Αccuweather: Υψηλές θερμοκρασίες στον πρίζοντα για την Κρήτη

  21 February, 2021 ΑΡΘΡΑ
Αccuweather: Υψηλές θερμοκρασίες στον πρίζοντα για την Κρήτη

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι στη μακροπρόθεσμη πρόγνωσή τους «βλέπουν» υψηλές θερμοκρασίες, με την πιθανότητα μερικών τελευταίων χειμωνιάτικων ξεσπασμάτων

Το... "κτήνος" από την Ανατολή ακονίζει τα... δόντια του για την Ευρώπη, όμως εμείς στην Κρήτη μάλλον δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε. Ο λόγος για το "Beast from the East", το κύμα ψύχους που έβαλε στην κατάψυξη τη Βόρεια Ευρώπη στις αρχές της άνοιξης του 2018, με την οποία βλέπουν ομοιότητες στον... ορίζοντα για τη φετινή άνοιξη στη Γηραιά Ήπειρο οι μετεωρολόγοι της αμερικανικής ιστοσελίδας AccuWeather, στη μακροπρόθεσμη εποχική τους πρόγνωση.

Ωστόσο, το μισό της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα το κεντρο-ανατολικό τμήμα της χώρας, η Κρήτη και τα νησιά, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης φαίνεται ότι θα μπουν από νωρίς σε συνθήκες... προθέρμανσης για το θέρος με υψηλές θερμοκρασίες. Η υπόλοιπη, Δυτική Ελλάδα, μαζί με τα Δυτικά Βαλκάνια, το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας και της Αυστρίας θα δουν επίμονες καταιγίδες, σε αντίθεση με τη Βόρεια Σκανδιναβία που θα έχει ήπιο αν και υγρό καιρό, όπως και η Ιβηρική χερσόνησος. Την άνοιξη θα αργήσουν να δουν οι κάτοικοι στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης, πάντα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του αμερικανικού AccuWeather, καθώς στις χώρες τους το κρύο έχει προδιάθεση να παραμείνει.

Η άνοιξη του 2021 στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Accuweather

Βροχές και καταιγίδες

Η εποχική πρόγνωση για την άνοιξη του 2021, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γνωστή μετεωρολογική ιστοσελίδα, δείχνει ότι το σύστημα που προκάλεσε ισχυρές καταιγίδες στη Δυτική Ευρώπη και σε μέρος του Νότου της Γηραιάς μέσα στον φετινό χειμώνα έχει την τάση να παραμείνει ενεργό, τουλάχιστον στις αρχές της άνοιξης. Το σύστημα αυτό θα ακολουθήσει ένα μονοπάτι που θα το οδηγήσει διαμέσου της Γαλλίας στην Ιταλία και τη Βαλκανική χερσόνησο ειδικά τον Μάρτιο, κάτι που χαρακτηρίζεται από τους μετεωρολόγους του AccuWeather ασυνήθιστο, καθώς τυπικά το μοτίβο αυτό εμφανίζεται να κινείται την άνοιξη προς τον Βορρά.

Όπως αναφέρει στη σχετική δημοσίευση της ιστοσελίδας ο επικεφαλής μετεωρολόγος Τάιλερ Ρόις, που επί μία δεκαετία που κάνει προγνώσεις για το AccuWeather εστιάζει στην περιοχή της Ευρώπης, αυτό το μοτίβο των καταιγίδων προς τα νότια αναμένεται ότι θα εξασθενήσει ως τα τέλη της άνοιξης, ωστόσο μέχρι τον Μάιο υπάρχει ο κίνδυνος αξιοσημείωτων συνεπειών από τις επίμονες καταιγίδες, με όλη τη συγκεκριμένη ζώνη να εκτιμάται ότι θα καταγράψει υψηλά επίπεδα υετού τη φετινή άνοιξη. Το μοτίβο αυτό βάζει στο "κόκκινο" για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων τις παράκτιες περιοχές των δυτικών Βαλκανίων και το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, καθώς επίσης τη Δυτική Ελλάδα και ειδικά τις περιοχές που βίωσαν αντίστοιχες καταστροφές στα τέλη του 2020.

Η Ιβηρική χερσόνησος

Υγρός θα παραμείνει ο καιρός και για την Ιβηρική χερσόνησο, σύμφωνα με το AccuWeather, καθυστερώντας αρκετά την εαρινή άνοδο του υδραργύρου, γεγονός που εκτιμάται ως ευεργετικό για την αγροτική παραγωγή, καθώς δε διαγράφεται στον ορίζοντα ο κίνδυνος τόσο έντονων φαινομένων όπως στην Ιταλία. Η βροχή αλλά και το νερό από τα χιόνια που θα αρχίσουν να λειώνουν θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα των υδροφορέων, πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς του AccuWeather.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία πέρασαν ένα δύσκολο χειμώνα με τις θερμοκρασίες στην Ιβηρική χερσόνησο κάτω από τον μέσο όρο της εποχής και, όπως φαίνεται, θα ζήσουν μια δύσκολη άνοιξη προς τα τέλη της εποχής καθώς η τάση αυτή θα αναστραφεί και οι θερμοκρασίες θα ακολουθήσουν την ανιούσα πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα.

Κρύο στον Βορρά

Η άνοιξη θα στήσει για λίγο στο ραντεβού τους κατοίκους στο μεγαλύτερο μέρος της Βορειοδυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, που βίωσαν ένα σκληρό χειμώνα ειδικά μέσα στον Φεβρουάριο, οπότε και τις πρώτες μέρες του μήνα καταγράφηκε ρεκόρ χιονόπτωσης εδώ και μια δεκαετία στην Ολλανδία και ρεκόρ 26 ετών όσον αφορά στη θερμοκρασία στη Μεγάλη Βρετανία και πιο συγκεκριμένα στη Σκοτία. Το κρύο αναμένεται ότι θα διατηρηθεί μέσα στον Μάρτιο για ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Νότια Σκανδιναβία, τη Γερμανία και τη Δυτική Πολωνία. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι καταιγίδες, ενώ το όλο καιρικό μοτίβο εκτιμάται ότι θα εμπλουτίσει με ακόμα περισσότερο χιόνι τα βουνά στη Βρετανία και τις ψηλές κορυφές σε Γαλλία και Γερμανία μέσα στον Μάρτιο.

Ο υδράργυρος θα αρχίσει να κινείται σε ανοιξιάτικους ρυθμούς στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου, ξεκινώντας από τις Βρετανικές νήσους. Το κρύο θα συνεχίσει να είναι επίμονο και για τις βορειότερες χώρες και κυρίως για τον Νότο της Σκανδιναβικής χερσονήσου.

"Το τέρας από την Ανατολή" του 2018

Όσον αφορά στο "τέρας από την Ανατολή", όπως το "βάπτισαν" οι μετεωρολόγοι, ήταν ένα ισχυρό κύμα ψύχους προερχόμενο από τη Σιβηρία, το οποίο οδήγησε σε ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών σε πολλές χώρες της Ευρώπης στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου του 2018, πλήττοντας κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Αν και οι μετεωρολόγοι του AccuWeather βλέπουν ομοιότητες του ξεκινήματος εκείνης της άνοιξης με τη φετινή, εντούτοις σημειώνουν ότι, αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, το κύμα που θα έρθει δε θα είναι τόσο ισχυρό. Αυτό που θα φέρει θα είναι αρκετό κρύο και περιόδους βροχής και χιονιού στις ίδιες περιοχές με εκείνες που είχε πλήξει "το τέρας" το 2018.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Ζέστη για την Κρήτη με "ηχώ" χειμώνα

Η Ανατολική Ευρώπη, το ανατολικότερο τμήμα της Ελλάδας, τα νησιά και η Κρήτη θα βρεθούν στην αντίπερα όχθη. Την ώρα που η Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη θα παγώνουν, εμείς θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον υδράργυρο να έχει άφθονα κέφια. Προσοχή όμως. Σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη εποχική πρόγνωση του AccuWeather, δεν αποκλείονται ένα ή δύο πισωγυρίσματα με χειμωνιάτικο καιρό, που ωστόσο δε θα διαρκέσουν πάνω από μερικές ημέρες πριν επιστρέψει και πάλι η ζέστη και δη πάνω από τον μέσο όρο της εποχής. Αυτά πάντως τα τελευταία "τριξίματα των δοντιών" του χειμώνα ενέχουν τον κίνδυνο για περισσότερες χιονοπτώσεις τον Μάρτιο σε σχέση με το τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

 

  21 February, 2021 ΑΡΘΡΑ