8χρονο παιδί πέθανε από διφθερίτιδα-Σπάνιο το κρούσμα σύμφωνα με τους γιατρούς
"Μην αμελείτε τα εμβόλια'' προειδοποιούν γιατροί στην Κρήτη
Ο θάνατος 8χρονου αγοριού στην Αθήνα που πιθανολογείται ότι οφείλεται σε διφθερίτιδα- μια ξεχασμένη νόσο στη χώρα μας- έχει προβληματίσει τους γονείς καθώς δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα τις τελευταίες δεκαετίες. Μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού και την είδηση ότι διερευνάται η πιθανότητα να πρόκειται για κρούσμα διφθερίτιδας κάποιοι γονείς επικοινώνησαν με τον παιδίατρό τους για να διασφαλίσουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο και ότι το παιδί τους δεν κινδυνεύει.
Πολλοί παιδίατροι δεν έχουν δει ποτέ διφθερίτιδα!
Μάλιστα ενδεικτικό της σπανιότητας της νόσου είναι ότι οι περισσότεροι παιδίατροι δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ ανάλογο περιστατικό και κυρίως γιατροί άνω των 60 ετών μπορεί να ήρθαν αντιμέτωποι στην καριέρα τους με ανάλογο κρούσμα! Παρ΄όλα αυτά -εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για διφθερίτιδα- δεν σημαίνει ότι με ένα περιστατικό μιλάμε και για επικίνδυνη «επανεμφάνισή» της.
«Δεν υπάρχει ανησυχία»
Σύμφωνα με τον γιατρό δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλη Λουμπούνη «όλοι είχαν προειδοποιήσει να μην αμελούμε τα εμβόλια γιατί θα αναβιώσουν ξεχασμένες νόσοι, ήταν λογικό να συμβεί αυτό που συνέβη με την ιλαρά, όπου είχαμε μια «μικροεπιδημία». Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν υπάρχει ανησυχία καθώς η διφθερίτιδα είναι μια αποκομμένη και ξεχασμένη νόσος. Πρόκειται για ένα από τα βασικά εμβόλια που ελάχιστοι δεν το κάνουν, και πρόκειται κυρίως για παθολογικές καταστάσεις».
"Ασπίδα" οι 1-3 δόσεις
Η υπόθεση θανάτου του 8χρονου διερευνάται καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε κάνει κάποιες από τις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, αλλά πέθανε από οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στη νόσο. Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι γιατροί, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί στην περίπτωση του άτυχου 8χρονου αν όντως έγιναν οι δόσεις του εμβολίου, αν τα εμβόλια ήταν σε άρτια κατάσταση και αν το παιδί είχε αλλά σοβαρά νοσήματα.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον κ.Λουμπούνη «είναι σημαντικό να γίνεται το εμβόλιο γιατί ακόμη και μια δόση δίνει χρόνο στον οργανισμό και βοηθάει ώστε να περάσεις περάσεις ελαφρύτερα τη νόσο ή ακόμα και να σωθείς. Δεν είσαι 100% ασφαλής αλλά είναι πιο δύσκολο να νοσήσεις βαριά, όταν έχεις εμβολιαστεί. Γι’ αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση (του 8χρονου παιδιού).»
Ακόμη πιο ασφαλές θεωρείται να έχει έχουν γίνει τουλάχιστον 2-3 δόσεις του εμβολίου στα παιδιά. Άλλωστε πρόκειται συνήθως για το πρώτο εμβόλιο που κάνει ένα μωρό λίγων μηνών ώστε να είναι απόλυτα προστατευμένο.
Το θέμα πάντως φέρνει στο προσκήνιο την επικινδυνότητα της αμέλειας ως προς τον βασικό εμβολιασμό παιδιών αλλά και το πόσο βλαβερές μπορεί να αποδειχθούν οι «φωνές» του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Πλήρως εμβολιασμένος ήταν ο οκτάχρονος
Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου του οκτάχρονου που πέθανε από διφθερίτιδα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το αγοράκι ήταν πλήρως εμβολιασμένο, όπως προέκυψε από το ιατρικό ιστορικό του.
Σημειώνεται ότι αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι ο οκτάχρονος είχε κάνει μόνο δύο από τις δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκίτη.
Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του νοσοκομείο ανέφερε: «Στις 22/11/2019 προσήλθε στο ΓΝΠΑ ‘Π. & Α. Κυριακού’ ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή
του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή. Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)».
Δείτε επίσης
- Η Κρήτη στις περιοχές που ευνοούν «διαβολικούς» ανέμους σαν αυτούς που κατέκαψαν το Λος Άντζελες
- ΕΘΕΑΣ: Τροποποιείται εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για εξόφληση επιδοτήσεων
- Μοσχάρι με μπύρα στη γάστρα
- Πανελλήνιες 2025: Αυτοί είναι οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων
- Μείωση κατέγραψαν οι Κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024