Αγρότες: Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Ποια θέματα θα συζητηθούν

  13 February, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αγρότες: Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Ποια θέματα θα συζητηθούν

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου  με την αντιπροσωπεία των αγροτών προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα του κλάδου τους, να ακούσει τα αιτήματά τους και να τους παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση. Το παρών στη συνάντηση αυτή αναμένεται να δώσουν από την πλευρά της κυβέρνησης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός αρμόδιος για την κρατική αρωγή Χρήστος Τριαντόπουλος, οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, Μάκης Βορίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιάννης  Μπρατάκος και ο διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Υπενθυμίζεται δε πως τα ονόματα των 15 αντιπροσώπων τους που  απαρτίζουν την Επιτροπή των αγροτών:

Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
Νίκος Κούτρας
Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Μετά στη 1 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ποια θέματα θα συζητηθούν

Η συζήτηση αναμένεται να αφορά τα στενά περιθώρια για οριζόντια μέτρα, ενώ θα ζητηθεί να έρθουν νωρίτερα και με δόσεις ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί ως προκαταβολή το 30% από τα 82 εκατ. ευρώ σε περίπου 300.000 αγρότες και τα υπόλοιπα χρήματα σε δόσεις μέσα στους επόμενους μήνες.  Θα γίνει και μια συζήτηση για αγροτικό ρεύμα για το 2024. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ανακοινωθεί έκπτωση 10% για το ηλεκτρικό ρεύμα  των αγροτών.  Στην κορυφή της ατζέντας  θα βρεθεί και το αυξημένο κόστος παραγωγής που έχει να κάνει κυρίως με την ενέργεια. Αλλά  θα συζητηθούν θέματα ατελειών και διορθώσεων για την ΚΑΠ.

«Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την σημερινή συνάντηση. Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι «το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα βήμα».

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» είχε πει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  και είχε εξηγήσει πως  «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».  Πάντως ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να παρουσιάσει σήμερα και  ορισμένα στήριξης για τους αγρότες τα οποία  θα ισχύσουν μέχρι και το 2025.

Η θέση των αγροτών

«Περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να δείξει έμπρακτα ότι κατανοεί τα προβλήματά μας και ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που μας έχουν βγάλει στο δρόμο, άρα περιμένουμε να μας να μας δώσει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μας κάνει μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας και από εκεί και πέρα να κάνουμε συζητήσεις επί των τιμών των προϊόντων, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, επί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις των αγροτών πάνω από 40 με 50% και φυσικά ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τι ΕΛΓΑ θέλουμε να κάνουμε και πότε θα έχουμε έναν οργανισμό που θα ασφαλίζει πραγματικά 100% τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στους κτηνοτρόφους θα ασφαλίζει τις απώλειες που έχουν από όλες τις νόσους» τόνισε  χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας μιλώντας στην  τηλεοπτική εκπομπή  της ΕΡΤ «Συνδέσεις». Ακόμα ανέφερε ότι «αν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι, γυρνάμε στα μπλόκα μας και κάνουμε τις γενικές συνελεύσεις […] στο πίσω μέρος του μυαλού μας το επόμενο στάδιο της κλιμάκωσης, αν δεν ικανοποιηθούμε, είναι μια πιθανή κάθοδος με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Αθήνα».

 

  13 February, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα