Αυτά που τρώμε δεν επηρεάζουν μόνο τη σιλουέτα μας, αλλά και το πώς… μυρίζουμε, με διάφορους τρόπους κι όχι μόνο όσον αφορά την αναπνοή.
Βρίσκεστε στο λεωφορείο και σας έρχεται μια άσχημη μυρωδιά που θυμίζει κάτι σε… αβγό που δεν βρίσκεται στα καλύτερά του; Κι ενώ το λεωφορείο αδειάζει, η μυρωδιά παραμένει; Είναι πολύ πιθανό η μυρωδιά να προέρχεται από εσάς, κι ας κάνατε μπάνιο το πρωί κι ας μην κουραστήκατε ή ιδρώσατε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι επιλέγουμε να φάμε επηρεάζει άμεσα το πώς μυρίζουμε και δεν εννοούμε μόνο τα προφανή, όπως π.χ. με το σκόρδο μυρίζει η αναπνοή.
Επιστημονικά, όλα εξαρτώνται από το πώς το σώμα μας μεταβολίζει τις θειούχες ενώσεις που βρίσκονται σε διάφορες τροφές, όπως το σκόρδο, το κύμινο, τα σπαράγγια κ.ά κι ενώ με το σκόρδο είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, κάποιες άλλες μυρωδιές που προέρχονται από τροφές, ίσως μας ξενίζουν.
Αν, λοιπόν, έχετε κάποιο επαγγελματικό ή ερωτικό ραντεβού ή πρέπει να βρεθείτε ανάμεσα σε κόσμο, ίσως θα πρέπει να αποφύγετε τις παρακάτω τροφές και να τις ανταλλάξετε με άλλες, αποφεύγοντας δυσάρεστες... οσμές.
Κόκκινο κρέας
Το 2006, ερευνητές από την Τσεχία συγκέντρωσαν δείγματα ιδρώτα από άντρες που κατανάλωναν κόκκινο κρέας και από χορτοφάγους. Έπειτα, ζήτησαν από μια ομάδα γυναικών να αναγνωρίσει την πιο άσχημη μυρωδιά, με βάση διάφορους παράγοντες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μυρωδιά των χορτοφάγων ήταν πολύ πιο ευχάριστη από των κρεατοφάγων. Οι κρεατοφάγοι εκεί έξω, λοιπόν, για να αποφύγετε τις δυσάρεστες οσμές, δοκιμάστε να μειώσετε το κρέας, αντικαθιστώντας το με θαλασσινά, μπιφτέκια λαχανικών κ.ο.κ.
Κάρυ/κύμινο
Μπορεί το κοτόπουλο με κάρυ να είναι πεντανόστιμο, αλλά ίσως δεν αξίζει την άσχημη μυρωδιά που μας αφήνει… «δώρο» μετά την κατανάλωσή του. Το άρωμα των μπαχαρικών όπως το κάρυ και το κύμινο «φωλιάζει» στους πόρους της επιδερμίδας και παραμένει εκεί για ημέρες. Ακόμη και λίγη ποσότητα κύμινου μπορεί να κάνει τη… δουλειά, γι’ αυτό δοκιμάστε κάρδαμο στη θέση του, αρωματικός σπόρος από ένα φυτό της οικογένειας του τζίντζερ, που διεισδύει στο δέρμα γρήγορα και αφήνει φρέσκο άρωμα. Σκόρδο
Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό όλων, όταν μιλάμε για τροφές και οσμές, το σκόρδο, εκτός από την ανάσα αναδύει οσμή και από το δέρμα, με κύριους υπαίτιους την αλισίνη, που είναι η κυρίαρχη θειούχα ουσία στο σκόρδο και είναι αυτή στην οποία οφείλεται η χαρακτηριστική και δυσάρεστη μυρωδιά του και την αλλίνη, που απελευθερώνονται όταν το σκόρδο κόβεται. Η αλισίνη διαλύεται γρήγορα μετά την κατανάλωση και μετατρέπεται σε άλλες ουσίες, που οδηγούν τα βακτήρια στο να αναμειγνύονται με ιδρώτα και να καταλήγουν σε έντονες μυρωδιές. Αν μυρίζετε… περίεργες μυρωδιές στις μασχάλες σας, εφαρμόστε λίγο άσπρο ξίδι ή μηλόξιδο μέχρι να κάνετε μπάνιο και έχετε υπόψη σας ότι αν σε ένα ραντεβού για φαγητό φάτε και οι δύο σκόρδο, η μυρωδιά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή και από τους δυο –εξαρτάται από εσάς αν θα πάρετε το ρίσκο…
