Όσο περισσότερο προτιμάτε τα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους, τόσο πιο υγιεινή και βιταμινούχα γίνεται η διατροφή σας, ωφελώντας την υγεία σας με διάφορους τρόπους.
Αναζητήστε, λοιπόν τις παρακάτω τροφές στα ράφια του σούπερ μάρκετ και απολαύστε τις φρέσκες γεύσεις της εποχής στα πιάτα σας.
Αγκινάρες :
Μπορεί ως παιδιά να απορούσατε πάντα με αυτό το φαγητό, στην ενήλικη φάση της ζωής σας, όμως, σίγουρα σας λύθηκε η απορία γιατί να το τρώει κάποιος, καθώς είναι γευστικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα και με πολλούς τρόπους. Το Μάρτιο βρίσκονται στην εποχή τους και παρέχουν στον οργανισμό το κάλιο που χρειάζεται, ειδικά όταν ταλαιπωρείστε από μυϊκούς σπασμούς και κράμπες. Εκτός από κάλιο, οι αγκινάρες είναι πλούσιες και σε φυλλικό οξύ, το οποίο απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων. Προσθέστε αγκινάρα στις σούπες, τους ζωμούς, φτιάξτε τες αλά πολίτα ή δοκιμάστε να τις συνδυάσετε σε οποιοδήποτε πιάτο ή σαλάτα.
Λευκά σπαράγγια:
Τα πράσινα σπαράγγια μας είναι πιο οικεία, τα λευκά, όμως, έχουν πιο ντελικάτη γεύση, ταιριάζουν εξαιρετικά σε σούπες, οι οποίες είναι απαραίτητες όσο ο καιρός είναι ακόμη κρύος, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C για την όραση και το ανοσοποιητικό, όπως και φυτικών ινών που σας ωφελούν αν βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας, καθώς σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Πριν τα μαγειρέψετε, αφαιρέστε το πικρό τους περίβλημα και δοκιμάστε τα στον ατμό ή σιγοβράστε τα με λίγο χυμό λεμονιού.
Φάβα:
Εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και πολύ καλή πηγή θειαμίνης (βιταμίνη απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων) και ψευδαργύρου (μέταλλο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες), η φάβα αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά ορεκτικά, συνδυάζεται άψογα με φρέσκο κρεμμυδάκι για διπλά οφέλη, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις σούπες, τη σαλάτα, τα ζυμαρικά κ.ά.
Αρακάς:
Και μόνο το πράσινο χρώμα του δηλώνει υγεία και μεγάλη διατροφική αξία κι αν τον έχετε στο μυαλό σας μόνο στη λαδερή του μορφή που σας απωθούσε στα παιδικά σας χρόνια, πάρτε το αλλιώς και χρησιμοποιήστε τον όπως σας αρέσει, μέσα στη σαλάτα, ως πουρέ, στα ζυμαρικά, το ρύζι κ.ο.κ. Ο αρακάς αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και C, όπως και πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, τονώνοντας τον οργανισμό, την όραση και το ανοσοποιητικό. Συν του ότι είναι μια πολύ οικονομική τροφή.
Φρέσκο κρεμμυδάκι :
Η πιο ήπια γεύση τους τα κάνει πιο αγαπητά σε περισσότερο κόσμο σε σχέση με το ξερό κρεμμύδι, όπου κι αν προστεθούν, όμως, χαρίζουν νοστιμιά. Τα αντιοξειδωτικά τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς, και για να λάβετε τα μέγιστα οφέλη τους, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας στην καθημερινή σας διατροφή, με οποιοδήποτε τρόπο θέλετε εσείς: πάνω στη φάβα, στη σαλάτα, στο ρύζι, στα φασόλια κ.ο.κ.
Σχοινόπρασο:
Άλλος ένας… διακριτικός συγγενής του κρεμμυδιού, το σχοινόπρασο ανήκει στα μυρωδικά και χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε πιάτο θελήσετε, από σούπες και σαλάτες μέχρι κρεατικά, ακόμη και ως γαρνιτούρα –αν και θα σας συμβουλεύαμε να την το αφήσετε να πάει χαμένο. Έχει ελαφριά γεύση, αλλά είναι πολύ αρωματικό και πλούσιο σε σίδηρο, τονώνοντας τον οργανισμό και βοηθώντας στην αναιμία. Ακόμη, κάνει καλό στην πέψη, περιέχει… 1 θερμίδα σε μια κουταλιά της σούπας και παρέχει στον οργανισμό μας βιταμίνη Α και C.
Ραπανάκια:
Το πικάντικο μέλος της οικογένειας των κραμβοειδών είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο, ενώ οι θερμίδες του είναι ελάχιστες, αφού 3 μικρά ραπανάκια αντιστοιχούν σε 10 θερμίδες. Όπως και να ‘χει, όλες οι ρίζες είναι θρεπτικές για την υγεία και πρέπει να μπουν σιγά-σιγά περισσότερο στη διατροφή μας. Κόψτε τα και προσθέστε τα στη σαλάτα σας για μια πιο τραγανή υφή.
Πηγή: clickatlife.gr, msn.com
Δείτε επίσης
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;