8 καθημερινές τροφές που καίνε λίπος και ενισχύουν την απώλεια βάρους

  11 November, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ
8 καθημερινές τροφές που καίνε λίπος και ενισχύουν την απώλεια βάρους

Η περιεκτικότητα σε θερμίδες των τροφίμων και ποτών που καταναλώνουμε ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το βάρος μας και όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται, αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Οι άνδρες θα πρέπει να στοχεύουν σε 2.500 θερμίδες την ημέρα για βέλτιστη υγεία, ενώ οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν στις 2.000. Ωστόσο, αυτή η σύσταση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το μεταβολισμό και τα επίπεδα δραστηριότητας.

Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά και η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών που καίνε λίπος.

Για όσους θέλουν να χάσουν κιλά με ασφάλεια, διατροφολόγοι μιλώντας στο express.co.uk αποκάλυψαν μερικά τρόφιμα που θα μπορούσαν «να βοηθήσουν στην καύση του λίπους της κοιλιάς».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιλαμβάνονται στη λίστα μξαζί με άλλα τρόφιμα.

Οι οκτώ καθημερινές τροφές που καίνε λίπος

Σπανάκι

Αυτό το φυλλώδες πράσινο λαχανικό είναι πλούσιο σε ένα μόριο σακχάρου γνωστό ως σουλφοκινοβόζη (SQ), το οποίο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Chemical Biology, ενθαρρύνει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, εμποδίζοντας τα επιβλαβή βακτήρια να κυριαρχήσουν στο έντερο και να οδηγήσουν σε φλεγμονή και κοιλιακό λίπος.

Σολομός

Ο σολομός είναι γεμάτος με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του κοιλιακού λίπους. Αυτή η θρεπτική ουσία λειτουργεί ενισχύοντας τα επίπεδα της ορμόνης αδιπονεκτίνης, η οποία «υποστηρίζει το μεταβολισμό και καίει το λίπος».

[Φωτογραφία/Pexels]
Φωτογραφία/Pexels

Το φυσικά λιπαρό ψάρι μπορεί να αγοραστεί σε πολλές διαφορετικές μορφές, αλλά ο σολομός που αλιεύεται άγρια ​​θεωρείται γενικά ο καλύτερος τύπος σολομού για απώλεια βάρους, επειδή έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά από τον σολομό εκτροφής.

Αυγά

Τα αυγά είναι πρωτεϊνικές δυνάμεις, που σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερες περιόδους και μειώνουν την πιθανότητα να τσιμπολογήσετε μεταξύ των γευμάτων. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει συνήθως περίπου 78 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ωστόσο, τα αυγά είναι τόσο υγιεινά όσο και ο τρόπος που επιλέγετε να τα σερβίρετε. Για να ελαχιστοποιήσετε το πρόσθετο λίπος, μπορείτε να βράσετε ή να καταναλώσετε τα αυγά ποσέ, να ψεκάσετε το λάδι ή να σκουπίσετε το τηγάνι αμέσως μετά την ποσότητα λαδιού που θα ρίξετε. Τα τηγανητά αυγά καλό είναι να αποφεύγονται αν αυτό σημαίνει ότι προσθέτουμε επιπλέον λίπη όπως το βούτυρο στο τηγάνι.

Αβοκάντο

Αυτό το φρούτο είναι γεμάτο με μονοακόρεστα λίπη που μπορούν να «περιορίσουν την όρεξη και να αποτρέψουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά». Επιπλέον, το αβοκάντο περιέχει τρία γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, που είναι το 11% της ημερήσιας αξίας σας.

Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Μαύρα φασόλια

Βασικό στοιχείο στη μεξικάνικη κουζίνα, τα μαύρα φασόλια είναι ευεργετικά για τα βακτήρια του εντέρου που τρέφονται με τις διαλυτές ίνες -που υπάρχουν στα μαύρα φασόλια-, μετατρέποντάς τα σε βουτυρικό οξύ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «αυτή η χημική ουσία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καύση θερμίδων σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια».

Γλυκοπατάτες

Πλούσιες σε φυτικά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή, αυτές οι πατάτες βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να «αποτρέψει τη μετατροπή των θερμίδων σε λίπος της κοιλιάς», σημειώνουν οι ειδικοί στη διατροφή.

Χυλός

Η βρώμη σε χυλό είναι πλούσια σε μια διαλυτή ίνα που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία σχηματίζει μια ουσία που μοιάζει με γέλη στο λεπτό έντερο. Αυτό το τζελ βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προάγει το αίσθημα πληρότητας και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Δαμάσκηνα

Ως πολύτιμη προσθήκη σε μια δίαιτα απώλειας βάρους, τα δαμάσκηνα περιέχουν φαινολικές ενώσεις γνωστές ως φλαβονοειδή, οι οποίες έχουν ιδιότητες «καταπολέμησης του λίπους». Τα δαμάσκηνα είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη, μια ίνα που μοιάζει με ζελατίνη που έχει αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα ότι μειώνει το ηπατικό λίπος (λίπος στην κοιλιά) και αναστέλλει την απορρόφηση των λιποκυττάρων.

 

  11 November, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