Αγία Σοφία :Προκλητικοί οι Τούρκοι- Κατέβασαν την ταμπέλα του μουσείου

  15 July, 2020 ΑΡΘΡΑ
Αγία Σοφία :Προκλητικοί οι Τούρκοι- Κατέβασαν την ταμπέλα του μουσείου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σήμερα οι Τούρκοι ξήλωσαν την ταμπέλα που έγραφε «Μουσείο Αγίας Σοφίας»

Τη διαδικασία επέβλεψε ο διευθυντής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Ζαφέρ Ακτάς, ο οποίος δήλωσε ότι «ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά».

Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν και οι εργασίες στην Αγία Σοφία, με τεχνικά συνεργεία να αρχίζουν από το θόλο στο εξωτερικό του μνημείου.

Ερντογάν: Κουρτίνες και «σκοτάδι» θα καλύψουν τις εικόνες

Το ζήτημα της κάλυψης των ψηφιδωτών και αγιογραφιών μέσα στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, που προσπαθούν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να μην επηρεαστούν τα έργα τέχνης.

Το θέμα απασχόλησε μάλιστα και τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος τη Δευτέρα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουριέτ», με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ασχολείται προσωπικά με το θέμα.Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι «οι εικόνες θα καλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια της λατρείας. Και υπάρχουν δύο μέθοδοι για αυτό. Η μία είναι να καλυφθούν με μια κουρτίνα, αλλά ερευνούμε αν έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές. Και η δεύτερη είναι, όπως σε ορισμένα μουσεία στην Ευρώπη υπάρχουν συστήματα συσκότισης που χρησιμοποιούνται για μια ορισμένη περίοδο χωρίς να καταστρέψουν το έργο τέχνης, να φέρουμε και να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τον ίδιο τρόπο».

Σχεδιάζει κήρυγμα στην πρώτη προσευχή ο Ερντογάν

Το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει ο ίδιος κήρυγμα μέσα από την Αγία Σοφία στις 24 Ιουλίου, την πρώτη ημέρα που θα λειτουργήσει ως τζαμί, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Bild.

Σύμφωνα με το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται διπλωματικούς κύκλους, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει να ενεργήσει την ημέρα εκείνη ως ιμάμης στο πλαίσιο του plan B (όπως το χαρακτηρίζει το δημοσίευμα) που έχει προκειμένου να τονώσει το προφίλ του, καθώς η δημοτικότητά του βαίνει μειούμενη το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, οι οπαδοί του Ερντογάν έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία στο Twitter με τίτλο «Ilk Namazi sen kildir» (να ηγηθεί της πρώτης προσευχής). 

Καταδικάζουν την Τουρκία βουλευτές είκοσι χωρών

Την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την ανάκληση του μουσειακού καθεστώτος του κτιρίου του ιστορικού Ναού της Αγίας Σοφίας και μετατροπής του σε τζαμί καταδίκασε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).

Με βουλευτές-μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας από 20 κράτη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των προέδρων και των εισηγητών των επιτροπών της, για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

  15 July, 2020 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα