Αγρότες: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση φόρου
Ανάμικτα αναμένεται να είναι τα συναισθήματα των αγροτών όταν γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, καθώς για τους μεν που θα δουν μείωση φόρου κατά 30% θα ακουστούν χαράς Ευαγγέλια.
Για τους δε όμως που θα επιβαρυνθούν με το πλήρες ποσό, το χέρι θα πρέπει να μπει ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη... Την ίδια ώρα όμως, νέες επιβαρύνσεις έρχονται τόσο τους αγρότες όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς έως και διπλάσιες αυξήσεις στις εισφορές αναμένεται να φέρει μαζί του το νέο σύστημα αναπροσαρμογής τους, σε σχέση με το υπάρχον μετά από τις αυξήσεις των μισθών φέτος.
Αναφορικά με τους αγρότες που θα δουν μείωση φόρου 30%, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης, «η δυνατότητα αυτή αφορά σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι είχαν συνάψει σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας ή αποτελούν μέλη Συνεταιριστικών Οργανώσεων οπότε και θα έχουν μείωση φόρου 30%. Οι υπόλοιποι αγρότες που λειτουργούν είτε μεμονωμένα είτε δεν έχουν συνάψει συμφωνητικό για την πώληση του παραγόμενου προϊόντος τους σε ποσοστό άνω του 75% σε κάποιο έμπορο, θα κληθούν να πληρώσουν πλήρη φόρο».
Η έκπτωση στον φόρο ισχύει από πέρυσι στους επαγγελματίες αγρότες. Από φέτος όμως την δυνατότητα μείωσης φόρου έχουν όλες οι κατηγορίες αγροτών που καλλιεργούν ή εκτρέφουν παραγωγικά ζώα. Προϋπόθεση όμως για την χορήγηση της απαλλαγής του 30% του φόρου είναι η πώληση στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας του 40% τουλάχιστον της συνολικής αγροτικής τους παραγωγής, έστω και αν αυτό αφορά σε μία και μόνο σύμβαση για την πώληση των προϊόντων τους.
Συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας θεωρούνται τα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ παραγωγού και συγκεκριμένων επιχειρήσεων – αγοραστών με την οποία ο παραγωγός δεσμεύεται για την πώληση προϊόντων του. Για να γίνουν αποδεκτές θα πρέπει να αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία: το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο ή η επωνυμία, κατά περίπτωση, και ο ΑΦΜ των συμβαλλομένων, το είδος των προϊόντων, η έκταση των αγροτεμαχίων. Εάν πρόκειται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αντί της έκτασης αναγράφεται ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου από το οποίο παράγονται τα προϊόντα, η ποσότητα των προϊόντων, η χρονική διάρκεια του συμφωνητικού, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του έτους, η τιμή των προϊόντων και ο χρόνος παράδοσης.
“Βόμβα” στις εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών από τις αυξήσεις των μισθών
Διπλάσιες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στις εισφορές τόσο των ελευθέρων επαγγελματιών όσο και των αγροτών αναμένεται να φέρει το νέο σύστημα αναπροσαρμογής τους λόγω των αυξήσεων στους μισθούς φέτος. Το μεγάλο βάρος μάλιστα στη διαμόρφωση του επερχόμενου δείκτη, αναμένεται να πέσει στους μισθούς όσων εργάζονται τον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (έκθεση διοικητή, Απρίλιος 2024), υπάρχουν ήδη κάποιες επίσημες προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες (το 2024):
– Το σύνολο αμοιβών εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,1%
– Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,4%
Οι προβλέψεις αυτές είναι υπερδιπλάσιες (αν και σε αυτές περιλαμβάνονται και οι αμοιβές του δημοσίου) σε σχέση με τις προβλέψεις για το φετινό πληθωρισμό. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών, ο πληθωρισμός φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,6%.
Σε περίπτωση που παρέμενε ως είχε το πλαίσιο καθορισμού των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών και επαληθευόταν η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ για τον πληθωρισμό φέτος, οι εισφορές των εν λόγω ασφαλισμένων θα αυξάνονταν κατά 2,6%.
Αντίθετα, το επερχόμενο πλαίσιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν για τον καθορισμό των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα -και όχι τον πληθωρισμό – θα μπορούσε να φέρει αυξήσεις (στις εισφορές των επαγγελματιών και αγροτών) μεγαλύτερες (στο 5% -7% έναντι του 2,6%).
Υπενθυμίζεται πως κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2023, οι εισφορές των επαγγελματιών και αγροτών αναπροσαρμόζονται με βάση το ποσοστό μεταβολή του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση (2020) αυτό προβλέπεται να αλλάξει από το 2025, με τις εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών να πρέπει να αναπροσαρμοστούν κατά το δείκτη μισθών.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις