Αβοκάντο: 25 συνταγές με τον θρεπτικό καρπό

  18 January, 2023 ΑΡΘΡΑ
Αβοκάντο: 25 συνταγές με τον θρεπτικό καρπό

Ο τροπικός αυτός καρπός, έχει μεγάλη θρεπτική αξία, πρωτεΐνες στο φουλ, βιταμίνες λιποδιαλυτές, ακόρεστα λιπαρά συστατικά που μοιάζουν με του ελαιολάδου, χωρίς να περιέχει σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες. Οι κύριες χώρες παραγωγής, είναι η Λατινική και η Κεντρική Αμερική, η Καλιφόρνια, η Ισπανία, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική. Στην Ελλάδα πρωτοκαλλιεργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, στην Κρήτη. Εγκλιματίστηκε ταχύτατα και βρήκε στα βόρεια Χανιά και στο δυτικό Ρέθυμνο καινούργια πατρίδα. Το κλίμα της Μεγαλονήσου τού πάει πολύ, αφού το κρητικό αβοκάντο συναγωνίζεται γευστικά τα παραγόμενα στις παραδοσιακές περιοχές.

Τον Οκτώβρη βγαίνουν στην αγορά οι πρώιμες ποικιλίες ελληνικού αβοκάντο (και το απολαμβάνουμε μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού). Η καλλιέργεια του αβοκάντο δεν θεωρείται επιβαρυμένη (οι παρεμβάσεις φυτοϋγειονομικού χαρακτήρα είναι σχεδόν μηδενικές), οπότε το βιολογικό από το συμβατικό διαφέρουν μόνο όσον αφορά τη λίπανση. Όσο βρίσκεται στο δέντρο, ο καρπός παραμένει σκληρός. Η διαδικασία ωρίμασης ξεκινάει μόλις κοπεί και ο βαθμός ωριμότητας προσδιορίζεται από τη συγκέντρωση λιπαρών ουσιών.

Πώς ωριμάζει πιο γρήγορα το αβοκάντο

Επιλέγουμε μέτρια σκληρά αβοκάντο, να υποχωρεί ελαφρώς η σάρκα τους όταν τα πιέζουμε. Για να επισπεύσουμε την ωρίμαση, τα τοποθετούμε σε κλειστή σακούλα μαζί με μερικά μήλα, εκτός ψυγείου. Σχετικά ουδέτερο γευστικά, συνδυάζεται με πολλά άλλα υλικά. Δοκιμάστε το, όμως, και μόνο με λίγο χυμό λεμονιού, με ένα αγουρέλαιο και χοντροτριμμένο αλάτι και πιπέρι. Εξαίσιο!

Δείτε εδώ 25 συνταγές με αβοκάντο

 

  18 January, 2023 ΑΡΘΡΑ