Αγροτικό πρόγραμμα ΝΔ: Πάρ’ το αλλιώς, Κυριάκο

Η ΝΔ ανακοίνωσε "αγροτικό πρόγραμμα", υποσχόμενη να το συμπληρώνει με "περισσότερες λεπτομέρειες".

Καλή ιδέα. Αλλά αν το μελετήσει κάνεις θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται ακριβώς για  λύσεις -από ένα εν αναμονή ευρωπαϊκό κυβερνητικό κόμμα- στο αγροτικό πρόβλημα μιας χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μια από τις λιγοστές ελπίδες της είναι να ανασκουμπωθεί ο πληθυσμός της - ιδίως σε τομείς όπως είναι η αγροτική παραγωγή.

Αντίθετα είναι ένα κείμενο που προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά των αγροτών -ψηφοφόρων. Δεν αγγίζει με τόλμη τα κρίσιμα θέματα και περιορίζεται σε υποσχέσεις για το ασφαλιστικό και τις επιδοτήσεις. Πχ η ΝΔ υπόσχεται την αυτονομία του Ο.Γ.Α. Αλλά δεν λέει τίποτε για την ελληνική πρωτοτυπία για τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από όλους τους υπόλοιπους. 

Υπόσχεται τον "ορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών", αλλά δεν αναφέρεται στο φαινόμενο της ενοικίασης της αγροτικής γης που αυξάνει το κόστος των αγροτικών προϊόντων. Δεν έχει καμιά πρόβλεψη για τον αναπροσανατολισμό των καλλιεργειών, για τις εξαγωγές, για τη μετατροπή των συνεταιρισμών από διανομείς επιδοτήσεων σε εμπορικούς μηχανισμούς. 

Το εν λόγω πρόγραμμα  ανακυκλώνει τις  σημερινές παθογένειες. Η ΝΔ θα επανεξετάσει τους συντελεστές Φ.Π.Α .-"όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες"-,  την "ταχύτερη καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων", την "ταχύτερη επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες",  τους "συμψηφισμούς οφειλομένων εισφορών με τις κοινοτικές επιδοτήσεις" και άλλες διευκολύνσεις. Αλλά δεν λέει τίποτε για την παραγωγική διαδικασία, τη συνεταιριστική εξυγίανση και τη μετατροπή των κοινοτικών κονδυλίων σε προϋποθέσεις απόκτησης εισοδήματος και όχι απ' ευθείας σε εισόδημα. 
 
Με άλλα λόγια η ΝΔ αντί για μεταρρυθμίσεις υπόσχεται να παράσχει διευκολύνεις -ορισμένες από τις οποίες δεν είναι πλέον δυνατόν να παρασχεθούν- στον αγροτικό πληθυσμό και όχι ριζικές ανατροπές ενός αντιπαραγωγικού και συχνά παρασιτικού καθεστώτος που ακυρώνει την πιο παραγωγική δυνατότητα της χώρας μετά τον τουρισμό. Πρόκειται για κείμενο που επιδιώκει να δημιουργήσει την εικόνα ότι στη Συγγρού έχουν σχεδιασμό και ενδιαφέρονται για τους αγρότες. Στην πραγματικότητα όμως δεν λύνει το πρόβλημα και μοιάζει σα να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις ψήφους τους και ακολουθούν την πεπατημένη: υποσχέσεις...

Με αυτή την πρακτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον οποίο η αγορά αναμένει μεταρρυθμίσεις, δεν θα μπορέσει να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση και κυρίως να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα -αν κάποια στιγμή αναλάβει τη διαχείρισή της. Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών, μοιάζει σα να είναι γραμμένο στο πόδι, ως μέσο με σκοπό να καλλιεργήσει τις σχέσεις την ΝΔ με τη συγκεκριμένη πελατεία.
 
Αν με τον ίδιο τρόπο σκοπεύει να προσεγγίσει και άλλες κοινωνικές ομάδες δεν θα πείσει κανέναν για τις μεταρρυθμιστικές προθέσεις του. Γιατί όπως έλεγε ο Αλμπέρ Καμύ: "Στην πολιτική, πάντα είναι τα μέσα που καθαγιάζουν τον σκοπό και ποτέ ο σκοπός τα μέσα". 

 

Του Γιώργου Λακόπουλου  04 March, 2016 ΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα