Αγιοφάραγγο ένα πραγματικό στολίδι στο Νότο ας το προσέξουμε
Γνωστό πλέον σε όλους το καταπληκτικό φαράγγι της Κρήτης, στα νότια παράλια, κι αυτό φαίνεται με τον όλο αυξημένο κάθε χρόνο, αριθμό επισκεπτών.
Αρχίζει λίγα χιλιόμετρα σε χωμάτινο δρόμο, και κατηφόρα, μετά το Μοναστήρι της Οδηγήτριας.
Αφήνει ο επισκέπτης το αυτοκίνητό του πριν την συρμάτινη περίφραξη, και ξεκινά τον ποδαρόδρομο με είκοσι λεπτά περίπου περπάτημα, για φτάσει στην παραλία του Αγιοφάραγγου.
Στο δρόμο έχει να θαυμάσει τα ψηλά τοιχώματα του φαραγγιού, τα ανεμοδαρμένα δένδρα και θάμνους πάνω στους βράχους.
Θα θαυμάσει τα πολλά σπήλαια, την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, όπου θα κάνει και μια στάση για να δροσιστεί με το δροσερό πηγαδίσιο νερό από τη χειροκίνητη αντλία!
Η εκκλησία ιδανική και για βαφτίσεις!
Αν ο επισκέπτης, το φαράγγι το περάσει βράδυ, εντυπωσιακές είναι οι φιγούρες των δένδρων πάνω στις κορυφές των βράχων, που κάνουν την αντίθεσή τους με το ανοιχτό μπλε του ουρανού.
Αν είναι μεσημέρι, καλό είναι ο επισκέπτης να κρατά και ένα μπουκάλι δροσερό νερό.
Να κρατάει το μαγιό του, γιατί σίγουρα θα τον μαγέψει η καταπληκτική θάλασσα, που συνήθως είναι ζεστή και διαυγέστατη!
Θα χρειαστεί πετσέτα να σκουπιστεί, γιατί το νερό εδώ της θάλασσας, έχει πολύ αλάτι και αν στεγνώσει στο σώμα, θα φαίνεται η ασπρίλα του αλατιού!
Ιδανικό μέρος το Αγιοφάραγγο, για περπάτημα ενός ζευγαριού, αλλά και μιάς παρέας, η παρέας φίλων που θα θέλουν και να κατασκηνώσουν!
Θα χρειαστεί οι επισκέπτες, αν μείνουν όλη μέρα, να πάρουν από το σπίτι τις προμήθειές τους, και τους καφέδες, γιατί δεν υπάρχει καντίνα.
Όμως για το καλό του επισκέπτη, το οδικό δίκτυο ίσως τον είναι δύσκολα προσβάσιμο, και ειδικά για τον τουρίστα, ο οποίος δεν θα έχει συνηθίσει σε χωμάτινους αγροτόδρομους, με πολλές πέτρες και λακκούβες!
Φυσικά, ένα πέρασμα με το μηχάνημα για να ισιώσει ο δρόμος ίσως είναι απαραίτητο.
Δυστυχώς παρ όλες τις προειδοποιητικές πινακίδες για την καθαριότητα, ουδόλως γίνεται σεβασμός στο περιβάλλον.
Η έλλειψη σε χημικές τουαλέτες, έχει σαν αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος να έχει βρομήσει από τους διαμένοντες και περαστικούς., ειδικά στο τελείωμα αριστερά.
Ο κάθε επισκέπτης, θα πρέπει να αναλαμβάνει τα σκουπίδια του, μια και δεν υπάρχουν εκεί κάδοι, να τα βάλει σε μια σακούλα, και να τα αφήσει φεύγοντας, στον κάδο που είναι στην είσοδο του φαραγγιού.
Μια πινακίδα ξεχασμένη από το χρόνο μας πληροφορεί πως το φαράγγι ανήκει στο ''ΔΗΜΟ ΜΟΙΡΩΝ'' κι όχι στο Δήμο Φαιστού!
Όπως και να' χει όμως, το Αγιοφάραγγο, είναι στολίδι της περιοχής, και για αυτό και οι δεκάδες εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά τις μέρες του Καλοκαιριού.