Σπαράγγια
Αν τα σπαράγγια βρίσκονται συχνά στο πιάτο σας, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι δημιουργούν μια άσχημη οσμή στα ούρα, όταν η θειούχα ένωση μερκαπτάνη διασπάται στο πεπτικό σύστημα. Αν αναρωτιέστε γιατί τα δικά σας ούρα δεν μυρίζουν μετά τα σπαράγγια, μάλλον οφείλεται στο ότι ο οργανισμός σας δεν διαθέτει το ένζυμο που διασπά τη μερκαπτάνη. Αν διαπιστώνετε ότι όντως μυρίζουν περίεργα και σας δημιουργούν αμηχανία όταν χρησιμοποιείτε δημόσιες τουαλέτες, δοκιμάστε μια καλή εναλλακτική, όπως τις πιπεριές, που είναι γευστικές, χωρίς τις… παρενέργειες. Μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών
Από τη μία είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό, από την άλλη, τα λαχανικά αυτά ευθύνονται για διάφορες οσμές, με μία εξ αυτών αυτή του… κλούβιου αβγού, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Λόγω, όμως, του ότι τα λαχανικά αυτά είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά, δεν πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας. Για να αφαιρεθεί μέρος της οσμής τους, δοκιμάστε να τα βράσετε λίγο πριν τα μαγειρέψετε και αν θέλετε να τα εμπλουτίσετε με μερικά μπαχαρικά, όπως κόλιαντρο, κουρκουμά κ.ά. για να μπορείτε να πάτε στην τουαλέτα με την ησυχία σας.
Κρεμμύδια
Άλλη μια τροφή που δεν αποτελεί έκπληξη η παρουσία της στη λίστα, τα κρεμμύδια, όσο λαχταριστά κι αν είναι για εμάς, απωθούν τους γύρω μας αν τα καταναλώσουμε. Μόλις περάσουν το στάδιο της πέψης, τα έλαιά τους απορροφώνται στο αίμα, διαρρέουν τους πνεύμονες και επιστρέφουν μέσω της ανάσας. Μέχρι να φύγουν εντελώς από τον οργανισμό σας, τα κρεμμύδια δεν σταματούν να μυρίζουν κι αν θέλετε να ξεφορτωθείτε την οσμή τους, προτιμήστε να μην τα τρώτε ωμά, αλλά σοταρισμένα, έτσι ώστε να απελευθερώνονται τα έλαιά τους.
Τριγωνέλλα
Το βότανο αυτό περιέχει ένα συστατικό που επηρεάζει την οσμή του ιδρώτα και κάνει τη μυρωδιά από τις μασχάλες… ανυπόφορη. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην τριγωνέλλα, δοκιμάστε να αλείψετε λίγη μαγειρική σόδα με χυμό λεμονιού στις περιοχές που αναδύουν οσμές, μέχρι να σας… λύσει τα χέρια ένα αφρόλουτρο.
Καφές
Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιώντας τους ιδρωτοποιούς αδένες, ενώ λόγω του ότι χαρακτηρίζεται από μεγάλη οξύτητα, αυτόματα «στεγνώνει» το στόμα μας κι όταν εκκρίνουμε λιγότερο σάλιο, τα βακτήρια αναπτύσσονται και θρέφουν τις θειούχες ενώσεις που δημιουργούν την άσχημη αναπνοή. Προτιμήστε ένα ντεκαφεϊνέ ρόφημα με βότανα αντί του καφέ και ευνοήστε εκτός από την αναπνοή σας και την υγεία σας.
Πηγή: clickatlife.grgrizosgatos.blogspot.gr